Uitgebreider toezicht op banken

The Minic

De wereldwijde bankencrisis heeft op veel plekken al gezorgd voor strengere regels voor banken en een uitgebreider toezicht. Tot op heden was hier in de Federatie niet veel van te merken. Cyberië zet de eerste stappen tot een scherper toezicht.

Al sinds jaar en dag kent de Cyberische wet een passage waarin gesteld wordt dat banken hun tarieven met niet meer dan 50% per week mogen laten stijgen. Minister van Financiën Troel merkte vorige handelsperiode alert op dat er banken waren die deze regel overtraden en riep klanten op om hun bank te melden wanneer dit gebeurde.

Het grootste probleem was dat rekeninghouders niet geïnteresseerd leken in de hogere kosten, of dat zij niet wisten wat de oude voorwaarden waren. Daarmee was het voor klanten ook niet na te gaan in hoeverre de tarieven waren gewijzigd.

De minister van Financiën is verantwoordelijk voor het toezicht op banken en heeft de FCS om hem daarbij te helpen. Omdat de manager van de FCS echter geen inzicht gaf in de tarieven, maar enkel in de kluisinhoud, was het ook voor de medewerkers van het ministerie moeilijk om te controleren. Slechts een dagelijkse ronde langs alle banken zou daarvoor afdoende geweest zijn.

Vanaf heden heeft de FCS echter de mogelijkheid om alle tarieven en andere gegevens te verkrijgen in één overzicht. Daarmee wordt het mogelijk om banken te controleren op te forse stijgingen van de premies. Daarmee slaat het ministerie wederom een professionaliseringsslag die ervoor moet zorgen dat klanten beter beschermd worden tegen aanpassingen die banken doorvoeren.

Bankeigenaren die vragen hebben over tariefwijzigingen kunnen te allen tijde contant opnemen met de minister (The Minic) of zijn medewerker (Switzisch). Voor meer informatie, zie ook artikel 6, lid 5 van het Cyberisch wetboek.