Ruzie en nijd voeren boventoon

Auteur: onbekend

Deze tachtigste handelsperiode had een mooie ronde kunnen worden: een actieve handel nu iedereen weer terug is van vakantie, slecht weer waardoor men makkelijker binnen blijft en goed gevulde politieke lijsten. Al deze ingrediënten hebben echter geleid tot heel wat anders: elkaar het licht in de ogen niet gunnen. De Cyberische politiek is gereduceerd tot het zetten van hakken, het te pas en onpas ontslaan van politici en het strooien met moties en dreigementen.

Of de frustraties voortkomen uit het weer, de overvloed aan koopwillige klanten is moeilijk te zeggen, maar duidelijk is wel dat de politiek een slagveld aan het worden is. Waar vroeger de onvrede wel wegdreef na een paar dagen en de verwijdering van één of twee stoorzenders, is het de stoorzenders zelf gelukt om alle anderen uit de scanaria te verwijderen.

Dramatische gevolgen in wetgeving zijn het gevolg: een niet werkbare onafhankelijkheid, een het verplicht openbaren van privégegevens en een dramatisch foutieve begroting. Relevante zaken waar het hele land wat aan heeft blijven liggen of worden voortijdig de nek omgedraaid door alweer het volgende ontslag.

De Cyberische politiek heeft last van impulsief reageren. Iets lezen, een reactie plaatsen en dan eens na gaan denken over wat er nu precies gezegd is (of niet, en gewoon elders hetzelfde patroon herhalen). Iets lezen, er eens over denken, afwegen, een reactie schrijven en deze doorlezen voor het te plaatsen, het al dan niet plaatsen en daarna nog eens zien wat je nu precies gezegd hebt klinkt verschrikkelijk tijdrovend en lijkt verdacht veel op werken, maar het kan een hoop frustratie, ruzie en moties schelen. Daarbij wordt de politiek weer constructief en bovenal leuk: het is en blijft een spelletje.

Uit angst voor represailles is de schrijver van dit artikel onbekend.