Dictatoriaal advies

Auteur: Fowel

Minister van Justitie Tresias Aegirsson werd afgelopen week enkele uren met argusogen gevolgd na zijn uitspraken over de mogelijkheid tot het vestigen van een dictatuur in Cyberië. Hoewel het met een sisser afliep, is de stelling dat Cyberië dictator-proof is niet zonder meer te verdedigen.

Enkele rondes geleden kreeg het oudste land van de Federatie voor het eerst intern te maken met een dictatuur. Bewerende dat de familie Alvarez het op de democratie had gemunt, riep Thira Fellod vlak na het begin van de handelsperiode de noodtoestand uit. Handelaar in ruste Joerik en huidig CoV-voorzitter Dhr. Jorisz konden zich, als aanhangers van de dictator, als enigen aanmelden voor de VolksRaad, voordat de inschrijving ervan werd gesloten. De Cyberiërs stonden voor een voldongen feit, en het waren uiteindelijk de Digitalianen die het regime het zwijgen wist op te leggen.

Na de dood van Thira, ebde de verontwaardiging over hetgeen had plaats gevonden snel weg. Maatregelen tegen herhaling bleven uit. Op dit moment zijn er dan ook nauwelijks fail checks ingesteld die een nieuwe dictatuur kunnen voorkomen. Bij deze dan ook een handleiding voor het vestigen van een nieuwe dictatuur.

De sleutelpositie in deze onderneming is de President. Deze wordt gekozen door de voorzitter van de winnende partij bij de verkiezingen. Een partij oprichten en de verkiezingen winnen is het enige obstakel naar succes. Echter, door genoeg bekende Cyberiërs aan te trekken (die makkelijk gedumpt kunnen worden na de verkiezing), voldoende newbies over te halen op jouw partij te stemmen en je partijleden te stimuleren hun alter ego’s goed te gebruiken valt deze hobbel wel mee.

Als President heb je een aantal bevoegdheden. Zo mag je het Kabinet samenstellen, waaronder de belangrijke post van Justitie. Uiteraard komt daar geen criticus op, maar een aanhanger. Een andere bevoegdheid is het uitroepen van de noodtoestand. Daarmee heeft je MvJ een onbeperkt aantal verordeningen tot je beschikking. Een derde bevoegdheid is het beheer van onder andere de club Parlement. Dat is waar de staatsvijanden zich zullen roeren, maar als administrator kun je deze een preventief spreekverbod opleggen.

Als voorwendsel kun je hiervoor via een verordening een Eed van Trouw aan Cyberië verplicht stellen. Zij die deze Eed niet afleggen, en het bijbehorende contract ondertekenen overtreden de Wet en krijgen vervolgens, volstrekt wettelijk, een spreekverbod.

Uiteraard zal men vrij snel naar de Openbare Rechtbank stappen. Hier staat echter een aanhanger van jou aan het roer, en die verplicht alle advocaten (volgens 3.7c CL) zich vooraf aan te melden, en al hun pleidooien eerst te laten goedkeuren. Het zal geen verbazing wekken dat advocaten die zich kritisch uitlaten over het Kabinet geen toestemming krijgen een rechtszaak te voeren.

Daarmee snijd je voor Cyberiërs direct de weg af naar het International Court. Immers, deze mag alleen Hoger Beroepen behandelen of zaken tussen personen van verschillende nationaliteiten. Als geen enkele staatsvijand (zo moet je je tegenstanders noemen) een rechtszaak in Cyberië kan voeren, kan er uiteraard ook geen Hoger Beroep volgen. Dan is Cyberië afhankelijk van Virtua of Digitalië om een rechtszaak aan te brengen. Zelfs al zou dit gebeuren, wettelijk heb je nog steeds niets verkeerds gedaan en kun je uit gaan van vrijspraak.

Als je de macht hebt gevestigd, wordt het tijd om aan de toekomst te denken. Zo heb je het Parlement nodig voor definitieve wetswijzigingen. Uiteraard worden anti-Cyberische stemmen per verordening ongeldig verklaard. Daarmee neem je de staatsvijanden de wind uit het zeil, want hun stem is per definitie anti-Cyberisch. Dus al dienen ze honderd Moties van Wantrouwen in, geen enkele voor-stem zal geldig zijn. Hetzelfde geldt voor hun stem tegen de wetswijzigingen die jouw aanhangers zullen voorstellen, met name die waardoor alle politieke partijen behalve de jouwe worden verboden.

Wettelijk is bovenstaande allemaal toegestaan. Het kan echter toch voorkomen dat het International Court een voor jouw regime ongunstige uitspraak doet. Echter, het is je Minister van Justitie die de verordeningen uitspreekt, en alleen hij kan daarvoor veroordeeld worden. Als dit gebeurt, zul je waarschijnlijk een nieuwe Minister moeten aanstellen. Als dit gebeurt, zullen de betrokken rechters failliet geschoten worden. Herhaal indien nodig. Succes met het vestigen van een dictatuur.

Post navigation