De doodgravers van Cyberië

Auteur: bonanza

Het Cyberische budgetsysteem waar iedereen zo jaloers op is, toont waarschijnlijk deze handelsperiode nog haar zwakte. De zwakte is niet technisch, maar menselijk van aard. Het kabinet marcelbuter III, met Minister van Financiën (MvF) katharos, heeft besloten om voor de tweede periode op rij te kiezen voor de egoïstische weg. Hieronder het treurige verhaal hoe de Cyberische parel met een luide knal ten val zal komen.

Laten we eerst even de feiten bekijken. In periode 71 had de Cyberische schatkist nog een reserve van 274.000 ISH. Er werd een verlies voorspeld van 96.000 ISH. In werkelijkheid bedroeg dit verlies ‘slechts’ 88.000 ISH, of een meevaller van 8.000 ISH, zo’n 11% beter dan verwacht dus.
De begroting van periode 72 start met een reserve van 186.000 ISH. Er werd een verlies begroot van welgeteld 111.000 ISH. Aangezien de opsteller van deze begroting dezelfde is als die van de periode hiervoor, kunnen we de foutenmarge ook hier weer toepassen. Een meevaller van 12.210 ISH en dus een (waarschijnlijk) effectief verlies van 98.790 ISH, 10.000 ISH, meer dan vorige handelsperiode. Voor periode 73 geeft dit een reserve van 87.210 ISH, ofwel minder dan wat er deze periode te veel is uitgegeven.
Van de 186.000 ISH die er deze periode dus als reserve is, gaat meer dan de helft worden uitgegeven.

Hiermee geconfronteerd kon de Minister van Financiën enkel antwoorden dat hij het ‘onverstandig’ vindt omdat het anders toch weer wordt ingenomen en dat het aanleggen van reserves totaal nutteloos is.
Twee keer misgeschoten. Ten eerste zijn onze reserves alles behalve zo indrukwekkend als toen. We beschikten over miljoenen ISHjes en die enkele miljoenen die gestolen werden voelden we zelfs niet eens. Ten tweede is het aanleggen van reserves helemaal niet nutteloos. Voor onverwachte omstandigheden (bijvoorbeeld schadevergoedingen door beschietingen), zou er toch steeds een minimale reserve moeten aanwezig zijn.

Spijtig genoeg hield de Minister van Financiën de discussie voor bekeken toen steeds meer en meer mensen dezelfde vraag begonnen te stellen. President marcelbuter nam het van hem over. Het werd onmiddellijk duidelijk dat marcelbuter uit zijn rol viel. Hij beaamde dat wanneer hij MvF zou zijn, hij het anders zou aangepakt hebben. Ik citeer letterlijk: “Drie rondes geleden was ik MvF en toen hebben we 100.000 gespaard, het ligt dus aan het beleid van de Minister van Financiën.” Wanneer dan gevraagd wordt of katharos niet wil of kan meewerken om de staatsfinanciën niet te laten ontsporen, wordt er beweerd dat woorden verdraaid werden. Echter, even later zegt hij bijna exact hetzelfde. Ik citeer weer: “Jij (bonanza, red) als oud MvF zou moeten weten dat het beleid van elke minister anders is en dat je die ook in hun waarde moet laten. Zou ik hetzelfde doen als katharos? Nee. Sta ik achter zijn beleid zoals hij het wil uitvoeren? Ja.”
Hiermee impliceert de President niet alleen dat ook hij vindt dat de staatsuitgaven te hoog zijn, maar probeert hij op een ongemakkelijke manier zijn MvF te verdedigen.

Hoewel er nu een overzicht zou moeten komen van de argumenten, wordt dat nogal moeilijk. De President besloot namelijk om ofwel totaal naast de kwestie te antwoorden, ofwel te dreigen de discussie te verlaten, omdat “hij alleen met volwassen personen spreekt en hij die in deze discussie niet terugvindt” (lees: Ik weet niet meer wat te antwoorden). Laten we toch een poging wagen.

President marcelbuter is het eens met het feit dat er een minimale reserve moet zijn. “75.000 ISH is genoeg voor onvoorziene omstandigheden denk ik zo. Weinig mensen die zo veel geld vergaren in een ronde.” Mooi, dat ben ik met hem eens. Op de vraag waarom het beetje extra geld dat we nu nog hebben volledig deze ronde moet worden uitgegeven krijgen we als antwoord dat het dient ter stimulering van de economie. Daarbij wordt vergeten dat die stimulering maar eenmalig is. Geld dat we nu opgebruiken kunnen we immers niet hergebruiken de komende periodes. Dus ja, deze periode zal het een boost geven, maar dat maakt de economie van de volgende handelsperiodes niet goed. Dan zullen we het moeten doen met aanzienlijk minder geld. De President geeft daarnaast ook grif toe dat de huidige uitgaven écht te hoog zijn. “Ik zou ook liever korten op subsidie inderdaad, 2000 ISH per persoon is weggegooid geld omdat het vaak naar subjes gaat die 2 minuten inloggen of naar mensen die al gestopt zijn. Als je 50 mensen als dit hebt waar het heen gaat heb je je 100k al.” aldus de President.

De discussie, die steeds pittiger en listiger werd, zette nog een tijdje door. Het heeft echter weinig zin om de opsomming nog langer te rekken, aangezien uiteindelijk steeds weer dezelfde argumenten werden aangehaald. Parlementslid Tabakko besloot MvF katharos weer te betrekken en formuleerde enkele vragen in het Parlement. De MvF verdedigde daar nogmaals zijn keuze om te opteren voor een eenmalige boost en beloofde daarnaast plechtig om, indien hij volgende handelsperiode opnieuw MvF zou worden, een begroting in evenwicht af te leveren. Met een huidige overbesteding van 100.000 ISH belooft dat een waar huzarenstukje te worden waar uiteindelijk alleen maar de steden de dupe van zullen zijn. Maar halleluja, we houden katharos aan zijn belofte.