Toetsing burgemeesters

Auteur: Council of Veterans

Afgelopen handelsperiode werden alle burgemeester verrast met een heuse toetsing voorafgaand aan hun werkzaamheden. De Council werd het meer dan beu dat iedere periode burgemeesters de fout ingingen omdat zij het handboek niet goed hadden doorgelezen. Fouten leidden tot ontslag en ontslag leidt weer tot inname van het kiesrecht.

In plaats van het achteraf straffen van de gemaakte fouten, wilde de Council een proactief beleid opstellen, waarin gezorgd moest worden voor meer kennis bij aanvang de periode. Aangezien alle kennis prachtig wordt aangeleverd door de Overheid was er geen gebrek aan informatie. Het niet doornemen van de korte handleiding bleek het voornaamste probleem.

Om het doorlezen te stimuleren is afgelopen periode een korte toets naar de burgemeesters verzonden, waarin de meest essentiële zaken gevraagd worden. De toets maken kost niet meer dan vijf minuten en is niet voldoende om alle kennis te toetsen, maar stimuleert hopelijk wel het doorlezen van de handleiding. De toets was vrijwillig, en zal dat waarschijnlijk ook blijven.

Om burgemeesters toch te stimuleren de toets te maken en het handboek door te nemen, geeft de Council aan diegenen die tóch de fout in gaan een strafvermindering in geval van een fout waarop ontslag volgt. Veel belangrijker is echter, dat misstanden en interpretatiefouten door de toets meteen duidelijk (kunnen) worden, waardoor hopelijk het aantal ontslaggevallen daalt.

Voor deze periode heeft iets meer dan de helft van de burgemeesters zich bereid gevonden de toets te maken. Her en der zaten er wat kleine foutjes in, maar al met al was de Council zeer tevreden over de gemaakte toetsen. Wel streeft de Council naar een hoger percentage deelnemers. Complimenten aan degenen die de toets wel gemaakt hebben.

Burgemeesters zullen de toets slechts eenmaal per ambtstermijn van drie aaneengesloten periodes hoeven te maken. Na herverkozen te zijn volgt dus geen toets. Wanneer een burgemeester later in een periode aantreedt, bijvoorbeeld na ontslag van een voorganger, zal deze ook de toets krijgen. De Council houdt deze administratie zorgvuldig bij.