Interview met Federal Coordinator

Auteur: bonanza

Je hebt vast al eens van hem gehoord. Hij laat zich Federal Coordinator noemen (het lijkt een bendenaam), maar luistert eigenlijk naar de naam Remcowouter, de gewone inwoner die hij ooit was. We zochten hem op in zijn stulpje in Cashington. Het is een mooie villa, omgeven door een metershoog hek. Wanneer ik een beetje nader om het immense hek van wat dichterbij de bekijken, word ik opgeschrikt door een hand die op mijn schouder klopt. Een ijzig koude stem vertelt me dat ik hier niets te zoeken heb en beter kan ‘opsodemieteren’. Ik keer mij voorzichtig om en kijk verbaasd naar mijn eigen reflectie. Ik zet een stap naar achteren en merk dat het onmiskenbaar een CBI-Agent is. Strak in het maatpak en een ontzettend grote zonnebril met spiegelende glazen. Nog voor ik mijn perskaart te voorschijn kan halen om aan te tonen dat ik ook werkelijk in de buurt moet zijn gooit hij zijn vest open en legt een hand op de blinkende revolver. De boodschap is duidelijk en ik haast me dan ook snel naar de overkant van de straat.

Ik wandel een vijftal minuutjes tot ik de grote toegangspoort zie verschijnen. Ik besluit de straat over te steken en hou mijn perskaart hoog in de lucht. Ook mijn andere hand hou ik in de lucht, wijd opengesperd. Ik neem geen risico’s meer. Wanneer ik voorzichtig nader en luid ‘Pers, pers, pers’ roep, loopt één van de CBI-Agenten mijn richting op en gebaart me ogenblikkelijk op de grond te vallen. Ik doe wat me gezegd wordt en wordt grondig gefouilleerd. “Laat maar zitten. Hij heeft een afspraak.” Hoor ik een gebiedende stem zeggen. Ik kijk op. Het is heer Federal Coordinator himself, ongeschoren en nog in badjas. Beduusd sta ik op en loop op een drafje zijn richting uit. Ik voel de priemende blikken van de CBI-Agenten in mijn rug branden.

Ik voel me pas veilig wanneer ik de dorpel van de villa heb overgestoken. Federal Coordinator neemt me mee naar de zitzaal. Yella komt binnengewandeld en vraagt of ik wat wil drinken. Ik neem een kop thee, net zoals de Federal. Ik neem mijn notitieboekje te voorschijn en begin aan de vragenlijst.

– Hoeveel vragen krijg je per handelsperiode van spelers?
Via e-mail een stuk of 10 a 15 per periode. Dat verschilt nogal met hoe de periode loopt en wat er allemaal tijdens de periode gebeurt. In de Fed Request is het drukker. Ik schat zelf zo’n 100 tot 150 verzoeken minimaal per handelsperiode. We ruimen namelijk de club bijna elke dag wel een beetje op. Daarnaast nog véél vragen via de privé-chat.

– Hoeveel uren per week besteed je aan het ‘managen’ van de Federatie?
Er zit een groot verschil tussen managen en aanwezig zijn. Ik ben per dag zo’n 5 uur bezig met Miniconomy, waarvan minimaal een uurtje aan het direct managen. De rest gaat op aan op de hoogte blijven van het spel en nadenken over verschillende situaties. Ik scroll bijna elke publieke club door maar volg enkel de politiek interessante en de federale clubs goed door.

– Vraagt het ook vele werk tussen de handelsperiodes in?
Ik ben eigenlijk 24/7 met Miniconomy bezig (al is dit wel een beetje aangedikt). Ik ben wel elke dag bezig met Miniconomy of mijn persoonlijke leven moet hier geen ruimte voor geven. Dus ook tussen de periodes omdat dan alles in die paar dagen moet worden gedaan.

– Is dat ook een reden waarom de Feds plots bijvoorbeeld minder op msn zitten of zijn daar andere redenen voor?
Voornamelijk ben ik daar minder op online omdat ik gewoon gek werd van mensen die voor vragen bij mij kwamen. Inwoners zijn vaak slimmer dan ze denken en als men zelf even nadenkt komt hetzelfde eruit dan wanneer ze het aan mij vragen. Daarom probeer ik ook zoveel mogelijk door de inwoners zelf te laten uitdokteren en regelen. Miniconomy moet worden gemaakt door de spelers, niet door de leiding.

– Wat wordt er besproken in fed-meetings?
Alle e-mails worden besproken. Verder wordt er gekeken hoe de projecten lopen die aan de gang zijn, denk hierbij aan spelupdates e.d.. Daarnaast kan iedereen punten invoeren om te bespreken.
We zijn zo gemiddeld 2 uur bezig met een fed-meeting.

– Worden er ook individuen besproken?
Indien dit nodig is wordt dat zeer zeker gedaan. Als je als individu wordt besproken heb je iets goed fout gedaan (welke straf verdien je) of val je juist positief op (denk aan mogelijke CBI’er e.d.).

– Zijn er echt ‘lastige’ spelers bij wie je op voorhand al de wenkbrauwen fronst als ze je aanspreken of een vraag stellen?
Ja, die zijn er. Eigenlijk bij elke speler die mij aanspreekt vraag ik me al af wat de vraag nu weer is. Daarom heb ik ook nooit zin in het ‘Hey, hoe gaat het’ principe. Stel gewoon je vraag. Bepaalde personen hebben natuurlijk de neiging om vaker langs te komen dan andere personen.

– Stel dat je voor één dag staatshoofd van elk land kan worden, wat zou je in elk land veranderen of beslissen?
Eigenlijk ervoor zorgen dat de invloed van de politiek een direct gevolg heeft voor de gevorderde handelaar zodat het sociale gedeelte meer wordt verweven met het handelsaspect. Ander belasting- en subsidiebeleid bijvoorbeeld. Zodat er (pijnlijke) keuzes moeten worden gemaakt.

– Wat denk je dat er in de nabije of verre toekomst aan MC gaat veranderen?
Er zijn elke week wel veranderingen in het spel. Zowel zichtbaar voor de inwoners als onzichtbaar voor de inwoners. Echte hele grote aanpassingen verwacht ik niet heel snel. Behalve waar we nu al mee bezig zijn.

– Wat zou je willen dat er verandert? (zowel beleidstechnisch als voor de spelers)
Manieren waar we al die accounts die zich aanmelden kunnen laten blijven. Het spel heeft voor optimaal gebruik wat spelers extra nodig en dat is het punt waarop moet worden gericht. Ik als natuurlijk persoon zou graag een ticketsysteem zien of per taal een aparte server. Als Federal heb ik voorgaande dingen niet op mijn lijst staan maar eerder iets van een helper of tutorial.

– Wat staat er op het befaamde to-do-lijstje? Kan je een overzichtje geven?
Nee, dat kan ik niet. De lijst is enkel intern bekend en is nogal veranderlijk. Als ik je nu zou zeggen wat er op staat gaan we verwachtingen wekken bij spelers die misschien door allerlei factoren niet tot uiting kunnen komen. Straatraces staan bijvoorbeeld niet op de lijst, daar is geen goed uitgewerkt plan voor. De banken zijn echter wel aan een aanpassing toe.

– Bestaan er nog andere pagina’s die je niet onmiddellijk in MC kan terugvinden, maar die wel toegankelijk zijn, zoals bijvoorbeeld *****.php? (CBI-censuur, red.)
Ja, maar die zijn beetje onvindbaar.

– Je weet ze zelf niet meer? Indien wel zouden we ze ontzettend graag leren kennen.
Ik ‘weet’ ze inderdaad niet meer.

– Hoe ziet de Federal-manager er algemeen uit?
Lekker simpel met heel veel opties.

– Grapjas. Kan je het voorstellen zoals de FCS-manager? Een apart tabblad?
Zoiets, gewoon een menu met opties 🙂

– Kan je enkele ‘speciale functies’ uit de manager onthullen die de spelers niet direct kennen?
Nee, dat kan ik niet.

– Tuurlijk kan je dat wel. Kan je inwoners gemakkelijk verbannen uit de Federatie? Hoe eenvoudig kan je een speler naar een andere stad verplaatsen?
Dat valt voor mij niet onder speciale functies, maar als je zulke dingen bedoelt: In 2 klikken hebben we iemand verhuisd en verplaatst bijvoorbeeld. Of zomaar 10.000 ISH gegeven.

– Waaraan besteed je als Federal het meeste tijd?
Vragen beantwoorden en requests behandelen.

– Wat is het leukste werkje?
Goede vraag, ik vind het vooral leuk om iets voor Miniconomy te kunnen betekenen en in mijn ogen het spel een goede twist te geven.

– Wat is het saaiste/vervelendste werkje?
Statussen uitdelen en PM uitdelen van de top 20 van de vorige ronde

– Laten we het eens hebben over die grapjassen daarbuiten. Kunnen CBI’ers echt alles zien wat iemand doet? Hebben zij speciale functies?
Een CBI’er kan voldoende zien om hun werk goed uit te voeren. Natuurlijk krijgen ze niet alles te zien. Daarvoor zijn de Federals (al mogen wij ook niet alles zien betreft privacy).

– Waarom is de identiteit van CBI’ers niet gekend?
Omdat ze ook nog mogen spelen indien de persoon dit wilt. Het zou hun werk en positie te veel kunnen beïnvloeden als het bekend was. Hiermee bedoel ik dat iedereen met vragen zou aankomen e.d..

– Verrichten ze goed werk?
Ja.

– Zijn alle landen vertegenwoordigd?
Nee, de wereld heeft zoveel landen.

– Zijn het allemaal bekende spelers die CBI zijn?
Wat is bekend? Ze zijn allemaal bij ons bekend.

– Zijn er onderlinge ruzies en twisten binnen het CBI?
Zal best, komt in de beste families voor.

– Mogen CBI’ers, nadat ze zijn ontslagen, hun identiteit bekend maken?
Neen.

– Er zijn er nochtans verschillenden die het wel doen.
Iedereen kan alles in een profiel zetten. Zolang iets vanuit de leiding niet erkend wordt, is het niet zo.

– Heb je al ooit ernstige problemen gehad met CBI’ers?
Ik niet. In elke organisatie waar dan ook heb je soms onderlinge conflicten en/of meningsverschillen. Ook het CBI doet daar niet voor onder. Wat ook weer goed is omdat het iedereen scherp houdt.

– Hoe zou jij de rol van een Federal omschrijven?
Iemand die op de achtergrond de juiste beslissingen maakt zodat de spelers een leuke handelsperiode hebben en dus het spel spelen als leuk ervaren (al is het achteraf).

– Zijn er tussen Federals onderling afspraken gemaakt hoe ver ze mogen ingrijpen in het spelverloop?
Elke Federal wordt met een reden gekozen. Hij is dan geschikt bevonden om goede besluiten te nemen en naar eigen inzicht het spel te leiden in samenwerking met de rest. Dus als een Federal vindt dat er per direct moet worden ingegrepen mag hij dat doen. Al zal in praktijk indien er enige vorm van tijd is eerst worden overlegd.

– Mogen Federals zich mengen in politieke discussies en/of beslissingen?
Als daar reden toe is, dan ja, al zullen we proberen zoveel mogelijk om ons er niet mee te bemoeien.

Mijn notitieboekje staat vol. Ik had op enkele velletjes een map getekend van Cashington om het huis van de Federal Coordinator terug te vinden, maar ik vermoed dat die uit het notitieboekje zijn gescheurd door CBI-Agenten terwijl ik hulpeloos op de grond lag te spartelen voor de toegangspoort. Ik besluit dan maar om afscheid te nemen. Federal Coordinator begeleidt me naar de deur en volledig in gedachten verzonken loop ik de oprijlaan af. Zonder het goed en wel te beseffen sta ik weer aan de toegangspoort. Ik vraag zo vriendelijk mogelijk aan een CBI-Agent om de poort te openen en een taxi te bellen. Ik zie een grijns op zijn gezicht verschijnen. De poort zwaait open. De CBI-Agent gooit me een ISH toe. “Dat is om in het eerste beste telefoonhokje dat je tegenkomt te bellen. Scheer je weg en zoek een andere, meer serieuzere baan als je echt geld wil verdienen, zoals ik bijvoorbeeld.”

Op weg naar ‘het eerste beste telefoonhokje’ besluit ik om ooit eens een CBI-Agent voor een interview te strikken. Ik moet weten wat voor jeugdtrauma’s ze hebben opgelopen om iemand zo te kunnen behandelen. Ik ruik een hoop verdriet achter dat zwarte brilletje.