Uitreiking MIP-Awards

Auteur: bonanza

Op de tonen van ‘Eye of the tiger’ stapt bekend Miniconomy over de rode loper die de voordeur van het imposante concertgebouw in Bahthoevedorp verbindt met de zwarte glimmende limcousines die op en af rijden. Fototoestellen klikken onophoudelijk. De sterren worden luid toegejuicht door fans die zich verdringen rond de dranghekken. CBI-veiligheidspersoneel staat stand-by om elk incident in de kiem te smoren. Wanneer de koning van Digitalië arriveert in een knalrode Farmerarri gaat het publiek helemaal uit de bol. Gehuld in een rode mantel met lange sleep stapt koning Letscall Bever met kroon op het hoofd en scepter in de hand statig over de rode loper. Dienaren heffen zijn sleep op, zodat die niet vuil kan worden. De avond kleurt wit wanneer Lindapinda86 arriveert in het gezelschap van de president van Cyberië, The Minic. Zij laat de fotografen wild om zich heen flitsen terwijl ze allerlei poses aanneemt in haar adembenemende avondjurk. m1n1conomy probeert de drukte te ontwijken door zijn Kavelrover aan de achterkant te parkeren, maar enkele paparazzi hebben het opgemerkt en laten hun toestel onophoudelijk flitsen. m1n1conomy scheldt hen de huid vol en weigert een glimlach voor de magazines te produceren.

Wanneer alle genodigden voorzien zijn van een glas champagne en een toastje met kaviaar, worden ze naar de imposante concertzaal geleid. Camera’s van verschillende tv-stations staan in de aanslag. De serene stilte wordt even onderbroken wanneer Robin-met-de-cijfertjes over een cameradraad struikelt.
De genodigden zetten zich aan een tafeltje en kijken gespannen richting het podium. Joep Eerlijk haalt nog snel even een spiekbriefje uit zijn zak met zijn dankwoord. De tekst wil maar niet lukken. sahib pikt nog snel enkele toastjes mee en the mega handelaar stopt een gouden kandelaar onder zijn hemd. Alles wat kan helpen om eerste te worden is nuttig.

De spotlights springen aan en onder luid handgeklap stapt organisator bonanza het podium op. Hij heeft dertien verzegelde gouden enveloppen vast. De genomineerden houden hun adem in, want ze weten dat daarin het antwoord ligt op de vraag waar ze nu al drie nachten van wakker liggen.
bonanza begroet het publiek en dankt hen allen voor hun komst en geduld. Hij belooft hen dat de namen dadelijk bekend zullen worden gemaakt. Alvorens dat gebeurt kondigt hij twee internationale acts aan.

De spotlights doven en duisternis omhult de zaal. Plots priemen drie zoeklichten door het donker naar de achterkant van de zaal. Miquel Alvarez, Pedro Alvarez en Marcello Alvarez verschijnen uit het niets. Het publiek gaat uit z’n bol als blijkt dat de meest succesrijke band van de Federatie, The Alvarez 3, een nummer gaat brengen. De drie sterren geven het beste van zichzelf tijdens het nummer ‘Maffiosi’. Het publiek blijft nog minstens twee minuten na het optreden applaudisseren.
Wanneer het weer stil wordt klinkt er plots een gil van boven. Iedereen kijkt in de richting van het geluid. Gehuld in een gouden strak zittend pakje zweeft sugarfree boven de hoofden van het publiek. Iedereen lacht, want ze weten dat dit de steracteur is die zijn nieuwe film ‘a Digitalian man in the Great country of Cyberia’ promoot. Plots klinkt er nog een gil als blijkt dat sugarfree naar beneden valt. Hij valt met zijn edele delen net in het gezicht van m1n1conomy die duidelijk not amused is. Er klinkt een nieuwe scheldtirade, waarna sugarfree beteuterd moet afdruipen. Hij zwaait nog even naar het lachende publiek en verdwijnt vervolgens in de coulissen.

Het wordt weer stil als bonanza op het podium verschijnt. “De uitreiking kan nu werkelijk beginnen. Eén voor één zullen de sponsors de naam bekendmaken van hun respectievelijke Award. Voor zij die Tuned niet kunnen hebben, kan ik niets anders aanraden dan de zaal te verlaten, aangezien de krant Begonia de hoofdsponsor is. Geniet van de show!”

Een tafeltje met daarop de MIP-diamant trofee komt vanuit het podium naar boven. President The Minic betreedt het podium. Wanneer hij aan het spreekgestoelte komt knikt hij waardig naar de gasten. In zijn hand houdt hij een gouden enveloppe. “De genomineerden voor de MIP-Award for Best Trader zijn: Podje, Viraxje, the mega handelaar, Pedro Alvarez en Dhr. Jorisz.”
Op de grote schermen aan weerszijden van het podium verschijnen de gezichten in close-up van de vijf genomineerden. Dhr. Jorisz verblijft in het buitenland, maar er werd een live videoverbinding gelegd met zijn hotelkamer. Het zweet parelt van zijn gezicht. Pedro Alvarez kan nog net de verboden sigaret op het hoofd van Zofona uitdrukken die voor hem zit.
“De winnaar van de vijfde editie van deze Award en het mooie bedrag 2300 ISH is…” Trommelgeroffel welt op. “De winnaar is Podje!”
De schermen zoomen in op Podje die net door zijn stoel is gezakt van vreugde. Armen de lucht in. De mensen die op dezelfde rij zitten trekken haastig hun benen in als hij voorbij komt. Hij beklimt het podium. “Dankjewel voor deze Award. Het is een zoveelste beloning voor het harde werken. Mijn speciale dank gaat uit naar de Federals die er keer op keer voor zorgen dat ik de voorsprong krijg die ik nodig heb. Dat mag ook wel eens gezegd worden. Bedankt!” Vanuit de zaal klinkt een zuinig applausje en worden de Federals door leden van Equites belaagd met vragen. De Federals weten duidelijk niet waar ze het hebben.

Haastig wordt The Socialist het podium opgeduwd om de volgende Award te presenteren. Een nieuwe MIP-diamant staat al klaar. “De genomineerden voor de MIP-Award for Best Politician zijn: Riemer_1990, Rednax, bonanza, Thira Fellod, Salvatore Maranzano en the mister. Dat de beste en meest socialistische moge winnen.”
Terwijl de close-ups op het scherm verschijnen scheurt The Socialist de envelope open.
“De winnaar van deze prachtige Award is niemand minder dan… bonanza!”
Beschaamd staat bonanza op en loopt richting podium. Met de trofee in de ene hand leest hij af van het bibberende briefje in het andere. “Deze trofee kon ik nooit winnen zonder de steun van mijn stemmers. Alvast bedankt daarvoor. Ik wil en passant nog snel even reclame maken voor de stad Bahthoevedorp die beschikt over een prachtige dijk die je zeker…” De microfoon wordt afgesloten. Reclame maken is verboden! bonanza wordt door een CBI-agent in zwart maatpak en zonnebril naar zijn plaats geleid.

De Virtuanen veren recht wanneer Tuned ten tonele verschijnt. Dat betekent dat de Virtuaanse Award aan de beurt is. “De genomineerden voor de MIP-Award for Best ever Consul zijn: riemer_1990, Saltfree, White Queen, markallen3, commiekiller3 en Viraxje.”
Riemer_1990 leunt ontspannen achterover. Deze Award is niet te verliezen. Hij weet van zichzelf dat hij gewoon de beste was.
“De winnaar, met 41 procent van de stemmen, is Riemer_1990!”
Beheerst loopt hij de trappen af richting podium. Hij geeft Tuned een hand, ontvangt de cheque van 2300 ISH en houdt de MIP-diamant boven zijn hoofd. “Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kan, is gjin oprjochte Fries.” Waarna hij met opgeheven hoofd het podium verlaat en het luide applaus van Podje in ontvangst neemt.

“De genomineerden van de volgende Award, de MIP-Award for Best ever King, zijn: kleinez, Naamloze, Dealer91, Sandertje19, sugarfree en Clown.”
De camera’s zoomen in op de gezichten van de vijf heren (sugarfree heeft reeds het loodje moeten leggen). De zaal schrikt zich een hoedje als blijkt dat ze allen naast elkaar zitten en hun revolvers op elkaar gericht houden.
“De winnaar van deze Award is… kleinez die 37,5 procent van de stemmen heeft gehaald!”
De gespannen stilte wordt verbroken door een regen van pistoolschoten. Wanneer het rookgordijn stilletjes optrekt blijkt dat er slechts één overlever is. kleinez staat rustig op, loopt op een huppeldrafje naar het podium en haalt zijn prijs op. “De enige waardige voor deze prijs is de persoon die een vuurduel altijd wint. En dat ben ik.” Hij blaast even over de loop van zijn rokende pistool en slentert vervolgens terug naar zijn plaats, waar gewapende CBI-Agenten hem opwachten.

Ook voor de volgende Award blijft Tuned op het podium staan. Na de geweerschoten bij de vorige, lijkt deze Award toch net iets veiliger. “De genomineerden voor de MIP-Award for Best ever President zijn: Rednax, the mister, Thira Fellod, bonanza, Joep Eerlijk en The Minic. Thira Fellod kon vanavond niet aanwezig zijn. Naar het schijnt zit ze vast op de luchthaven van Chicago en heeft ze het een en het ander uit te leggen aan de plaatselijke CBI. Rednax ligt nog steeds in het ziekenhuis na fatale schotwonden.”
“De winnaar van de beste president is… The Minic!”
De camerabeelden zijn net niet snel genoeg weg om te verhullen dat zowel the mister als bonanza luid vloeken. Terwijl The Minic naar voren loopt verschijnen de grafiekjes op het scherm. Met 21 procent van de stemmen heeft hij het net gehaald voor zijn opponenten, die hem op de hielen zitten.
“Ik ben zeer vereerd om deze Award in ontvangst te kunnen nemen. Ik beschouw dit als de kers op de taart voor het werk dat ik de voorbije handelsperiodes voor Cyberië heb gedaan. Als jullie nu ook eens met z’n allen gaan stemmen op mijn partij bij de volgende verkiezingen, ben ik helemaal gelukkig.”

De lichten doven weer. Het is aarddonker in de zaal. Er klinkt luid gestommel. Verschillende personen staan op uit hun stoel en lopen naar voren. Plots springen de spotlights aan. Een stuk of vijftien mannen in maatpak en zonnebril staan op het podium. Dit is hun moment. Tuned, die de MIP-Award for Best Explaining CBI-Agent had moeten presenteren, ligt geboeid op de grond. Een CBI-Agent houdt hem in bedwang. De middelste CBI-Agent met een gouden ster op zijn borstzakje stapt naar voren. Hij neemt de enveloppe uit de handen van Tuned en scheurt deze open. “Zo, de winnaar van de CBI-Award is Ruud Lubbers. Ikzelf dus. Ik ben blij dat de meesten onder jullie eerlijk hebben gestemd, maar ik zou het appreciëren als onder andere jij, Lisaa, volgende keer ook op me stemt. Personen die met opzet blanco hebben gestemd wacht een moeilijke screening en moeten niet hopen op een top 20 notatie. Bedankt voor de medewerking.”
Hij gaat weer in de rij staan. De handen van alle Agenten gaat synchroon naar hun bril. Langzaam laten ze die zakken. Wanneer het mogelijk wordt om hun gezicht te ontdekken flitst er een wit licht richting het publiek dat hen tijdelijk blind maakt. Wanneer hun ogen weer wennen aan de duisternis zijn de Agenten verdwenen.

Tuned, weer bevrijd van de handboeien, klautert snel recht en grist de gouden enveloppe uit handen van een medewerker. “Nu dan de genomineerden voor de MIP-Award for Best New Player, waarvan de winnaar naar huis gaat met 1000 ISH aan cash en een StripCard: Rosco465, Mickey B, marcoteuning, thehopehitman2 en Centaura.
De nieuwe spelers zitten wat onwennig achteraan in de zaal. Nerveus kijken ze afwisselend elkaar en de camera aan.
“De beste nieuwe speler is geworden… Centaura!”
Centaura holt naar voren. Hij houdt een speech van minstens vijf minuten, maar spijtig genoeg konden de meeste genodigden niet verstaan wat hij zei. “Ek Zenne ne winor en kzenne kik do trots op. Ljeve de West-Vloanders en nu estutatutes. Ek gonne wieder mine puppehoale verzhet’n.” Gevolgd door een luid applaus van the mega handelaar.

White Queen komt het podium opgewandeld voor de volgende Award. “De MIP-Award for Best Non Dutch Speaking Player is heel belangrijk, aangezien zij de toekomst uitmaken van de Federatie. De genomineerden voor deze Award zijn: tatar_ukur, markallen3, sahib, commiekiller3 en Clarky22m2.”
Een opgewekt Engels gemompel doorbreekt de stilte. Eindelijk geen Award waar die gierige Nederlanders en domme Belgen aanspraak op kunnen maken.
“The winner of this Award, together with 1500 ISH is… Sahib!”
Een luide “Yes I can” kreet klinkt door de zaal. “أود أن أتقدم بالشكر لكل الذين أدلوا بأصواتهم في نفسي.” Waarna hij weer gaat zitten.

Tuned komt weer het podium opgewandeld. “De genomineerden voor de MIP-Award for Best Native Dutch Speaking Player zijn: Marcello Alvarez, the mega handelaar, bonanza, Podje en sugarfree.”
De vier gestresseerde gezichten komen in beeld (sugarfree is begraven, weet u nog). Marcello Alvarez zweet nog na van de act die hij in het begin gaf. Podje wrijft teder over zijn MIP-diamant.
“De winnaar van deze Award is… boposu, oftewel bonanza, Podje en sugarfree!”
Podje en bonanza komen het podium opgeklommen. De eerste lacht opgelucht. 1500 ISH onder twee verdelen is heel wat voordeliger dan onder drie. De Award, dat maakt niet zoveel uit, het is het geld dat telt. Een speech, dat kan er bij beiden niet meer vanaf. De twee verwaande types zijn toch zeker dat ze nog een keer in de prijzen zullen vallen.

De MIP-Award for Best Cyberian Player is als volgende aan de beurt. De vijf genomineerden (the mega handelaar, J_Heemelaar, The Minic, bonanza en Pedro Alvarez) komen in beeld. Terwijl iedereen the mega handelaar in zijn neus ziet peuteren, produceert J_Heemelaar nog snel een verleidelijke glimlach voor de vrouwen in de zaal. Zijn verbazing is groot als hij een vrouw een smachtend gilletje hoort uitslaan. “Ik kan het nog steeds” gaat er door zijn hoofd. Zijn teleurstelling is echter groot als blijkt dat het Lindapinda86 is, die haar geliefde The Minic op het scherm ziet verschijnen.
“De winnaar en dus beste Cyberische Speler is, zeer nipt met 29 procent van de stemmen, bonanza geworden!”
Bonanza staat zuchtend op. Het verlies bij de MIP-Award for Best ever Cyberian President weegt zwaar. Pedro Alvarez roept luid door de zaal dat het hele ‘spelleke’ is verkocht, waarna Lindapinda86 grommend instemt.

Thiefo3 wordt op luid gejuich onthaald door de Digitalianen als hij het podium op stapt. Als meest gulle sponsor (8500 ISH in totaal) kan hij zijn rijkelijke entree wel veroorloven. “In naam van zijne Koninklijke hoogheid Letscall Bever I zal ik de MIP-Award for Best Digitalian Player presenteren. De genomineerden zijn: thiefo3, iamthebest4, dara, kleinez en sugarfree. Iamthebest4 is een Virtuaanse verrader, kleinez is nooit teruggekeerd uit ballingschap en sugarfree ligt ergens diep onder de grond. Aangezien dara een verwend nest is dat niet kan schieten, ben ik de enige die deze Award ook echt verdien.”
“De winnaar is dan ook… sugarfree? Met 27 procent van de stemmen? Verdomme. Al m’n geld verkwanselt aan een dooie. Dat zet ik hem betaalt.”

Tuned en iamthebest4 komen beiden het podium opgewandeld voor de volgende Award. Tuned is zo vriendelijk om iamthebest4 het woord te laten voeren.
“Virtuaanse vrienden, ik ben vereerd om deze MIP-Award for Best Virtuan Player te mogen presenteren. De genomineerden zijn: Viraxje, riemer_1990, commiekiller3, sahib, marcelbuter en v23bsktbll.”
Riemer_1990 zit er gespannen bij. Onlangs uit het CoV gegaan, geen consul of IC-voorzitter meer. Wat loopt er toch mis?
“De winnaar is nipt geworden… sahib! Gefeliciteerd!”
“Dankjewel voor de tweede Award tijdens deze uitreiking. Ik ben jullie ontzettend dankbaar voor deze erkenning.”

En dan ‘le moment suprême’ van de avond. Dé Award van de uitreiking. Tuned staat weer alleen op het podium en geniet duidelijk van de aandacht. “De genomineerden voor de MIP-Award for Best General Player zijn: Podje, Vinny, bonanza, the mega handelaar en commiekiller3
Podje likt ongeduldig van een ijsje, Vinny is druk in de weer een mes te slijpen. Bonanza, die naast hem zit, kijkt gespannen naar het mes. The mega handelaar telefoneert druk met zijn winkelverantwoordelijken. Zelfs nu moet er verkocht worden. Commiekiller3 ten slotte steekt nog snel het laatste restje hamburger in zijn mond.
“De winnaar van de belangrijkste Award is geworden…” Het trommelgeroffel houdt langer aan dan bij de andere Awards. “… Podje!”
Vinny plant zijn mes in de armsteun van zijn stoel. bonanza slaat een zucht van verluchting. the mega handelaar heeft niets gemerkt en Commiekiller3 verslikt zich in zijn hamburger. De winnaar heeft zijn ijsje in het gezicht van Zofona geworpen en klautert over de stoelen richting podium. Zijn geluk kan niet op als hij hoort dat hij maar liefst 54 procent van de stemmen heeft gehaald. Hij houdt zijn trofee in de ene hand en neemt met de andere de microfoon vast.
“Tjah, ik deed mee voor de uitdaging. Deelnemen is belangrijker dan winnen.” Stamelt hij terwijl hij door zijn blonde haren graait.

Bonanza, nog steeds wat bleek van een bijna-dood-ervaring, stapt het podium weer op en bedankt iedereen voor zijn of haar komst. Hij laat weten dat er zeker nog een nieuwe editie komt, maar wil niets los laten over de exacte datum.
Cheques kunnen binnengebracht worden bij de club ‘MIP-Awards’ en kunnen daar omgeruild worden voor cash geld.
De gasten verlaten hun plaats en wachten ongeduldig op een Limcousine om terug naar huis te gaan. m1n1conomy stapt nog zuurder dan gewoonlijk richting zijn Kavelrover. De Federals komen zuchtend te voorschijn vanachter de coulissen met emmer en borstel. De leukste klusjes mogen zij weer opknappen.