Politieke strubbelingen

Auteur: bonanza

Het Parlement, een feest? Zeker niet bij de start. We kunnen moeilijk zeggen dat het Parlementaire systeem nog in z’n kinderschoenen staat en bijgevolg ook kinderziektes vertoont. Hoewel de VolksRaad het net geen tien handelsperiodes heeft uitgehouden, blijken de aloude Parlementaire functies te bestoft om nog naar behoren te functioneren.

Kersvers verkozen president The Socialist ontdekte al vrij snel dat het geautomatiseerde stemmingssysteem niet werkte. Hij meldde dit aan de hoogste overheid van de Federatie, maar reparatie liet toch even op zich wachten. De president besloot dan afgelopen dinsdag om een verordening uit te spreken die stemmingen in het Parlementsgebouw zelf mogelijk moeten maken. Op die manier werd er eindelijk een einde gemaakt aan de lange wachtperiodes voor richtlijnen en de begroting.

Het is duidelijk dat het kabinet geen enkele blaam treft. Zij kunnen onmogelijk verantwoordelijk worden gehouden voor technische problemen van het stemsysteem. Maar de vertragingen zijn niet enkel en alleen te wijten aan technische fouten. Op het officieuze Parlementsforum, de plaats waar politiek Cyberië zich verzamelt wanneer de vulkaan uitbarst, werden parlementsleden en politiek sympathisanten zenuwachtig toen richtlijnen van ministeries en beleidsverklaring van de president uitbleven. Na wat gezeur vertoonden zowel de Minister van Justitie (MvJ) Tresias Aegirsson als de Minister van Financiën (MvF) the mega handelaar zich dan toch in de politieke arena en stelden ze hun beleidsplannen voor. Vooral de MvJ kwam onder vuur te liggen toen bleek dat hij de Oefenrechtbank nieuw leven wilde inblazen. Tegenstanders begonnen ogenblikkelijk te zwaaien met moties.

En toch. In vergelijking met de prestaties van de president en die van de Minister van Onderwijs (MvO) Erkan.E waren het heldendaden. Beiden schitterden door afwezigheid. Akkoord, de president is niet echt verplicht om zijn beleid daar al toe te lichten, maar hij negeerde de aloude gewoonte om een beleidsspeech te geven. Verscheidene personen bleven daardoor op hun honger zitten, zeker toen bleek dat enkele richtlijnen van de ministeries totaal tegenovergesteld waren aan de beloftes die de partij Lijst Solidariteit (LS) voor de verkiezingen had gedaan.
Kan het nog erger? Jazeker, we leven ten slotte in Cyberië. De MvO heeft geen woord op het Parlementsforum gezegd. Toen hij uiteindelijk kwam opdagen na de start van de handelsperiode lag er al een motie klaar. Hij hield de eer echter aan zichzelf en nam ontslag wegens onvoldoende tijd. Of hier een straf aan vast hangt is nog niet zeker. De partij Lijst Joep Eerlijk (LJE) bood op vraag van LS een nieuwe kandidaat MvO aan. The mister is zijn werkzaamheden inmiddels gestart.

De verkiezingen op zich waren eigenlijk al een grote verrassing. Grote favoriet Lijst Joep Eerlijk (LJE) belandde uiteindelijk op de laatste plaats met 29% van de stemmen. Tweede favoriet Liberaal Democraten (LD) behaalde 30.1% van de stemmen en kon zo drie zetels binnenhalen, net zoals LJE. Grote winnaar echter was underdog Lijst Solidariteit (LS) met 40.9% van de stemmen. Dat resultaat is goed voor 5 zetels. Hoewel iedereen die kan tellen duidelijk merkt dat LS niet voldoende stemmen heeft om een meerderheid te vormen, besloot ze toch om een uitsluitend LS-kabinet te vormen. Dit stuitte op groot verzet bij de twee oppositiepartijen die samen een meerderheid van de zetels vertegenwoordigden. LS moest daarnaast nog kampen met politiek enfant terrible Vinny die zich niet gewaardeerd voelde binnen de partij en besloot om ook oppositie te gaan voeren. LS wilde echter van geen wijken weten en zette door. Met de eliminatie van Erkan.E en de toetreding van LJE-lid the mister geniet de coalitie nu een krappe meerderheid. Maar de vraag blijft of LJE zich wel volledig zal ontdoen van haar oppositiehouding. Ongetwijfeld meer informatie en een nieuwe wending in de volgende editie!