Problemen in het onderwijs

Auteur: The Minic

Cyberië lijkt in de ban van examens. Niet de examens die her en der in Nederland en België gevolgd moeten worden om door te kunnen van het voortgezet onderwijs naar het hoger onderwijs, maar de examens die op Cyberische grond worden gevolgd. Minister van Onderwijs Luca_Alvarez wordt overspoeld door aanvragen en heeft een tweede examenzaal moeten bouwen om aan de vraag te kunnen voldoen.

Een deel van de wachttijd wordt echter veroorzaakt door herkansende studenten. Meer dan de helft van de studenten lijkt het namelijk niet voor elkaar te krijgen om de examen in één keer met een voldoende af te sluiten. Er zijn zelfs studenten die de tweede keer ook geen voldoende halen en daarmee opnieuw hun studie moeten volgen. De vraag rijst dan natuurlijk waarom er zoveel studenten zakken?

Eenvoudig gesteld kunnen hiervoor twee oorzaken zijn: de examen zijn te moeilijk (of worden te streng beoordeeld) of de studenten worden bij de verschillende scholen niet voldoende voorbereid voor het examen.

Om het toch bij de wortel aan te pakken: de examens. Ze zien er uitstekend uit, ze worden goed bijgehouden, de vragen zijn helder en de beoordelingen zijn eerlijk. De meeste studenten lijken onderuit te gaan op het niet (goed) lezen van de vraagstellingen. Tijdens een herkansing zouden ze reeds op de hoogte moeten zijn van de manier van vraagstelling en valt te verwachten dat er ook aandachtiger wordt gelezen. Toch wordt gepresteerd om vragen alsnog foutief te lezen waardoor dure punten wederom worden verspild.

De conclusie moge duidelijk zijn: de Minister van Onderwijs heeft zijn zaken op orde, de examinatoren Deslat0s en MaxiBlue hebben juweeltjes van examen gemaakt en de studenten… die moeten eens een cursus begrijpend lezen gaan volgen. Eeuwig zonde om op deze manier examens niet te halen. Hopelijk gaat het ze in Nederland of België beter af. In ieder geval heel veel succes!