Nieuw politiek stelsel

Door: The Minic

Al tijden bestaat de wens tot verandering in de Cyberische politiek. Hoewel de Volksraad veel van de oude problemen oploste, weegt het praktische voordeel niet op tegen het wegvallen van enkele aspecten die de politiek juist leuk maakte. De nadelen worden daarbij gedeeltelijk voor lief genomen, maar gedeeltelijk ook opgelost.

Het eerste parlementaire systeem kenmerkte zich voornamelijk door tekorten aan politici, massaal gedwongen ontslag door het missen van stemmingen en partijen die het niet meer dan twee of drie handelsperiode volhielden. Door strenge wetgeving stierf dit systeem een gewisse dood.

De Volksraad maakte alles veel laagdrempeliger: iedereen mocht zich aanmelden en het missen van stemmingen maakte voor het kiesrecht niets meer uit. Partijen bestonden niet meer, dus ook daar was geen verbintenis meer mee. Juist dat bleek een groot gemis.

Het tweede parlementaire systeem is een combinatie van beide voorgaande: een zetel in het Parlement is slechts te bemachtigen door aangesloten te zijn bij een partij. Door middel van verkiezingen kan op de verschillende partijen gestemd worden, maar de partij is niet langer gebonden aan de leden die op dat moment op de kieslijst staan. Hoewel leden die op de lijst stonden ten tijde van de verkiezingen en ook stemmen hebben gekregen een zetel op kunnen eisen, mogen partijen ook een zetel aanbieden aan leden die niet verkozen zijn of zich pas later bij de partij hebben aangemeld. Door deze veel grotere keuze moet het gemakkelijker worden zetels op te vullen en opgevuld te houden.

De samenstelling van het Kabinet inclusief President wordt grotendeels overgenomen van het principe van de Volksraad. De President wordt aangesteld door de voorzitter van de partij met de meeste stemmen. De President kiest op zijn beurt zijn Ministers van Financiën, Onderwijs en Justitie. De zittingsduur is weer teruggebracht naar één handelsperiode, hoewel er al stemmen opgaan om dit te rekken naar twee periodes.

Voor de inwoners van Cyberië die niet politiek geïnteresseerd zijn zal er in het dagelijks leven weinig te merken zijn van de veranderingen. De kieslijsten zullen weer wat uitgebreider zijn, maar verder merken zij niets. Voor degenen die zich voorheen voor de Volksraad aanmeldden, is er wel een belangrijke verandering. Zij zullen nu een partij moeten vinden die past bij hun eigen idealen.

Momenteel zijn er al een aantal partijen die aan de verkiezingen zullen meedoen. Opvallend is dat de huidige President The Minic ook meedoet aan het nieuwe systeem met zijn partij Liberaal Cyberische Democraten (LCD). Zijn huidige team van Ministers versterkt de partij, samen met enkele anderen.

Daarnaast doen Joep Eerlijk (Lijst Joep Eerlijk) en The.Socialist (Lijst Solidariteit) mee aan de verkiezingen. Beide hebben een indrukwekkende lijst van kandidaten en maken grote kans om de verkiezingen te winnen. Twee andere partijen doen serieuze pogingen, maar lijken nog niet van de grond te komen.

Meer informatie over de partijen is te vinden onder Informatie, Politiek.