Interview met de toekomstige winnaar?

Auteur: bonanza

In een pikzwarte, geblindeerde Limcousine word ik opgehaald aan de redactielokalen van The Miniconomist. Een kort tochtje door de stad, gevolgd door een lange rit tussen de velden, bieden mij de mogelijkheid om wat na te denken over de handelstycoon die ik weldra ga ontmoeten. Redelijk constant over de handelsperiodes heen, steeds prominent aanwezig op de chat en luid roepend dat de handel “toch wat minder gaat”, maar ondertussen de ISH’jes op een haast walgelijke manier incasserend.

Mijn gedachten worden onderbroken wanneer we halt houden voor een smeedijzeeren toegangspoort. De hekken zwaaien tergend langzaam open en de Limcousine zet zich weer in beweging. Rustig dendert de wagen over de geplaveide weg, omgeven door bomenrijen. De weg buigt af naar rechts en een reusachtige villa doemt op in de verte. De Limcousine komt tot stilstand onder een dak, gestut door metershoge pilaren. Een butler wacht me op en licht me in dat “mijnheer u verwacht in de bibliotheek.” Een beetje beduusd volg ik hem door de ruime hal, de ontvangst- en zitkamer door. Aangekomen in de bibliotheek zie ik hem zitten, verdoken achter een stel boeken. Ik lees titels zoals ‘Economics’, maar ook andere, iets minder verhullende boeken, zoals ‘Hoe ik snel rijk word over de rug van anderen’ en ‘afpersen voor gevorderden’. “Zo martijn5, stijgt het je allemaal wat naar je hoofd?” vraag ik. Hij geeft geen antwoord en maakt duidelijk dat ik hem moet volgen naar zijn bureau. Dat is zo mogelijk nog imposanter dan de rest van het gebouw. Een bureau van 5 meter op 2, diverse pc-schermen die aandelen real-live weergeven, tientallen telefoons en een stel goeduitziende zetels. Dat alles in een fraaie kamer van verguld goud. Beduusd ga ik zitten. Ik besef dat mijn eerder gestelde vraag reeds beantwoord is. Voorzichtig neem ik mijn notitieboekje en stel ik de eerste vraag die ik kan lezen.

Heb je uitzicht op winst deze handelsperiode?
De kans is zeer aanwezig dat ik top drie haal, inderdaad.
Hoe groot is je winstmarge?
Over mijn winstmarge ben ik kort maar krachtig. Ik moest mijn prijs verlagen om geen boetes te krijgen. Nu is dit gecompenseerd door de hogere kosten van kavels. Is dat genoeg antwoord op je vraag?
Zeker. Hoe schat je deze periode in ten opzicht van vroegere periodes?
Het is erg rustig, maar er zijn wel veel aanbieders van ijzer en dat komt de (ijzer)prijs niet ten goede. Hout, steen en ijzer doen het als vanouds weer prima, maar ook op glas en plastic zit vaak een grote marge. Daarnaast had ook een actieve vervoerder top 20 kunnen worden deze handelsperiode.
Wie verwacht je, naast jezelf, nog in de top 10 terug te vinden?
Sneppie, alecto, Joep Eerlijk en voor de rest is het een groot vraagteken.
Hoe hebben de steden volgens jou gepresteerd? Welke steden presteerden opvallend slecht en welke opvallend goed?
Zwollar deed het goed. Dat kwam denk ik ook omdat ik al zeker 170.000 hout daar gekocht heb. Kronenburg deed het dan weer erg slecht wat betreft activiteit.
Heeft dat te maken met de mayors?
Neen, want in Roebelarendsveen is het een ramp met mayors en daar draait het toch nog aardig. Wat betreft individuele prestaties (activiteit en het plaatsen van exports):
Tha Game Master is gewoon degelijk, maar oersaai als mayor;
Car-Dealertje is er amper, maarja, er is wel export;
Chiara Alvarez doet het prima;
De mayors van Roebelarendsveen waren een puinhoop, maar dat is nu weer op de rit.
Heb je de gedaalde nationale budgetten gevoeld?
Neen, maar daar ben ik misschien een uitzondering op.
Lag de activiteit deze periode opmerkelijk lager (onder andere door carnaval)?
Ja, de handel kwam een stuk later op gang. Mede daarom schat ik dat de eindwaardes veel lager zullen uitvallen dan de afgelopen periodes. Voor de top 3 heb je zeker 140.000 ISH nodig. De top 10 zal waarschijnlijk zweven rond de 48.000 ISH en de top 20 rond de 35.000 ISH.
Hoe zie je de verdeling van top 20-plaatsen tussen Cyberië, Digitalië en Virtua?
Digitalië krijgt denk ik 3 plaatsen, Virtua 6 en Cyberië 11. Digitalië is altijd wat hetzelfde en in Virtua was het ook rustiger, maar meer concurrentie en dus lagere prijzen.
Is er nog iets dat je de lezers wil meedelen?
Koop vooral mijn ijzer en dan ga ik misschien eindelijk eens winnen.
Bedankt voor dit interview martijn5.