Geblindeerde transparantie & leve de crimineel

Auteur: bonanza

‘Dit kabinet is transparanter dan alle voorgaande.’ Het is zo’n typische populistische holle slogan, in iets andere bewoordingen gebruikt door onze President. De meeste mensen lezen er snel over en schenken er geen aandacht aan, maar eigenlijk is het best grappig om de theorie (de mooie woorden) te vergelijken met de daden (wat ze werkelijk doen).

Dat dit kabinet niet echt over communicatiegaven beschikt, dat weten we al. Tijdens de discussie over de uit de pan swingende uitgaven van Cyberië bleef de Minister van Financiën uit het beeld tot hij niet anders kon dan antwoorden op een vraag van een Parlementslid. De discussie verstomde haast ogenblikkelijk, dus waarom was hij niet eerder op dit idee gekomen? Dan was al die heisa misschien niet nodig geweest. Let op, in feite heeft hij geen millimeter toegegeven en zal dit kabinet Cyberië nog steeds in de financiële problemen storten. ‘Er zijn nu toch geen problemen? Waarom dan al dit gezeur, laat de komende regeringen het probleem maar oplossen. Wij zullen ons wel baden in de gouden muntjes.’ Dat was zo ongeveer de –niet woordelijke- repliek van het kabinet.

Maar genoeg gezeurd over financiën. Ondertussen is er weer een nieuw heet hangijzer verschenen. Na een ware criminaliteitsgolf besloot burgemeester The Minic van Kronenburg namelijk om een verordening uit te spreken. Ik citeer.

Vanaf woensdag 27 januari 06:00 uur is het iedereen met de status criminal, gangster of criminal mastermind verboden zich te bevinden binnen de grenzen van Kronenburg.
Overtreding van deze verordening zal beboet worden met een bedrag van 500 ISH bij aanvang van ieder uur dat verbleven zal worden in Kronenburg.

Effectief was het ongetwijfeld. Criminelen haastten zich om de stad te verlaten en zij die bleven werden opgezadeld met een behoorlijke financiële kater. Ook burgemeester Tha Game Master van Eurodam besloot de criminaliteit in te dijken en lanceerde dezelfde verordening. Digitalianen allerhande schreeuwden moord en brand en zworen om de aanstichters, de twee mayors, aan te pakken. Hoewel de maatregel duidelijk bedoeld was voor Cyberische criminelen is het duidelijk dat Digitalië een reden zocht om stoere taal te kunnen spreken. Spijtig genoeg was het onze eigen President die dat beeld nog snel even versterkte.

Het Cyberische kabinet, of toch alleszins President marcelbuter, besloot alle toekomstige rechtspraak alvast te negeren en trok zijn staart in. Hij verkondigde in een ongebruikelijk lange speech dat de verordeningen een provocatie zijn tegenover Digitalië en dat geen enkele financiële steun zou verleend worden aan beide mayors. Met andere woorden, hij zei zijn vertrouwen in beide mayors op en verleende medewerking bij het opstarten van een Motie van Wantrouwen tegen The Minic. Deze MvW is ondertussen aangenomen en The Minic zal bijgevolg vervangen worden door Podje. Arjanisme volgt Podje op in het Parlement.

De rol van President marcelbuter in deze historie is een beetje twijfelachtig. Hij vertelde een onderhoud te hebben gehad met Digitalianen. Er volgde een officiële mededeling van Digitalië die stelde dat het Digitaliaanse bestuur geen enkele acties tegen Cyberië zou plannen, maar “dat het niet instond voor de acties van derden.” Met andere woorden, stiekem schieten we toch.
Digitaliaanse ‘individuen’ kondigden vervolgens aan dat beide mayors eraan zouden gaan. Hoewel de maatregel dus eigenlijk helemaal niet gericht was tegen Digitalianen heeft de Cyberische regering haar mayors verraden door te stellen dat deze maatregel tegen Digitalië gericht was. Om haar eigen huid te redden zullen zowel The Minic als Tha Game Master nu onthoofd worden. Met volle steun van het Cyberische kabinet. Gefeliciteerd…

Van echte transparante gesprekken met Digitalië is duidelijk geen sprake. Maar ook binnen het kabinet zelf lijken de bureaus te ver van elkaar verwijderd om te kunnen spreken van een ware dialoog. Van zodra de verordening van start ging begonnen officers gretig boetes uit te schrijven aan alle overtreders. Financial Civil Servant (FCS) lindapinda86 die in dienst is van de Minister van Financiën katharos kreeg als taak van haar werkgever om de boetes uit te delen, aldus een verklaring van de MvF in het Parlement. Vreemd genoeg bleek dat de President totaal ontgaan te zijn. Hij verweet lindapinda86 een handlanger te zijn van The Minic en verbood haar om nog boetes uit te schrijven aangezien ze in dienst was van het kabinet. Twee fouten: 1) Een FCS’er is uitsluitend in dienst van de MvF en hoeft geen verantwoording af te leggen of orders te aanvaarden van een ander kabinetslid. 2) Haar enige opdrachtgever had haar de opdracht gegeven de boetes uit te schrijven.

Wanneer de President hierop gewezen werd beweerde hij een gesprek met MvF katharos te hebben gehad waarin katharos beweerde dat hij Lindapinda86 had verboden om de boetes uit te schrijven. lindapinda86 zelf kwam even later de club binnengewandeld en verklaarde geen enkel verbod te hebben gekregen van katharos om de boetes uit te delen. Hierop reageerde marcelbuter niet meer in de Cyberische Ambassade. Na dezelfde fout aan te brengen in het Achterkamertje liet hij weten de woorden van de MvF verkeerd te hebben verstaan, gevolgd door een sneer dat nu de FCS’er aangepakt kon worden. Dat is uiteraard onzin, want een FCS’er handelt in naam van de MvF.

Is dit kabinet nu transparant(er) zoals de President zelf beweert? Wel, het kan niet ontkend worden dat er al verscheidene schandalen aan het licht zijn gekomen en dat die breed werden uitgevochten in clubs zoals het Achterkamertje en de Cyberische Ambassade. Ze eindigen steevast is een non-communicatie over het onderwerp. Is dat transparantie? Er worden geheime gesprekken gestart met Digitaliaanse afgevaardigden waar we niets van afwisten. Is dat transparantie?
Transparantie wordt door dit kabinet duidelijk geblindeerd voorgesteld. Ze bepalen zelf wel wat we mogen weten en wat niet. Wanneer het raampje van de Presidentiële limousine naar beneden gaat blijkt vaak dat een groot deel van de inhoud al verwijderd is. Geblindeerde transparantie is niet de soort transparantie waar iedereen gek op is. En maar goed ook.

Niet alles aan dit kabinet is slecht natuurlijk, maar voor een bespreking van de positieve aspecten is het nog even wachten op de volgende editie.