Parlement: toezichthouders of slopers?

Auteur: ArneLH

Vraag een parlementslid of een andere persoon wat de taak van het Cyberische Parlement is, en je hoort vaak: “Het parlement is er om het kabinet te controleren”. Alsof het een uit het hoofd geleerd zinnetje is, maar hij of zij heeft wel gelijk. Toch zou het de oplettende lezer van het Parlement en het Achterkamertje niet zijn ontgaan dat dit niet helemaal meer de werkwijze is die enkele parlementsleden erop nahouden; regelmatig vinden zij het nodig om, zonder serieuze aanleiding, met Moties van Wantrouwen tegen ministers en presidenten te dreigen. Verbazingwekkend als je bedenkt dat een Motie van Wantrouwen ingediend hoort te worden als minder ‘agressieve’ methodes niet blijken te werken, zoals parlementsvragen en beleidsmoties. Het lijkt ondertussen wel alsof het deze agressieve natuur erin gebakken zit.

Zou dit alles komen door de vele voorgaande rondes, waarin ministers en voornamelijk presidenten probeerden de macht naar zich toe te trekken? Hoe dan ook, menig (toekomstig) minister en president zal stevig in zijn schoenen moeten staan om niet van de wijs te worden gebracht door heethoofdige parlementleden. Ook zal het overige parlementsleden natuurlijk duidelijk zijn dat dit soort uitspattingen niet passen bij de status én taak van het parlement. Kom nou, waar is het parlement nou toch echt voor: controleren en toezicht houden of kabinetten slopen?