Diversiteit toegenomen

Auteur: The Minic

De afgelopen vulkaanuitbarsting was één van de heftigste in jaren. Samen met een verzilting van de Valuta heeft dit er voor gezorgd dat de steden Bahthoevedorp en Gold Coast van de kaart verdwenen zijn, en dat alle andere steden nu weer voorzien zijn van alle grondstoffen die nu ook veel meer tot elkaar in verhouding staan.

In verschillende steden is dit ondertussen goed te merken. Niet meer komen alle olie- en benzinehandelaren uit Kronenburg, niet meer komen alle ijzerhandelaren uit Roebelarendsveen en niet meer komen alle houthandelaren uit Zwollar.

Hoewel de meeste handelaren wel gebruik maken van de nieuwe grondstoffen, zijn er nog maar weinig die met hun vreemde grondstof de stap buiten hun stad durven te zetten. De interstedelijke handel lijkt daarmee toch nog gedomineerd te worden door de traditionele bolwerken.

Er zijn een aantal uitzonderingen echter. Allereerst oudgediende egoman. Na een lange afwezigheid lijkt hij, haast onbekend met de oude extreme grondstofverdeling, succesvol te zijn met een ijzerhandel. Niet uit Roebelarendsveen echter, maar uit Zwollar. Daarnaast zijn in iedere stad chip- en elektronicahandelaren actief, waar deze markt voorheen werd gedomineerd door enkele handelaars uit Bahthoevedorp.

Tenslotte lijkt het erop dat er ook meer handelaren komen die de stap durven te zetten om te investeren in duurzame productiemiddelen als ovens en machines. Mogelijk door de komst van de veiling zien zij een groeiende afzetmarkt voor deze producten. Het is nog afwachten of deze strategie daadwerkelijk de voorziene winsten op gaat leveren.

Wat in ieder geval geconcludeerd kan worden, is dat de Cyberische handelaar flexibel is gebleven en zich nog altijd goed aan kan passen aan veranderingen, hoe extreem deze ook zijn. De toegenomen diversiteit zorgt in ieder geval voor een welgekomen afwisseling ten opzichte van de stedelijke dominantie zoals deze voorheen kon worden aanschouwd.