Waarom een onafhankelijk Roebelarendsveen onwerkbaar is

Auteur: The Socialist

Het “hot topic” van afgelopen en deze handelsperiode is Roebelarendsveen. De Alvarez-clan en enkele andere machtszieke Roebelarendsveeners hebben het dubieuze plan opgevat om Roebelarendsveen van Cyberië los te weken en als (semi-)onafhankelijke staat door te gaan. Een confederatie willen ze het noemen.

Welnu, men (de Roebelarendsveense elite) gaat ervan uit dit een onafhankelijke Roebelarendsveen rozengeur en maneschijn is. Ze denken echter niet na over de economische gevolgen voor de stad, en de relatie met Cyberië.

Laten we eerst eens kijken naar de toekomstige relatie met Cyberië. Met het voorstellen van meer autonomie voor de stad, is de relatie met Cyberië al flink beschadigd. En dat is alles behalve vreemd. Immers, Cyberië heeft in het verleden El Peso al moeten afstaan aan Digitalië, en van hogerhand werd besloten om ook Yenville en Bahthoevedorp te laten verdwijnen. Cyberië is dus van 7 steden naar slechts 4 gegaan in een betrekkelijk korte tijd.

Willen de Cyberiërs graag nog een stad verliezen? Natuurlijk niet! Roebelarendsveen is rijk aan grondstoffen en draait vaak goed, dus waarom zou je zo’n stad kwijt willen raken? Daarnaast was Roebelarendsveen nooit een stad die dwarslag, die houding kwam pas toen de pest in de vorm van de familie Alvarez van Yenville naar Roebelarendsveen vluchtte.

En dan is er nog het economische aspect. Denkt de Roebelarendveense elite serieus dat de stad zelfvoorzienend kan werken? Tuurlijk, ze willen de grenzen open houden maar ondertussen wel een eigen wetboek maken. Daar zouden de Federals en Cyberische politiek echter nooit mee akkoord (mogen) gaan. Immers, het is relatief eenvoudig om wapenhandel te legaliseren en te stimuleren in een onafhankelijk Roebelarendsveen. En dan? Met open grenzen zal Cyberië overspoeld worden door een geweldsgolf. Iets wat niet echt wenselijk is.

Daarnaast is het ook een utopie dat één enkele stad beschikking krijgt over een staatskas. De Federals hebben reeds aangegeven dat een onafhankelijk Roebelarendsveen het zonder extra budget zou moeten rooien, hoewel de Alvarez-clan nog steeds denkt dat de stad zelfvoorzienend is. Nou, dat is ze alles behalve aangezien Cyberië steeds het vuile werk voor de stad mag opknappen en als dank daar nu een onafhankelijkheidsbeweging voor terugkrijgt. Daarnaast heeft Roebelarendsveen Cyberië nodig als afzetmarkt, iets wel met (half) gesloten grenzen niet meer zal zijn.

Wat mij betreft mag deze tendens hard worden onderdrukt, desnoods met geweld. Roebelarendsveen is en blijft een Cyberische stad, en de enige reden dat men nu onafhankelijkheid wil is het feit dat een paar machtszieke personen onder leiding van paria Rednax (welke overigens als CoV-voorzitter een dubieuze rol speelt) en de familie Alvarez macht willen.

Echter vergeten ze dat indien Roebelarendsveen onafhankelijk wordt, de stad hoogstwaarschijnlijk zal leeglopen omdat er geen geld meer is om de economie te stimuleren, de afzetmarkt zal worden beperkt tot slechts één stad, en de Cyberische elite de onafhankelijkheid hoogstwaarschijnlijk niet zal erkennen en niet zal schromen een oorlog tegen de paria’s te beginnen.