De deur staat op een kier…

Auteur: the mister

Ook deze handelsperiode is er een lijst met leden van het adviesorgaan van de federale overheid, het Council of Veterans (CoV), bekendgemaakt in de publieke club van de organisatie. Ditmaal echter zonder mijn naam erin, na lange tijd. Waarom? Ik wil ook andere personen kennis laten maken met het beroep van adviseur van de federale overheid. Voor vele personen zal dit echter niet spoedig of nooit gebeuren en die wil ik, voor zover mogelijk, toch een kleine blik in de keuken bieden. De deur staat echter op een kier, omwille van het goed functioneren van het adviesorgaan.

Het orgaan haalt zijn kracht uit het vormen van één groep met één mening. Een mening van een enkele gerespecteerde, ervaren speler heeft veel minder gewicht dan die van elf tezamen. Een groep personen die samen een mening vormt filtert onder andere elkaars denkfouten en extreme opvattingen eruit. Omdat die kracht komt uit het één zijn als groep, zul je weinig CoV-leden zien die zelf een andere mening over het onderwerp verkondigen.

Dat laatste gaat ook niet altijd vanwege de befaamde geheimhoudingsplicht. Het mooie eraan is dat als mensen toch proberen te vissen naar informatie, dat je dan eigenlijk getraind wordt in het voor je houden van die informatie. Een erg leuk feit wat de vragensteller vaak niet doorheeft. Hoewel die geheimhoudingsplicht vaak als irritant wordt ervaren, is er weldegelijk een nuttige kant aan. Deze zal ik illustreren met een voorbeeld: stel, je opa gaat dood en daardoor heb je geen tijd meer om je beroep in de federatie te beoefenen. Het betreft hier persoonlijke informatie die niet iedereen hoeft te weten. Een mailtje naar het CoV zorgt er dan voor dat je waarschijnlijk geen straf krijgt en ook dat niet heel de federatie je persoonlijke reden kent. ‘Dankjewel geheimhoudingsplicht’ zegt de klant van het CoV dan.

Toch vraag je jezelf dan soms af of alles wel goed gaat daar achter het slot van de club. Een bekend onderwerp waar vraagtekens bij gezet kunnen worden zijn zogenaamde rolconflicten. Het viel mij, al voordat ik zelf lid werd, op dat er van de leden een relatief groot percentage actief was in lokale/nationale besturen. Niet vreemd, gezien het feit dat die posities vaak ingevuld worden door ervaren burgers. Toch, zouden CoV-leden niet voordeel kunnen halen in die beroepen door hun kennis als lid van het CoV? Mogelijk is het zeker, je rol van CoV-lid en die van bestuurder mixen. Of het gebeurt hangt echter af van inzicht erin, ethiek en controle van de rest van het CoV. Gelukkig heb ik dat soort gevallen niet veel gezien.

Als er dan eenmaal een gesloten groep zit, wat doen ze dan daar? Op welke wijze denken ze? Als burger vraag je jezelf continu af: ‘Wat is het beste voor mij om te doen?’. Vaak betreft het een productkeuze, soms ook echter lastigere keuzes. Als adviesorgaan van de federale overheid is er ook zo’n soort vraag: ‘Wat is het beste voor de Federatie?’. Dat kan gaan van gedetailleerde vragen over kiesrecht tot bijna letterlijk deze vraag als er advies nodig is over een Federatiebrede wijziging. Met die invalshoek houdt een handelaar zich zelden bezig. Dat is dan ook één van de visies die ik nu rijker ben.