De Federale Archieven, een toelichting

Auteur: White Queen

Iets nieuws deze handelsperiode: de Federal Archives. Dit initiatief is voortgekomen uit mijn constatering dat de Centrale Bibliotheek van de Federatie zeer gebrekkig is en vele, vele lacunes wat betreft onze geschiedenis bevat. Dit gaf de aanleiding tot het opstarten van dit ambitieuze project.

Archieven zijn geen nieuw fenomeen in de wereld, al dateren de eerste goed gestructureerde en consequent bijgehouden archieven pas uit de 19e eeuw. In de traditie van de talloze archieven die al buiten de Federatie bestaan in de meeste landen in de wereld, ben ik van mening dat een moderne samenleving niet zonder archieven kan. Er moet een bron zijn voor toekomstige handelaars en politici om wetsvoorstellen, begrotingen, uitspraken in lokale en internationale rechtbanken, oude wetboeken terug te vinden en te kunnen gebruiken. Een overzicht van de voormalige regeringen is voor eventueel aanstellen van zowel Veteranen als Ministers in Cyberië eventueel een handig middel om antecedenten na te kijken.

Waar buiten de Federatie voor minder staatkundige archivalia andere archieven bestaan, is het mijn uitdrukkelijke bedoeling om ook andere dingen uit de geschiedenis van de Federatie op te nemen dan enkel staatkundige en juridische documenten, ook luchtigere, sociale bestanden zijn van harte welkom. Dingen die voor de herinnering aan ‘vroegâh’ van waarde zijn, zoals oude kranten -afgezien van de TMC, omdat die gelukkig hun eigen archief al hebben-, resultaten van MIP-awards en dergelijke meer.

Het beleid dat in het Archief gevoerd wordt draait om authenticiteit: het is nadrukkelijk de bedoeling om documenten zo min mogelijk te wijzigen qua vorm en exact hetzelfde te laten qua inhoud zoals het is aangeleverd, iets wat hét grote basisbeginsel van elk goed archief is. De archivaris -en zeker die van de Federale Archieven- is voor een deel afhankelijk van wat anderen hem aanleveren, en hij is niet gerechtigd om zelf nog in te grijpen in de geleverde bronnen. Dit is een heilige regel in het archiefwezen, en deze zal dan ook zeer strikt gehanteerd worden. Eén uitzondering wordt gemaakt, privacy-gevoelige informatie zoals e-mailadressen worden onherkenbaar gemaakt. Dit om eventuele kwesties rond het publiceren van e-mailadressen tegen de wens van de eigenaar in te voorkomen.

Denk dus niet al te lang na als je nog iets hebt uit een ver of minder ver verleden, screenshots, links naar oude, vergeten websites, wetteksten van vroeger, het is allemaal van harte welkom! Mail het gewoon zoals je het gevonden hebt, wij werken het om naar een bruikbaar bestand in de Archieven en publiceren het dan aldaar.