Aapjeskermis

Auteur: bonanza

In de vorige editie stelde ik de vraag hoe lang de politieke soap nog zou duren. Het antwoord op die vraag moet ik zelfs nu nog schuldig blijven. Presidenten, Parlementsleden, Vice-Presidenten en rechtszaken volgden elkaar op.

Vorige editie beschreef ik de controverse rond de partijwissel van Tresias Aegirsson. De Motie van Wantrouwen die werd ingediend door Centaura werd met een nipte 6-5 goedgekeurd. Tresias Aegirsson bleef zijn naam echter trouw en besloot een afscheidscadeautje achter te laten. Nadat hij in eerste instantie Centaura als Vice-President had aangesteld, opteerde hij later in de handelsperiode toch voor Pedro Alvarez onder het mom dat de wet niet zegt dat er slechts één Vice-President op hetzelfde moment mag zijn.
Om het feestje nog lolliger te maken stelde hij na zijn feitelijke ontslag ook nog Mitra en bonanza aan als Vice-Presidenten. De Federals besloten wijselijk om hun handjes van deze verbrande zaak te houden en onthieven Tresias Aegirsson tijdelijk uit zijn administratorfuncties nadat hij bedreigingen had geuit deze neer te halen.

Met andere woorden, wie er nu President diende te worden moest maar uitgevochten worden in een Rechtbank. Zo gezegd, zo gedaan. Tresias Aegirsson spitste zich volledig toe op het feit of hij nu meerdere Vice-Presidenten op hetzelfde moment mocht aanstellen of niet. De Rechtbank wees er terecht op dat dit niet was toegestaan en besliste dat Centaura daarom maar President moest worden, aangezien hij als eerste was aangesteld. De uitspraak was echter zo geformuleerd dat het onmogelijk wordt om de Vice-President te vervangen wanneer die failliet is of ontslagen wordt. Het is een President dus ook niet toegestaan om een Vice-President te vervangen, wanneer men een ander Parlementslid capabeler acht.

De uitspraak werd aangevochten in Hoger Beroep in het International Court, maar daar wezen de rechters de bezwaren af en bevestigden de uitspraak van de Cyberische Rechtbank, zonder echter hun besluit te argumenteren. Hun besluit kan ik bijgevolg onmogelijk verdedigen in dit artikel.

Centaura werd dus definitief de nieuwe President van Cyberië. De tegenstanders van zijn aanstelling werden echter geholpen vanuit onverwachte hoek. CBI en Federals ontdekten verschillende kartelvormingen tussen zeven grote handelaren, waaronder Centaura. Boetes voor in totaal meer dan 100.000 ISH (de grootste ooit in de geschiedenis van de Federatie) werden gevorderd. Protest bleef uiteraard niet uit. Een stortvloed aan rechtszaken werd gestart. Centaura zette zijn woede kracht bij door ontslag te nemen als President. Op die manier werd Pedro Alvarez, ondertussen weer aangesteld als Vice-President, toch nog President.

Door de festiviteiten rond Nieuwjaar in de Federatie is het momenteel nog kalm in politieke kringen. Veel commotie rond de stoelendans is er dus niet, maar de vraagt rijst wat er ons in de laatste week nog te wachten staan. Dit kan bijna niet goed aflopen. Misschien laten we al die politici beter nog even op de draaimolen rondjes draaien. Dan doen ze in ieder geval niets verkeerd.