Verandering

Auteur: The Minic

Het is verbazingwekkend om te zien hoe Cyberië kan veranderen en in welk tempo. Na een afwezigheid van slechts twee handelsperiodes werden we allemaal uitgenodigd om de jubilerende 75e periode bij te komen wonen. Daar geven we met z’n allen natuurlijk graag gehoor aan. Maar wat een schrik bij binnenkomst.

De samenstelling van het Parlement verraste als eerste: een partij met een absolute meerderheid! NEP heeft ogenschijnlijk veel voordeel behaald met de verhoogde kiesdrempel die aan het einde van de vorige handelsperiode is ingevoerd.

Een leuke verandering daarentegen is de post van Financiën die weer eens aan een (echte) vrouw is toebedeeld. En binnen haar beleid ook weer een verandering: geen ingewikkelde begroting meer met keuzecriteria, wegingsfactoren en dergelijke, maar gewoon drie vaste criteria met een simpele vaste verdeling voor alle steden. Naast Financiën toont ook onderwijs een ware aardverschuiving. Het is niet echt toe te rekenen aan het ministerie, maar de scholen lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten.

Natuurlijk is het jubileumdiploma ook een alleraardigst extraatje deze periode. Een aantal spelers schijnt het diploma reeds in bezit te hebben (waaronder veel persoonlijkheden die door verschillende Federals worden beheerd), hoewel de peildatum aan het eind van de periode doorslaggevend is voor het al dan niet ontvangen van het diploma.

Helaas is er ook nog steeds iets niet veranderd: de enorme eigenwijsheid van de inwoners van de stad Roebelarendsveen. Hoewel afspraken zijn gemaakt met de ogenschijnlijke leider van de familie Alvarez –Marcello Alvarez– en er sancties stonden op het bouwen van een haven (en een beloning tegenover het niet bouwen ervan), bezit Roebelarendsveen op dit moment toch een haven. De consequentie was al snel duidelijk: de eerste schoten zijn door Digitalië reeds gelost.

Dit alles nog steeds vanwege dezelfde reden als waarom Roebelarendsveen altijd dwars moet liggen: de inwoners staren zich blind op de verkoop van ijzer en steen en daar moet alles voor wijken. Parken aanleggen is geen optie voor ze, en daarom moeten er diamanten komen uit Digitalië. Dat daarmee de Digitaliaanse economie meer gestimuleerd wordt en ten koste gaat van de Cyberische markt, en daarnaast de kans op aanslagen dramatisch vergroot wordt, dat zal ze verder een zorg zijn.

Roebelarendsveen is een eiland in Cyberië, doet wat ze zelf wil en het eigenbelang staat voorop. Some things never change…