Onafhankelijkheid Roebelarendsveen (1/3)

De aanloop naar de onafhankelijkheid

Auteur: bonanza

Heel onverwacht. Dat is het minste dat je kan zeggen over de goedgekeurde wetsvoorstellen van Pedro Alvarez die Roebelarendsveen de onafhankelijkheid geeft waar ze al zo lang naar snakt. Nadat de wetsvoorstellen met een 7 tegen 4 meerderheid werden goedgekeurd (hoewel beide regerende partijen officieel tegen de splitsing zijn), brak er een waar volksfeest uit in de hoofdstraat van Roebelarendsveen.

Niemand zag het aankomen. VrijRveen, de enige partij die voorstander was van de afsplitsing van Roebelarendsveen, had slechts twee zetels kunnen bemachtigen en dat leek veruit te weinig om haar belangrijkste standpunt binnen te halen. Toen de wetsvoorstellen ter stemming lagen was dan ook niemand ervan overtuigd dat ze aanvaard zouden worden. Maar veel Cyberiërs hebben zich dus vergist. Dat de drie Alvarezzen (Giulio, Verona en Pedro), would-be Alvarez ArneLH en nim zouden voorstemmen was geen verrassing. Het feit dat echter ook Switzisch en Troel hebben voorgestemd is dat wel. Zij staan beiden helemaal niet geboekt als seperatisten. Alleen LiDe en VrijRveen konden zo hun verkiezingsbelofte houden. De eerste partij heeft resoluut tegen de splitsing gestemd, de laatste resoluut voor. De andere partijen waren verdeeld of stemden onverwacht voor de afsplitsing.

Het is waar dat Roebelarendsveen sinds lang klaagt over de, zo zeggen ze zelf, wurgende greep die Cyberië uitvoert over de stad. Vooral de kavelstaat-discussie heeft het vuur aan de lont gehouden. Door de grote hoeveelheden ijzer en lage houtopbrengsten daalde de kavelstaat zo drastisch dat opeenvolgende Cyberische Ministers van Financiën straffen bedachten om de mayors te dwingen de staat weer omhoog te krijgen. Ook de Federals lieten van zich horen door de kavelstaat extra te laten zakken wanneer een stad een minimumgrens overschreed.

Toch kan dat niet de volledige verklaring zijn, want reeds periodeslang zijn daar geen problemen meer over gemaakt. Een andere reden, die nu sinds een drietal handelsperiodes opduikt, is dat de stad netto meer moet afgeven aan Cyberië dan ze ontvangt. “Als we onze financiële middelen zelf kunnen beheren, dan hebben we meer ruimte voor beleid dan nu het geval is.”, zo luidt de redenering.

Een derde reden is zonder twijfel koppigheid en prestige. Periodeslang wordt de onafhankelijkheidsdroom tegengewerkt door regeringen en wordt het afgedaan als een belachelijke droom die niet realistisch is. De afgelopen periode bereikte de discussie een hoogtepunt na een verordening, uitgesproken door toenmalig mayor van Roebelarendsveen Pedro Alvarez, die buitenstedelijke handelaren een boete oplegde wanneer ze een winkel bezaten die groter was dan 1 squst. “Extreem asociaal beleid dat afgestraft moet worden”, luidde de conclusie van President bonanza, die alles uit de kast haalde om Roebelarendsveen terug in het gelid te brengen. Die agressieve houding werd niet in dank afgenomen en hij werd een dag voor de vulkaanuitbarsting ontslagen, samen met Minister van Justitie VirtuaCash. Het mag niet verwonderen dat de Roebelarendsveense onafhankelijkheidsstrijders daardoor nog meer doorzettingsvermogen hadden om de onafhankelijkheid realiteit te maken.

Aangezien deze wetsvoorstellen wel degelijk geschiedenis zullen schrijven is het zonder twijfel nuttig om ze te bewaren voor het nageslacht.

——————–

1) Wet:
Artikel 1 Lid 1

Uitleg:
lid 1
Cyberië is een autonome staat binnen de Federatie, bestaande uit het grondgebied van de steden: Eurodam, Kronenburg, Roebelarendsveen en Zwollar. Afscheiding van de Staat Cyberië is onmogelijk.

Moet worden:

lid 1
Cyberië is een autonome staat binnen de Federatie, bestaande uit het grondgebied van de steden: Eurodam, Kronenburg en Zwollar.

2) Wet:
Artikel 1 lid 7

Uitleg:
Toevoeging van een nieuw lid aan de grondwet:

lid 7
Cyberië vormt samen met Roebelarendsveen een confederatie.

3) Wet:
Artikel 1 lid 8

Uitleg:
Toevoeging van een nieuw lid aan de grondwet.

Lid 8
Zowel Cyberië als Roebelarendsveen hebben beschikking tot dezelfde chat en clubs.

4) Wet:
Artikel 1 lid 9

Uitleg:
Toevoeging aan de grondwet:

Lid 9
Er zijn geen grensbarrières tussen Roebelarendsveen en Cyberië.

——————–

In de volgende kranteneditie(s) zullen we dieper ingaan op de financiële kant van de zaak. Betaalde Roebelarendsveen inderdaad meer aan de Cyberische Staatskas dan ze terugkreeg? Zal de stad veel nieuwe handelaren aantrekken en hoe zal Cyberië de afsplitsing van een van haar topsteden verwerken? U leest het volgende week!