Vliegtuigen

Auteur: Dhr. Jorisz

Drie machines, 40 schroevendraaiers, 400 ijzer, 20 computers, 8 telefoons en 700 benzine. Dat is onder andere nodig om een vliegtuig te bouwen. Daar komt bij dat het minimaal nog 1000 ISH kost qua productiekosten, maar zonder skills 10.000 ISH. Bovendien is het vliegtuig 90 squst groot. Er is dus heel veel nodig om een vliegtuig te maken. De totale kosten hangen af van het moment van bouwen (begin van de handelsperiode zijn producten meestal duurder) en in welk land je hem wilt maken. In Digitalië schijnt het niet winstgevend te zijn om een vliegtuig te maken, omdat alle producten daar duur zijn. In Virtua is er volgens de geheime inlichtingendienst, het CBI, fraude gepleegd door twee handelaren. Hoewel daar nog een rechtszaak over is, ziet het er naar uit dat de boete blijft staan. Tot slot wordt de waarde van vliegtuigen naarmate de handelsperiode vordert minder waard. Kortom, er is een heleboel gespreksstof over deze nieuwe vliegtuigen, vooral negatief gezien. Maar dat is op te lossen!

Wat zijn de voordelen en nadelen eigenlijk van die vliegtuigen? Allereerst moge het duidelijk zijn dat het om grote bedragen graat. Grote bedragen vragen om grote verantwoordelijkheden voor de inwoners. Om hoe meer geld het gaat, hoe groter de verleiding is om te frauderen. Het verbaasd mij dan ook niks dat er inwoners zijn die de grens van de wet opzoeken om zo snel en goedkoop mogelijk een vliegtuig te produceren. Het is daarom de vraag of het verstandig is om meteen in het begin vliegtuigen neer te zetten bij export. Een mogelijke oplossing hiervoor is om vliegtuigen pas na een week in de handelsperiode neer te zetten bij de eximcentrale.

Het is ook leuk voor de rijken dat er weer wat te investeren valt. Zonder de vliegtuigen ben je als (zeer) succesvolle handelaar al snel klaar met investeren. Alleen de eerste 4 a 5 dagen van de handelsperiode ben je druk bezig met investeren in nieuwe winkels en dergelijke. Al snel heb je een uitgebreid netwerk van winkels waar je aan de lopende band goederen verkoopt met mooie winsten. Het geld stroomt binnen en na een week heb je 50.000 ISH. Dit kun je investeren in aandelen, je kunt 2 MV’s opstarten en die ook uitbreiden door geld te verplaatsen naar die bedrijven. Maar dan 2 dagen daarna zwem je weer in het geld. Het is simpelweg leuk dat er weer in iets nog groter te investeren valt. Het moet natuurlijk wel een beetje een riskante investering zijn. De ideale situatie zou zijn als er een soort van strijd ontstaat wie van de rijke handelaren als eerste een vliegtuig kan exporteren. Stel dat 3 rijke handelaren genoeg geld hebben om een vliegtuig te maken en ervoor gaan. Maar er staan slechts 2 vliegtuigen klaar om geëxporteerd te worden. Dan gaat dus één iemand investeren in iets wat hij niet kwijt kan raken. Met andere woorden; het wordt een riskante investering. Een leuk nieuw element in de Federatie, wat ik toejuich!

Natuurlijk moet de overheid ook vaststellen dat het de vliegtuigen niet voor te veel geld koopt. Dat zou zonde zijn van zijn schatkist en bovendien zou dat het verschil tussen modale en zeer rijke handelaren vergroten. En dat is natuurlijk niet nodig, het verschil wordt zo al genoeg gemaakt.

Kortom, gooi die poll die in verscheidene clubs is geplaatst of vliegtuigen volgende ronde moeten terugkeren in de prullenbak, en probeer het eens op mijn manier!