Marktonderzoek in Monapoli

Auteur: Figaro

Iedereen zou wel graag eens willen weten hoe de economie nu start en wanneer hij nu op zich zelf begint te draaien. Met andere woorden, jullie zullen nu eindelijk weten, op een begrijpelijke manier, hoe de economie hier start en werkt.

Iedereen moet eerst weten dat er in het begin maar 1 winkel is, die we nu in dit marktonderzoek de staatswinkel noemen. Daar draait in het begin alles om, maar later is dit helemaal overbodig.
Eens je dit weet, kun je beginnen met alles tot in detail uit te pluizen wat wij (internationaal marktonderzoek centrum) hebben gedaan, maar dit is ingewikkeld. Te ingewikkeld voor een persoon die gewoon wil weten hoe het ongeveer nu gaat.

Fase 1
In deze fase zijn er helemaal geen winkels van personen. Er is bijna niemand gearriveerd uit hun thuisland en alleen de vroegste kopen producten in de staatswinkel. Hierbij maken ze zelf een winkel. Alles hangt dus nog af van de staatswinkel die dus een belangrijke rol speelt. Wat nu alleen gekocht wordt zijn basisgrondstoffen. Steen, ijzer, planken… allemaal stoffen van de natuur die gebruikt worden om de winkel zelf te bouwen.

Fase 2
In deze fase zijn er al meer winkels en gaan de personen beginnen met de basisgrondstoffen zelf uit de natuur te halen. Deze staan gewoon iets goedkoper dan in de staatswinkel maar zijn weinig in aantal. De hulpmiddelen worden nog altijd uit de staatswinkel gehaald. Dus de aanwezige personen verkopen alleen maar de basisgrondstoffen.

Fase 3
In deze fase gebeurt er heel wat. Er zijn nog meer winkels gebouwd, en door de winst dalen de prijzen van de grondstoffen. In deze fase beginnen andere personen met de hulpmiddelen te produceren omdat de grondstoffen prijs zo laag staat. De personen die basisgrondstoffen uit de natuur haalden, kopen dus niet meer in de staatswinkel die superduur is, maar bij de goedkopere winkels van spelers. De basisgrondstoffen en de hulpmiddelen hangen van elkaar af. De hulpmiddelen worden gemaakt van de grondstoffen en de grondstoffen worden uit de natuur gehaald met de hulpmiddelen. Bv, de zaag wordt gemaakt met ijzer, maar ijzer word uit de rots gehakt door een schop, maar een schop word dan weer gemaakt van planken die gemaakt worden van een zaag. Alles hangt hier zeer nauw aan elkaar vast.

Fase 4
Nu er goedkoper eindproducten gemaakt kan worden, komen er meerdere producten op de markt.
Nu het ijzer, goud, heel goedkoper is komen er nieuwe producten, namelijk chips en daardoor computers. Dit is een van de vele voorbeelden die in het rapport staan. In deze fase zijn er enkele riskante personen die motoren beginnen te produceren. Hierbij is olie nodig, omdat olie nog niet ontgonnen kan worden, omdat er motoren nodig zijn voor de pompen te maken is de staatswinkel nog altijd de enige oplossing. Eens de eerste motoren en zo dus ook de eerste pompen zijn gemaakt, heeft de staatswinkel geen enkele functie niet meer. Het plastic dat ook nodig is voor de pompen te produceren hangt ook eerst af van de staatswinkel, maar eens de eerste olie gepompt is, ss dit overbodig. Het verkoopt bijna niks meer, omdat andere winkels veel goedkopere producten aanbieden. Wat er ook nog stijgt, is de autoproductie. Daardoor is er veel meer reismogelijkheid.

Fase 5
Er komt nog meer concurrentie door personen die te laat zijn toegekomen. De prijzen dalen overal nog wat. Op het einde van de ronde, ligt de economie stil. Hier is geen reden voor te geven. Misschien alleen dat de spelers hun moreel zo laag is dat ze niks willen produceren.

Hopelijk is dit goed uitgelegd, het is wel moeilijk om een heel ingewikkeld rapport te vereenvoudigen tot een simpel artikel.
Meer vragen? kvc1945@hotmail.com