BTW beter bekeken

Auteur: m1n1conomy

Als internationale schipper maak ik winst door grote hoeveelheden producten te vervoeren in een zo kort mogelijke tijd. Helaas is daar de afgelopen anderhalve week weinig van terecht gekomen. Mijn grootste klant wat betreft vervoer naar Virtua gaf enkele dagen geleden zelfs aan de verkoop daar te staken. Er zou geen winst meer te behalen zijn, door de 20% BTW die in Cashington wordt geheven.

Voor mij (en mijn klant natuurlijk) zijn dit negatieve gevolgen van het nieuwe BTW-systeem. Maar voor de inwoners van Cashington is het juist positief, want hierdoor wordt hun eigen markt afgeschermd van buitenstedelijke concurrentie. In dit artikel wordt nader bekeken op welke wijze de gewijzigde BTW regels invloed hebben, zowel positief als negatief.

Wat zijn de positieve gevolgen?
De burgemeesters The Minic, Tha Game Master en Miquel Alvarez, van respectievelijk Kronenburg, Eurodam en Roebelarendsveen, zijn eensgezind in hun antwoorden: Het zijn extra inkomsten voor de stad, die door de buitenstedelijke handelaren opgebracht worden. President marcelbuter wijst op de hogere winst voor een lokale handelaar. Dat wordt bevestigd door de Minister van Financiën, Katharos, die stelt dat “het voordeel voor lokale handelaren is dat zij makkelijker kunnen concurreren”. De Zwollarse handelaar arjanisme noemt het positief dat handelaren nu een bewustere keuze moeten maken in welke stad ze gaan handelen, en goudie uit Cashington prijst de verhoogde realiteit en de extra mogelijkheden voor burgemeesters.

Wat zijn de negatieve gevolgen?
Door marcelbuter en Miquel Alvarez wordt gewezen op de 999 ISH grens. Het nadelige gevolg hiervan is dat een lokale handelaar die bijvoorbeeld 1200 ISH aan BTW heeft betaald, daar maar 999 ISH van terugkrijgt. Om dit te voorkomen moeten burgemeesters veel aanwezig zijn zodat ze regelmatig de BTW kunnen terugbetalen. Katharos verwacht een lagere concurrentie en een hogere prijs, omdat buitenstedelijke handelaren de BTW kosten (gedeeltelijk) doorberekenen aan de klant en de lokale handelaren niet snel zullen zakken met de prijs. The Minic voorziet problemen met een protectionistisch ingestelde steden, evenals goudie, volgens wie er sprake is van een “vorm van protectionisme wat de internationale/interstedelijke handel nooit ten goede komt”. Daarnaast noemt hij het vergrote risico op kartelvorming.

Wat weegt zwaarder en wat kan beter?
De President en de Minister van Financiën zijn beiden negatief gestemd, de burgemeesters en de handelaren zijn grotendeels positief gestemd, ook al zien ook zij ruimte voor verbeteringen. De burgemeesters zijn wederom eensgezind. Zij zouden graag een verdeling in categorieën zien, met bijvoorbeeld een hoog tarief voor eindproducten en een lager tarief voor grondstoffen en halffabrikaten. Katharos en goudie stellen beide een maximumtarief van 10% voor. Door arjanisme wordt de suggestie gedaan dat burgemeesters vaker hun BTW tarief zouden moeten kunnen wijzigen, zodat ze meer kunnen inspelen op de omstandigheden.

Voorlopig staan er echter geen wijzigingen van het BTW systeem op de planning, zo liet een woordvoerder van de Federals weten. De prioriteit ligt op dit moment bij andere zaken, zoals bepaalde technische problemen (bugs) en het aantrekken en behouden van nieuwe spelers door middel van een zogeheten tutorial. Voor de afzienbare toekomst betekent dat waarschijnlijk een voortzetting van de gevolgen die hierboven al zijn geconstateerd. De Minister van Financiën verwacht dan ook dat burgemeesters het BTW wapen steeds effectiever in zullen zetten. Hierdoor zouden op den duur ook kleinere stadsbudgetten nodig zijn, wat de onafhankelijkheid van de steden ten goede komt.