Virtuaanse kijk op Virtua

White Queen

In de vorige editie van The Miniconomist schreef Tresias Aegirsson een kritisch artikel over de Virtuaanse samenleving. De onwaarheden die dat artikel bevatte hebben mij aangezet tot het schrijven van dit artikel, dat een iets genuanceerdere kijk op Virtua zal geven.

Zelf woon ik nu al een zeer lange tijd in Virtua, dus kan je zeggen, op basis van het artikel van Tresias, dat ik tot die groep grote handelaars behoor (verder dan twaalfde in de eindlijst heb ik het nooit geschopt, dus een grote handelaar ben ik ook niet echt). Virtua bestaat volgens hem immers uit “een groepje grote handelaren en een grote groep spelers die worden gebruikt als slaafje en soms mogen ze doorstromen naar de middengroep die iets meer rechten krijgt dan de laagste groep.” Los van het feit dat hier al een onwaarheid in gebakken zit vraag ik me af waar de mensen staan die zich minder of niet met handel bezig houden en meer met politiek. Virtuanen als riemer_1990, Andoversr en sahib zijn ook niet de meest succesvolle handelaars aller tijden (alledrie slechts Advanced), maar hebben het in Virtua toch ver geschopt. In de analyse van Tresias is dit dus onmogelijk.

Dan die ‘middengroep’. Ik vraag me af wie daartoe behoren. Afgezien van het feit dat Virtua nauwelijks genoeg handelaars heeft om drie standen te vullen is dat ook gewoon niet hoe het werkt. Het klopt dat er in Virtua enkele grote handelaars de economie domineren, maar is dat anders dan in Cyberië of Digitalië? Het probleem waar Virtua de laatste tijd mee te kampen heeft is dat er steeds minder mensen terugkeren na de vulkaanuitbarstingen, waardoor er ook minder concurrentie is en dus minder grote handelaren. Ik vermoed dat er verhoudingsgewijs weinig verschil is tussen Cyberië en Virtua. Natuurlijk zijn er ook middelgrote handelaars (de ongedefinieerde middengroep van Tresias?), net als in Cyberië of Virtua. Maar die worden niet als slaafjes gebruikt door de grote handelaren. Ze profiteren van elkaar, ongetwijfeld, maar -en ik val in herhaling- is dat in Cyberië anders?

Dan heeft Tresias ook geen goed woord over voor de Virtuaanse politiek. Ik citeer “Dan de politiek in Virtua, een ongeregeld zooitje dat probeert een wetboek, dat niet klopt, nog slechter te maken. Mensen worden buitengesloten omdat anders die persoon te veel macht kan krijgen of omdat het bij de stemming niks uit zou maken. Aan alle lezers die in het Assembley zitten, vooral stemmen op Aqua Ibisha als de stemming voor Tribune opnieuw wordt gehouden.”
Eigenlijk geldt hier weer wat ook voor de rest van het artikel geldt: heel veel harde beweringen, geen enkel bewijs. Een slecht wetboek slechter maken, ik zou graag een voorbeeld gezien hebben. Maar als dat ontbreekt dan kan je moeilijk een verdediging opvoeren en dat is geen verdienste van diegene die kritiek levert noch een zwakte van diegene die verdedigd. Eerder een zwakte van eerstgenoemde.
Wat hij bedoelt met dat tweede is mij niet volkomen duidelijk, nog afgezien van het gebrek aan argumentatie. Maar als ik het juist interpreteer doelt hij op het niet meenemen in de Tribune-verkiezingen van Aqua Ibisha. Dit is echter het gevolg van het feit dat Aqua zich na de inschrijving voor voter opgaf voor kandidaat. Bovendien is de Chairman van de Council ook een relatief nieuwe inwoner van Virtua, dus waarom zou de ene nieuweling de andere uitsluiten? Ook Xtrabu77on behoort immers niet tot dat kransje grote handelaren dat volgens Tresias de baas is in Virtua.

“Wat zijn dan wel goede punten? Er zijn grote handelaren die hebben bewezen dat ze kunnen handelen. Het groepje van grote handelaren is sterk samen en dat is dan ook het enige wat er goed aan Virtua is. Maar al met al vind ik het op dit moment maar niks. Ze zouden eens wat openlijker moeten zijn naar andere personen toe.” Virtua is evengoed open voor nieuwelingen als Cyberië. Dat Tresias zijn hele opvatting over Cyberië ophangt aan de opmerking van één Virtuaan getuigd niet echt van een juiste analyse.

De conclusie is dat Virtua op geen enkele manier aan uitsluiting van nieuwe Virtuanen doet. Als ik naar Cyberië verhuis dan kost het mij ook een paar rondes om weer volledig aangepast en geïntegreerd te raken daar. Datzelfde geldt voor mensen die naar Virtua verhuizen. Er zijn op politiek gebied nog veel verbeteringen te bereiken, maar de aantijgingen die Tresias maakt missen elk fundament.