Evaluatie kabinetten Tresias Aegirsson I, Centaura I en Pedro Alvarez III

Auteur: bonanza

Je kan zeggen wat je wilt over de politiek, maar echt volledig onvoorspelbaar is het toch niet. Met de aanstelling van Tresias Aegirsson als President wisten we dat we een moeilijke periode tegemoet gingen. En dat allemaal door de schuld van één persoon, the mega handelaar, de partijleider van TRADE die de beslissing nam om voluit voor Tresias Aegirsson te gaan.

Gelukkig zijn the mega handelaars keuzes niet altijd ongelukkig. De ministersploeg mag er best wezen. Met witteheks op Justitie weet je dat je goed zit, dat heeft hij voor de laatste vulkaanuitbarsting al bewezen. Met Goldcatcher en Podje als rechters haalt hij wel risico’s binnen, aangezien beiden niet ontzettend veel ervaring hebben op juridisch gebied (althans voor zover ik kon terugvinden). Hoewel sommige uitspraken soms verwondering opriepen, kan men over het algemeen terugblikken op een geslaagde justitiële periode.

Ook over de Minister van Financiën kan je alleen maar lovend zijn. Hij kwam deze periode met een nieuw budget verdelingssysteem waar eerst wat vragen rond waren, maar na een tijdje kon hij zelfs zijn ergste criticasters overtuigen. Het systeem is fijn uitgewerkt en met een testclub waar mayors zelfgekozen criteria kunnen kiezen toont hij aan dat hij bereid is om zijn concept nog verder te vernieuwen. Zo goed als geen commentaar krijgen als Minister van Financiën gedurende de handelsperiode is een prestatie op zich, dus deze Minister zien we maar al te graag terugkomen de volgende periodes. Het is te hopen dat zijn kwaliteiten over partijgrenzen heen worden geapprecieerd, wat waarschijnlijk wel het geval is.

De Minister van Onderwijs, the mega handelaar, heeft een slibberige weg afgelegd met hier en daar een uitschuiver. Er was wat commotie rond enkele examens die niet eerlijk verlopen zouden zijn en ook zijn uitspraak dat hij de wet alleen toepast wanneer die in zijn voordeel is, deed geen goed. Hij kon maar net een Motie van Wantrouwen overwinnen.
Een verspilde handelsperiode voor Onderwijs kunnen we het echter niet noemen. Er zijn tot hiertoe twaalf examens afgenomen. Een opvallende stijging ten opzichte van de voorgaande periodes. De vraag rijst echter aan wie deze stijging te danken is. De LMB school van marcelbuter leverde zo goed als alle studenten. Het lijkt dus eerder logisch om de enorme stijging toe te kennen aan de LMB school dan aan het beleid van de MvO.

Last but not least hebben we de President. Presidenten, mijn excuses. Tresias Aegirsson beet de spits af en is reeds uitvoerig besproken in editie 1. Hij had weldegelijk enkele ideeën en plannen, maar pakte ze spijtig genoeg verkeerd aan. Een goede tip voor toekomstige Presidenten: Begin als President nooit het Parlement uit te dagen door op het randje van de wet te balanceren. Tresias Aegirsson probeerde weg te komen met het aanstellen van vier Vice-Presidenten, maar werd ongenadig afgeslacht. Wanneer hij na zijn nakende ontslag ook nog begon te dreigen de Cyberische Overheidsclubs te vernietigen, moesten de Federals zelfs ingrijpen om hem te beschermen tegen zijn eigen gedrag. Hoe kan je in godsnaam van President tot wanna-be cheater vervallen? De prestaties van de Ministers gedurende het kabinet Tresias Aegirsson I zijn goed gezien de omstandigheden. Spijtig genoeg laat de President zelf een bittere nasmaak achter die we niet snel zullen vergeten. Tresias Aegirsson ooit nog op een Cyberische machtspositie? Nee bedankt! Een 2/10 is het resultaat.

Vervolgens hebben we het kabinet Centaura I. Het zag er veelbelovend uit. Centaura wordt ondanks zijn relatief nieuwe aanwezigheid in de Federatie alom gerespecteerd, zowel op handels als op politiek vlak. In de korte periode dat hij President was heeft hij de orde weten te behouden, ook al is het niet representatief om een deftig cijfer op zijn prestaties te plakken. Het feit dat hij zijn land in de steek heeft gelaten omwille van onvrede met het Federale beleid doet natuurlijk geen goed. Hij krijgt het voordeel van de twijfel en ontvangt een 6/10.

Ten slotte is er nog Pedro Alvarez die de functie van President al voor de derde keer heeft uigeoefend. Hij laat een degelijke indruk achter, zoals we gewoon zijn. De Ministers konden rustig verder werken terwijl de President het Parlement op orde houdt. Hij heeft niet veel initiatief genomen, maar dat is deels te vergoelijken door zijn beperkte regeertermijn. Ook hij krijgt dus het voordeel van de twijfel, maar de sterke aanrader om bij een eventuele volgende termijn straffer uit te hoek te komen. Mede omwille van de verzachtende omstandigheden krijgt het kabinet Pedro Alvarez III een 7/10.

Parlementair Onderzoek

Tot slot luisteren we ook nog naar de mening van de politici zelf. Wie vinden zij de best presterende politicus van Cyberië? Aan zij die bereikbaar waren hebben we deze vraag gesteld.
De winnaar is in de eerste plaats Mitra geworden. Hij wordt omschreven als een actief politicus die de vinger op de wonde durft te leggen, zonder daarbij zout te hanteren. Als ex-Federal, bekend ex-politicus en advocaat kan hij een mooi palmares voorleggen. Momenteel is hij lid van PRO, maar het is geweten dat hij niet graag in een keurslijf wordt geduwd. Geef hem zijn vrijheid en dan opereert hij het beste.
Op de gedeelde eerste plaats staat katharos. Zijn ingenieus budgetsysteem zal daar niet vreemd aan zijn. Velen zullen samen met mij hopen dat hij vroeg of laat toch nog eens opnieuw begint met zijn statistieken-website. Inwoners van de Federatie zijn er verzot op, zoals ook Mitra heeft bewezen met zijn invloeden index (die terug te vinden is in deze editie). Als geslaagd handelaar weet katharos beter dan wie ook hoe hij de cijfertjes juist moet krijgen. Zijn collega’s bij LJE zullen zonder twijfel steunen op zijn financiële kennis.

We wensen alle politieke partijen veel geluk bij de eerstvolgende verkiezingen.