Evaluatie kabinet Joep Eerlijk III

Auteur: bonanza

Het is moeilijk om objectief te blijven wanneer je zelf deel uitmaakt van het bestudeerde object. Ik ben echter niet van plan om te breken met de ondertussen gebruikelijke traditie om een rapport op te stellen van het bestuur in Cyberië. Voor zij die echter toch sceptisch staan tegenover mijn poging, wees vrij om mijn tekst hier en daar met een korreltje zout te nemen.

Laten we starten bij het begin. Het traject van deze regering begon niet geheel rimpelloos. Nadat de verkiezingsuitslagen de president noopten tot een belangrijk besluit (bepaalde partijen konden niet zetelen in het parlement hoewel ze evenveel stemmen haalden als enkele partijen die wel zetelden), zwol de kritiek reeds aan, vooral uit monde van Vinny. Hij stelde dat de voorgestelde oplossing niet eerlijk was en daar heeft hij onwaarschijnlijk gelijk. Toch moet men de dingen in de situatie zelf bekijken. De president had erg weinig opties die toch nog binnen de wet bleven. Heeft de president het meest optimale besluit genomen? Waarschijnlijk niet, maar in de gegeven situatie kan het zeker als redelijk worden beschouwd. Zowel de Nationale Cyberische Rechtbank als de IC hebben hem gelijk gegeven.

Eigen lof stinkt zeggen ze wel eens. Dat klopt, dus ga ik uiterst kritisch zijn voor mijn eigen optreden als Minister van Financiën deze handelsperiode. Ik had een stimulusplan uitgewerkt voor de banken dat ook op een directe manier de handel ten goede zou moeten komen. Door onvoorziene tegenslagen zoals het te laat opbouwen van de bank, niet de mogelijkheid hebben om meerdere leningen af te sluiten etcetera flopte het gehele project voor de volle 100 procent.
De rest van het beleid was niet veel soeps. Geen speciale acties, krappe budgetten. De handel in Cyberië heeft dan wel geen nadelen ondervonden, ik heb desalniettemin het gevoel dat ik geen verschil heb kunnen brengen, wat als minister not done is.

Over het Ministerie van Justitie heeft volgens mij niemand te klagen. Er waren veel zaken deze handelsperiode en ze werden allemaal binnen een redelijke termijn afgewerkt en de besluiten riepen niet al te veel vragen op. Geen problemen alhier dus. Toch nog even vermelden dat de Openbaar Aanklager alles behalve actief was. Misschien was er voor hem geen werk of heeft the mister niet voldoende aangespoord om actief te zoeken naar mogelijke rechtszaken.

Ook op het departement Onderwijs liep alles van een leien dakje. Met maar één afgenomen examen had er natuurlijk ook maar weinig kunnen mislopen. De vraag welt dan op of The Minic zijn beleid goed was. Refererend naar het beleid dat hij voorstelde aan het begin van de handelsperiode kunnen we niet anders dan zeggen dat de minister erg ambitieus was. Misschien werden de beleidsplannen niet voldoende in daden omgezet of was het weer het traditionele tekort aan leerlingen en scholen dat de minister parten speelde.

Dat leidt ons tot de laatste persoon, het opperhoofd, president Joep Eerlijk. Na de voorbije periode van politieke strubbelingen en machtsgrepen lijkt de president erg stil. Ook in het Parlement zelf waren de discussies niet zo vurig als enkele weken geleden. Toch zijn de Parlementsleden deze keren niet onaangenaam verrast geweest door tekenen van machtsbelustheid.
Hét onderwerp van deze handelsperiode is zonder twijfel de oorlog die heeft gewoed tussen Digitalië en Virtua. Cyberië, de traditionele vijand van Digitalië heeft zich volledig afzijdig gehouden. De meeste Parlementsleden verkozen om niet in te grijpen aangezien Virtua ons in het verleden ook niet te hulp kwam. Het kabinet heeft geen enkele officiële mededelingen gedaan omtrend het onderwerp. Heeft ze de mening van haar controleurs opgevolgd of was ze gewoon te lui om wat te ondernemen? Feit is wel dat er in Cyberië op dit moment al dagen lang niets meer te merken is van eventuele vijandigheden en dat een officiële verklaring niet meer verwacht hoort te worden. Het oprichten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken onder leiding van White Queen was een goede stap, maar misschien kwam ze wat te laat.

In vergelijking met de vorige handelsperiode kunnen we dus overwegend positief zijn, maar het kon beter. Een meer assertieve houding had ongetwijfeld meer leven in de brouwerij gebracht. Deze regering krijgt van mij een 7.5/10.