Stem Wijzer

Auteur: Redactie

Met minstens vijf partijen die zich hebben aangemeld voor de verkiezingenkan het nog moeilijk worden om vanaf komende vrijdag een stem uit tebrengen. Daarom voorziet The Miniconomist in een stemwijzer in dezeeditie. In dit artikel worden de standpunten en ideeën weergegeven van devijf partijen die deel hebben genomen aan het vragen en discussie uurtjein de daarvoor opgerichte club.

Financiën
Alle partijen hebben het Ministerie van Financiën genoemd als één van de twee belangrijkste Ministeries. Dit is ook logisch, want vanuit dit Ministerie wordt de economie van Cyberië bepaald. De discussie is vooral gericht op de keuze tussen variabele of vaste criteria, en in het geval van het laatste, wat de belangrijkste criteria zijn.

De voorstanders van vaste criteria zijn TR, NC en LJE. LJE stelt hierbij dat variabele criteria vooral extra rompslomp zijn, zonder merkbaar effect in de uiteindelijke budgetten die de steden krijgen. LCD, als voorstandervan de variabele criteria stelt hier tegenover dat die verschillen er weldegelijk zijn, zowel in beleid, als in verdeling, als in plezier voor de burgemeesters. TR beargumenteert dat variabele criteria leiden tot budgettekorten bij grote steden en overschotten bij kleine steden. PC houdt het midden en ziet het meest in een systeem met vooraf bepaalde weegfactoren, waarbij de burgemeesters bepalen hoe belangrijk deze waarden meetellen voor het budget.

NC en LJE vinden inwoners, gebruikte kavels en kavelstaat de drie belangrijkste criteria. Deze scheppen, zo stelt NC, duidelijkheid voor de burgemeesters en geven de economische activiteit van een stad het best weer. Volgens TR geven echter inwoners, wegkavels en parken het beste de activiteit van een stad weer, en zijn dit voor hen dus de belangrijkste criteria. PC en LCD hebben, gezien hun voorkeur voor (gedeeltelijk) variabele budgetfactoren, geen belangrijkste criteria. LCD stelt dat deze voor elke stad en elke burgemeester anders zijn.

Onderwijs
Van de drie Ministeries, Financiën, Justitie en Onderwijs, wordt de laatste door de meeste partijen als het minst belangrijk gezien. Enkel Lijst Joep Eerlijk (LJE) rekent dit ministerie tot de belangrijkste twee. Zij voert hiervoor aan dat, voor de rechtspraak een vangnet is, namelijk de Internationale Rechtbank, maar voor onderwijs niet.

Een belangrijke cursus die nog niet gegeven wordt door een bestaande school dient volgens Liberaal Democraten (LCD) door een staatsschool aangeboden te worden, terwijl de andere partijen meer heil zien in het subsidiëren of op andere wijzen stimuleren van scholen om de ontbrekende cursus aan te gaan bieden. Haar afwijkende mening fundeert LCD door te stellen dat de huidige subisidieregeling voor scholen voldoende is en niet nog verder kan helpen bij het stimuleren van het cursusaanbod. Aangezien geen onderwijs geen optie is, is de staatsschool als vangnet de enige oplossing, aldus LCD.

Nationaal Cyberië (NC) en Trade (TR) willen dat de kosten van onderwijs gedragen worden door de leerling zelf. TR voert daarvoor aan dat het niet de bedoeling is dat de staat de diploma-zucht van bepaalde mensen gaat financieren, want zij gaan toch de bij het diploma behorende functie niet uitoefenen. Progressief Cyberië (PC), LJE en LCD vinden dat de kosten van onderwijs gedeeltelijk door de leerling, gedeeltelijk door het Ministerie van Onderwijs gedragen moet worden. Immers, er is een tekort aan gediplomeerde Officers en advocaten, zeggen ze, en daarom moet de staat bijspringen om dat tekort te verhelpen door middel van het subsidiëren van onderwijs.

Justitie
Het Ministerie van Justitie wordt door vier partijen (LCD, NC, PC en TR) genoemd als één van de twee belangrijkste Ministeries. Net als Virtuanen vechten de Cyberiërs, in tegenstelling tot Digitalianen hun geschillen graag uit voor de rechtbank.

Op de vraag of de beoordelende instantie, de rechters, ook zonder diploma kan werken antwoorden de meeste partijen ontkennend, behalve PC. Zij stelt dat potentiële rechters genoeg kennis en ervaring op het gebied van rechten kunnen hebben zonder een diploma te hebben. NC reageerde daarop door zich af te vragen hoe die kennis gemeten kan worden, zonder diploma.

Wat betreft het Hoger Beroep, dat op dit moment enkel bij de IC mogelijk is, vinden LCD en NC dat het Ministerie van Justitie dit ook kan doen. Beide zijn van mening dat Cyberische rechters capabel genoeg zijn om een Hoger Beroep af te kunnen handelen. Hierbij zien zij een Cyberisch Hoger Beroep als een extra laag in de rechtsbescherming, met de Internationale Rechtbank nog steeds als laatste instantie.

Tot zover de introductie van Liberaal Democraten, Lijst Joep Eerlijk,Progressief Cyberië, Nationaal Cyberië en Trade. Uiteraard is hetbovenstaande slechts een samenvatting van de discussies en hoewel deze zocompleet mogelijk is, is er aan een aantal punten geen aandachtgeschonken. Voor wie meer informatie wilt hierover, of de discussies inhaar volledigheid wilt bekijken, is de club TMC – Discussie uurtjegeschikt. Rest de TMC nog slechts de partijen die hebben deelgenomen tebedanken en hen succes te wensen bij de komende verkiezingen.