Nieuwelingen aan de macht?

Auteur: The Socialist

Nu de verkiezingen voor de 77ste handelsperiode voor de deur staan, lijken vooral de nieuwkomers in Cyberië kans te maken op een meerderheid van de stemmen. Nieuwkomer The Imperalist heeft tot nu toe ruim 20 leden weten te trekken met zijn Cyberische Handelspartij (CH). Moet Cyberië zich zorgen maken, of betekent deze opkomst van nieuwelingen iets goeds?

Als het aan mij ligt wordt één van de andere partijen de grootste, behalve CH. The Imperalist heeft in het verleden bewezen nogal impulsief te zijn, en ook tweede man Zozoskovski weet niet goed wat er allemaal wel of niet mogelijk is in Cyberië. Een korte blik op het verkiezingsprogramma van de Cyberische Handelspartij toont ons aan dat men vooral de boetes omhoog wil in Cyberië, en de gevangenisstraffen.

Echter, gevangenisstraffen zijn een taak van de Federale Regering, en niet van het Nationale Bestuur van Cyberië. Ook de voorgestelde boetebedragen zijn moeilijk te realiseren, daar schieten, bommen leggen en mensen beroven nu eenmaal een spelfunctie is welke bewaard moet blijven. Wat betreft veiligheid –een uiterst belangrijk punt in de komende verkiezingen– weet CH totaal niet waar ze het over heeft.

En dan de politici die voor CH op de kieslijst staan. Bovenaan de lijst staan mensen als the mega handelaar, Marcello Alvarez, Tha Game Master en Giulio Alvarez bovenaan. Echter, zowel the mega handelaar als Tha Game Master zijn al tijden niet echt actief in de landelijke politiek. Marcello Alvarez was korte tijd Digitaliaan wat aantoont waar zijn eigenlijke hart ligt. En dan hebben we tot slot nog Giulio Alvarez die steeds van mening lijkt te veranderen en de afgelopen periode geen sterburgemeester was in Roebelarendsveen en uiteindelijk ook geen persoon is die je in het kabinet wil hebben.

De rest van de lijst bestaat voornamelijk uit inactieve personen of tenminste nieuwelingen. Op zich is dat niet zo erg, maar een hele partij die geen goede leiding heeft en wiens partijleider in het verleden heeft aangetoond totaal geen respect te hebben voor andere politici zijn een slechte zaak voor een land als Cyberië.

Het is makkelijk om een andere partij af te vallen en mijn eigen partij te promoten, maar het zou stom zijn van de kiezers om simpelweg af te gaan op de partij met de grootste lijst. Kleinere partijen als de Cyberische Arbeiders Partij (CAP), de Liberaal Democraten (LiDe), in mindere mate de Partij van de Toekomst (PvdT), en ja, ook de Nationale Eenheid Partij (NEP) komen met sterke lijsten waar ervaren politici op staan.

Ervaring is waar het momenteel om draait, en wat Cyberië nodig heeft. Voor nieuwelingen is altijd plaats in de Cyberische politiek, maar ik roep hen op toch vooral bij grotere partijen en/of partijen met ervaring te beginnen. Hier kunnen zij een gedegen opleiding krijgen, leren redeneren en leren debatteren. Dat is het belangrijkste, en niet het kunnen werven van leden.