De Brandstofmarkt, uitgelicht

Auteur: Deslat0s

Net als vorige week zoek ik weer het een en ander uit over een product, en waar dat vorige week de taximarkt was ga ik deze week op zoek naar de hoe en wat van het tankstation.

De gemiddelde pomp in Eurodam vraagt op het moment 1,85 ISH. De gelukkigen die hier korting op krijgen betalen nog 1.68 ISH. Is dit een eerlijke prijs? En dan bedoel ik niet de CBI normen, maar de echte waarde van het product.

Benzine is vrij gemakkelijk uit te rekenen. Het enige wat er voor nodig is, is olie. Ervan uitgaande dat de benzine handelaar deze zelf uit de grond haalt, zijn er nog wat scheppen bij nodig en een pomp.

Ervan uitgaande dat iemand op dag 1 handelaar in benzine wordt koopt hij de pomp voor een hoge prijs bij de Federal Store. De pomp kost hier 240 Ish. Deze dient in ongeveer 20 dagen te worden afgeschreven wat betekend dat de pomp 12 Ish per dag kost in gebruik.

Na wat navraag blijkt dat je gemiddeld ongeveer 200 liter uit een kavel krijgt. In kronenburg zal dit wat meer zijn, in Eurodam waarschijnlijk wat minder. 1 schep betekent dus gemiddeld 200 olie. Scheppen kunnen al voor 13 ISH (ondertussen zelfs al voor 11 ISH) worden gekocht. 200 olie kost dan ongeveer 113 ISH (kavelkosten meegerekend).

Olie kost een benzine handelaar dus ongeveer 0.565 ISH per liter. Voor benzine is anderhalve liter nodig. Ook moet er productiekosten worden betaald, die 0.15 ISH zijn als een handelaar er al zijn skills in heeft gestopt.

De kosten per liter benzine worden dan 0.9975 ISH. Hier moet het transport naar de winkel nog vanaf en de afschrijving van de pomp.

Uitgaande van mijn aankopen bij een willekeurige pomp denk ik niet dat het gek is om te zeggen dat de gemiddelde pomp zeker wel 500 liter per dag kan verkopen. De kosten van deze 500 liter zijn 498.75 ISH, daar komt dan de afschrijving bij op wat uitkomt op 510.75 ISH.

De kosten van transport verschillen een beetje, maar een slimme handelaar heeft z’n winkel dicht bij het midden en zou die 500 liter met 2 liter moeten kunnen vervoeren. Omdat hij zijn eigen benzine voor het vervoer kan maken is de prijs hier niet hoger voor dan de kostprijs. Met vervoer kost de 500 liter om in de winkel te krijgen dan 512.745 ISH, wat uitkomt op 1.02549 ISH, oftewel afgerond 1.03 ISH per liter.

Hier moeten nog wat kosten vanaf voor onder andere de winkel, marketing, beveiliging en dat soort kosten.

Een prijs van 1.85 liter is dan ook niet erg hoog (het valt zelfs met alle kosten die het CBI niet meerekent niet in de 200% van de productiewaarde groep), maar ook niet echt laag.

Een strak oordeel vellen is dan ook erg moeilijk, ik houd het er dus maar op dat de benzine handelaren goed voor zichzelf zorgen en ook mooie winst maken, maar dit zeker niet buitenproportioneel is.