Evaluatie kabinet the mega handelaar I

Auteur: bonanza

Na de verkiezingsoverwinning van de partij TRADE was het lange tijd zeer onduidelijk wie de ministers zouden worden. Maar eens geïnstalleerd leek het wel vlotjes te verlopen.

De begroting die werd opgesteld door Minister van Financiën the mister was degelijk en op tijd ter stemming gebracht. De kleine steek die hij liet vallen (de berekening van de diefstallen was incorrect, maar werd door geen enkel Parlementslid opgemerkt) pikte hij snel weer op nadat het gesignaleerd werd. Ook zijn activiteit was meer dan aanvaardbaar, wat de optimale cocktail is van een geslaagd Ministerie.

Dat is niet wat gezegd kan worden van Minister van Onderwijs Frankeur. Na een zeer succesvolle doortocht van ArneLH vorige handelsperiode, opteerde de president toch voor een nieuwe Minister van Onderwijs. Al snel bleek echter dat deze Minister niet voldoende tijd had om zijn functie naar behoren uit te voeren en dat mensen die geen toegang zouden mogen hebben tot de examenzaal dit wel hadden gedurende een veel te lange tijdsspanne. Pas na herhaaldelijk aandringen van Tresias Aegirsson, een Parlementslid dat van deze onoplettendheid gebruik maakte, werd daar wat aan gedaan. Hij moest ook afrekenen met 2 moties, waarvan de eerste een Motie van Wantrouwen. Deze wist hij echter glansrijk te omzeilen. De tweede Motie van Wantrouwen of Beleidsmotie (Parlementslid Tresias Aegirsson maakte er een zooitje van door beiden te combineren) werd echter wel aangenomen met 9 stemmen voor en 2 tegen. Deze motie was gestart om de activiteit van de MvO op de korrel te nemen.
Zijn beleid op zich heeft een belabberde indruk gegeven. Er werden amper en te laat initiatieven opgezet om het onderwijs te simuleren en de Minister was, zoals eerder gezegd, onvoldoende aanwezig om ook echt iets aan de problemen te doen. Misschien moet volgende periode dus toch maar uitgekeken worden naar een betere keuze.

Ten derde hebben we de Minister van Justitie witteheks nog. Het was zijn eerste handelsperiode als minister en in tegenstelling tot de MvO kan hij wel een redelijk goed resultaat voorleggen. Het aantal rechtszaken was eerder aan de magere kant (drie, waarvan nog geen enkele is doorgegaan), maar daar kan de Minister natuurlijk niet echt aan doen. Alleen zijn keuze voor vinny als Openbaar Ministerie werd in vraag gesteld (en moest hij later ook ontslagen wegens inactiviteit), maar verder liet hij zich niet betrappen op fouten. Deze politieke nieuwkomer is dus zeker een aanrader om nogmaals in te zetten als minister een van de komende periodes.

Last, but not least is er de president himself, the mega handelaar. Hoewel zijn ministerkeuze voor 66% geslaagd is (MvF en MvJ) weegt de slechte keuze voor het MvO wel zwaar door. Daarnaast is er ook een probleem met zijn optreden als president zelf. Hij heeft in de laatste week de zeer discutabele beslissing genomen om Vincitore, die twee stemmingen had gemist, te ontslagen en onmiddellijk daarna weer aan te nemen. Daarbovenop is er ook een probleem met de uitvoering van de essentiële presidentstaak. Hij hoort de overheidsclubs, met in het bijzonder het Parlement, te beheren en te modereren. Vooral dat laatste was een fiasco. Welgeteld 34 posts uit 300 zijn van zijn hand, waarvan we enkele topicheads nog moeten aftrekken. Het is de taak van de President om discussies op gang te brengen en te houden. Ik heb even de moeite genomen om het totaal aantal nuttige bijdragen op te tellen en kom daarbij uit op 10. Dat is iets meer dan 3% van het totaal. Dat is erbarmelijk. Ik raad de volgende president aan om meer initiatief te nemen en ervoor te zorgen dat discussies in gang worden gehouden. We hebben een organisator nodig.

Wat heeft deze regering dan verdiend? Mijn gevoelens zijn gemengd. Positieve aspecten zijn gemengd met negatieve aspecten. Over het algemeen zijn er geen te grote blunders geslagen, maar langs de andere kant kan men ook niet spreken van een succesvolle politieke periode. Mijn eindtotaal zal dus 6/10 zijn, waarbij vooral the mister en witteheks de boel hebben recht gehouden.