Virtuaans-Cyberische handelsoorlog breekt uit

Auteur: bonanza

”Wegens recente ontwikkelingen zal de staat van paraatheid omhoog gaan.” “De relaties zijn in de verste verte niet goed.” “I personally think Cyberians have no business selling on our soil.” “Supporting, planning, executing or any other form of supporting criminal activities by members of the Council or the Virtuan Government is not considered as a criminal activity.”

Het is maar een kleine bloemlezing van de dreigende taal die zowel in Virtua als Cyberië is terug te vinden. En het begon nochtans zo veelbelovend. Hieronder volgt een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen die uiteindelijk zouden leiden tot het diepste dieptepunt in Cyberisch-Virtuaanse relaties sinds het uitbreken van de oorlog naar aanleiding van een denigrerende uitspraak van mariadoc, die Virtua ‘Cyberië 2’ en haar politiek ‘onvolwassen’ had genoemd. Dit artikel bevat opmerkelijke publieke uitspraken, maar ook informatie uit interviews en exclusieve gesprekken tussen de leiders van de Federatie achter gesloten deuren!

Cyberische bemiddelaar, Joep Eerlijk, belast met het onderhouden van de internationale contacten, stelde Virtuaans President Tuned voor om de handel tussen beide landen te bevorderen. Dit zou gebeuren door beide landen een groot schip te laten aankopen dat zou ingezet worden om te varen tussen beide kusten. Op die manier was er op alle momenten vervoer tussen Cyberië en Virtua. Tuned leek laaiend enthousiast over deze deal en kocht nog voor de Cyberische goedkeuring een schip aan, hoewel er nog geen afspraken waren gemaakt over prijzen.

Van zijn kant kan ook Joep Eerlijk niets verweten worden. Hij stelde het plan voor aan het Cyberische Parlement. Volgens hem had het drie grote voordelen. Ten eerste zou het de banden met Virtua wat aanhalen. Ten tweede is het een ideale stimulans voor de economie. De producten voor de Cyberische boot zouden namelijk in Cyberië gekocht worden. Ten derde zou één derde van de investering ogenblikkelijk terugverdiend worden door belastingen en productie-inkomsten.

Minister van Financiën The Eye vertaalde het plan onmiddellijk in economische termen en stelde een budget van 10.000 ISH voor. Vanaf daar liep het echter mis. De Parlementsleden leken in tegenstelling tot Joep Eerlijk niet allemaal even overtuigd van het nut van de investering. “Het zijn zinloze tripjes. Laat het geld maar lekker in onze zakken zitten.”, aldus Pedro Alvarez. Even later kwam hij dan wel weer met een positieve noot dat hij het plan zou goedkeuren indien er tegen kostprijs gevaren zou worden, omdat dit de handel tussen beide landen zou versterken.

Om die dubbelzinnige houding toch wat weg te werken, besloot ik een klein gesprekje aan te knopen met ster-Parlementslid Pedro Alvarez in de wandelgangen van het Parlement.

“Persoonlijk zie ik de toegevoegde waarde er helemaal niet van in. Als je nu naar de havens in Cyberië gaat kijken, zie je dat er twee boten richting Virtua staan. Gisteren telde ik er zelfs vijf, er is dus al sprake van een constante verbinding tussen Cyberië en Virtua. Het voornaamste argument is dus werkelijk belachelijk.”

“Dan het tweede punt, het zou een stimulering zijn voor de Cyberische economie. Schijt aan die zin, het zou een stimulering zijn voor de Eurodamse economie, daar het globaal prijsniveau daar veel lager ligt tegenover de andere steden. Dit werd zelfs bevestigd door de voorstanders van dit project. Ik heb dan ook liever dat die 10.000 ISH over de steden wordt verdeeld, dan dat we de rijkste stad Eurodam nog eens een toerist ter waarde van 10.000 ISH toekennen.”

Ook Minister van Financiën The Eye moet het ontgelden. “Dat het begrote bedrag 10.000 ISH is, is gewoon totaal uit de lucht gegrepen, het is niet gefundeerd. Men heeft zelfs de moeite niet gedaan om een berekening te maken. Mijn eigen berekening komt neer op zo’n 6.440 ISH. Wat ging men met de rest van het geld doen? Cadeau geven door producten duurdere te kopen? Neenee, daar stem ik niet mee in.”

“En dan nog een probleem, er was niet eens uitgewerkt bij wie men de goederen ging afnemen. Bij de vriendjes en de vriendinnetjes? Ging men het verdelen onder kleine handelaars? Niemand die het weet. Conclusie: Er was geen nuttig aspect aan verbonden en het economisch aspect was niet uitgewerkt, waardoor ik heb besloten om niet voor het project te stemmen.”

Ook Parlementslid Antonio Alvarez was minder te spreken over het idee. Hij nam het woord ‘dommigheid’ net niet in de mond. “Hebben we ook meegenomen dat daar eventuele producten goedkoper geproduceerd worden en we hierdoor uit de markt geconcurreerd worden?” Parlementslid doodvogeltje zag hier net een voordeel in. “We moeten in deze situatie kiezen tussen een glas dat halfvol is, ofwel een glas dat halfleeg is. De afzetmarkt voor Cyberië kunnen we zo vergroten en natuurlijk gaan we ook concurrentie krijgen uit Virtua. Het is aan onze handelaars om zich te bewijzen.”

Ook IkbenBen19 zag negatieve gevolgen. Hij had het over de komst van gewapende Digitalianen die door de bouw van de havens nu veel sneller op Cyberisch grondgebied hun slag konden slaan. Antonio Alvarez voegde daar nog aan toe: “De relatie met Virtua hoeft niet verbeterd te worden. We hebben nog nooit oorlog gehad en die zit er ook niet aan te komen. Dus betere banden krijgen met Virtua lijkt me dikke onzin. De banden zijn op dit moment goed.”

Zijn woorden waren echter nog niet koud of Virtuan Ambassador, de niet-officiële vertegenwoordiger van Virtua in Cyberië, liet weten dat er weldegelijk een oorlog is geweest (zie de mariadoc-oorlog) en wees er fijntjes op dat Virtua toen goed haar mannetje heeft weten te staan. President Tuned was bovendien niet te spreken over het feit dat de discussie in het Parlement zo lang aansleepte. Minister van Financiën The Eye was nergens meer te bekennen en vanuit het Cyberische Presidentiële kabinet van Switzisch, wiens taak het deels is om de buitenlandse zaken op te volgen, bleef het al helemaal stil.

Toch was ik vastbesloten om de mening van de Cyberische President te pakken te krijgen. Er werd hier en daar beweerd dat Switzisch niet het minste idee heeft wat er gebeurt, maar als dat al zo is, laat hij dat in ieder geval niet blijken. “Joep Eerlijk heeft bemiddeld en dat heeft hij prima gedaan. De huidige situatie zegt meer over Virtua dan over hem. Zolang Virtua koppig blijft, zal het niet opgelost worden en ik zie dat al helemaal niet gebeuren met de huidige leiders.”

Gevraagd naar de oorzaak van de crisis, antwoordt Switzisch het volgende: “Het is gewoon Virtuaanse koppigheid. Virtua probeert wanhopig haar handel te beschermen door de grenzen dicht te gooien. Er waren geen duidelijke afspraken men hen gemaakt wat betreft die boten, dus moeten wij ons ook aan niets houden. De particuliere scheepvaart was al vroeg op gang gekomen en er varen genoeg schepen, dus het heeft geen zin om 10.000 ISH te gaan verspillen.”
Opmerkelijk is dat de beslissing om niet langer door te gaan met het programma nooit aan de Virtuaanse regering is meegedeeld. “Voordat ik daar de mogelijkheid toe kreeg, is Tuned in opstand gekomen en toen heb ik maar besloten de contacten volledig te verbreken.”

Ook in Virtua begon het gemor alsmaar luider te klinken. Er werd ontdekt dat Cyberië al voor de tweede handelsperiode op rij gebruik maakt van handelssubsidies om Cyberische handelaars te stimuleren een handel in het buitenland te starten. In het Virtuaanse Achterkamertje ‘Council Room’ noemde Tuned dit een regelrechte aanval op de Virtuaanse economie. “Cyberische handelaars komen doorgaans naar hier met ontzettend lage prijzen zodat Virtuanen minder winst maken. Dit verhoogt hun kans op een hoge notering. Het is een schande dat de Cyberische overheid ons niet op de hoogte heeft gebracht, zeker gezien de hoogte van het bedrag dat kan oplopen tot 2.000 ISH. ” Deze toch wel opmerkelijke uitlatingen werden volmondig beaamd door andere Virtuanen. “Ze zouden dergelijke tactieken niet moeten uitvoeren zonder ons medeweten. We moeten ons isoleren. Als we ons open opstellen, maken ze toch alleen maar misbruik van ons.”, liet Andrakon weten. Ook thehopehitman2 was niet te spreken over het Cyberische gedrag. “Cyberiërs hebben niets te zoeken in Virtua. In het verleden hebben ze de Virtuaanse prijzen vaak genoeg laten crashen.”

Eigenlijk zeggen de Virtuanen en de Cyberiërs dus hetzelfde over elkaar. “Ze komen de markt verpesten, meneer. We moeten hen niet.”
In een gesprek met Virtuaans President Tuned komt die houding sterk naar voren. Er zijn volgens hem drie redenen voor de huidige situatie. De eerste is het mentaliteitsverschil tussen Cyberiërs en Virtuanen. In Virtua moet je minder actief zijn, terwijl Cyberiërs dat van nature uit wel zijn. Dat maakt dat ze met gemak de hele handel kunnen saboteren. Er is met andere woorden een historische argwaan vanuit Virtua tegenover Cyberiërs, omdat de eerste stelling handelsperiode na periode bewezen wordt. Ten tweede is er dat schepenakkoord. Het is duidelijk dat het voor beide landen een goede zaak zou zijn, een win-winsituatie. Maar als je dan ziet dat het in Virtua onmiddellijk werd goedgekeurd terwijl ze in Cyberië nog steeds liggen te zeuren (ook op dit moment, redactie), dan komt dat wel slecht over. Ten derde is er het communicatieprobleem met Cyberië. De Virtuanen werden nooit ingelicht over die winkelsubsidies. Dat wordt gezien als een zeer ernstige vorm van disrespect.

Cyberisch Internationaal Onderhandelaar Joep Eerlijk legt de schuld van de crisis dan weer volledig bij Virtua.
“Virtua ziet het liefst geen Internationale handel en Cyberië is daar net wel groot voorstander van. Virtua zag de stimuleringsmaatregelen voor Cyberische handelaren van Cyberië als bedreiging en heeft daar, onnodig, op een agressieve manier op gereageerd.
We hadden een pauze in de gesprekken afgesproken en daarbij enkele afspraken gemaakt. Deze zijn echter niet nagekomen door Virtua. Daarom stoppen wij nu ook niet veel energie meer in pogingen om dichter bij elkaar te komen, maar laten we het initiatief over aan Virtua. Cyberië heeft altijd gezegd alle opties open te houden, waar Virtua al snel dingen ging eisen, daar is het in mijn ogen verkeerd gegaan.”

Het directe gevolg was dan ook dat Virtua enkele verordeningen heeft uitgesproken die dan weer bij Cyberië in het verkeerde keelgat schoten. De Virtuaanse havenprijzen moesten op 500 ISH staan. Er kwam een verbod op handel op Virtuaans grondgebied voor buitenlanders. Deze regel kon afgezwakt worden mits een speciale licentie van de President, maar het was duidelijk dat deze actie louter bedoeld was om Cyberiërs buiten te houden. Ten derde kwam er misschien wel het meest controversiële besluit. De Virtuaanse President besliste dat het beramen, plannen en steunen van aanslagen door de Virtuaanse regering niet langer een strafbaar feit is. Dit deed de vermoedens stijgen dat Virtua een aanval voorbereidde op Cyberië.

“Vooral de derde verordening verontrust me. Ik heb Virtua altijd als een goede en betrouwbare partner ervaren waarmee we op gelijkwaardig niveau konden praten. De weg die ze nu inslaan is zeker niet positief. Maar de verordeningen zullen mijn inziens geen grote problemen vormen voor ons of onze handelaren. Als Virtua problemen heeft met onze subsidieregeling, dan kunnen ze een normaal gesprek hierover aangaan met ons en kunnen we kijken wat de mogelijkheden zijn.
Maar ons onder druk proberen te zetten op deze manier is niet de juiste.”, aldus Joep Eerlijk.

Bijgevolg lijkt ook Cyberië zich voor te bereiden op een oorlog. Parlementslid Podje in het Parlement: “Ik wil graag opheldering over het gerucht dat wij Digitalianen betalen om een oorlog te beginnen tegen Virtua. Mocht dit waar zijn, dan vind ik dat het hele Parlement ingelicht moet worden. Desnoods moeten we maar in jullie speciale clubje toegelaten worden.” Er wordt beweerd dat President Switzisch al contacten heeft gelegd met hoge Digitaliaanse vertegenwoordigers om zich te verzekeren van Digitaliaanse steun tijdens de oorlog. Hij heeft inmiddels de verhoogde staat van paraatheid afgekondigd, een optie die we al periodeslang niet meer hadden gezien. Ook Parlementsleden roepen op tot actie. Parlementslid IkbenBen19 vraagt om de havenprijzen tot 500 ISH te laten stijgen en Virtuanen een verbod op te leggen om te handelen op Cyberisch grondgebied. Hij stelt ook voor om de beruchte ‘legeroptie’, ingevoerd door Marcello Alvarez, in leven te brengen.

De duidelijke afkeer van het Parlement voor internationale akkoorden wordt vreemd genoeg gesteund door aartsvijand Tuned zelf. “Internationale Akkoorden zijn losse documentjes die geen nut hebben. Ze beïnvloeden het beleid toch niet.” Dat belet hem echter niet om enkele dagen daarvoor trots een nieuw handelsakkoord met Ibisha te presenteren. Het kan dus wél goed gaan.

Een oorlog tussen Virtua en Cyberië lijkt echter onafwendbaar. Beide partijen beginnen voorbereidingen te treffen om elkaar aan te vallen en zich te verdedigen tegen aanslagen. En dat allemaal omwille van dubieuze redenen.
Is het de schuld van Cyberië? Zij hebben immers lang op zich laten wachten met het stemmen van het botenvoorstel. Die stemming is dinsdag (week twee) geëindigd op een gelijkstand, maar door een afwezigheid van de President wordt geen uitsluitsel meer verwacht voor volgende week. Een idee uitvoeren in week drie dat bedoeld was om de handel in de eerste dagen te versterken is misschien een beetje vreemd.
Is het misschien de schuld van Virtua? Zijn zij niet wat te hard van stapel gelopen door meteen al een boot te gaan aankopen zonder dat er goedkeuring was vanuit Cyberië? Zijn ze niet een stap te ver gegaan en hebben zij de huidige wapenwedloop niet uitgelokt door publiekelijk bekend te maken dat ze aan aanvalsplannen werken?

Eén ding lijkt zeker. De standpunten van beide landen lijken te verharden en het is dus hoogst onwaarschijnlijk dat er alsnog een oplossing uit de bus komt. Virtua weigert te praten met Cyberië omdat die laatsten de Virtuanen kapot concurreren. Cyberië weigert dan weer te praten omdat ze vindt dat Virtua op een onnodig agressieve manier de stekker heeft getrokken uit lopende onderhandelingen. De enige die nog min of meer blijft geloven in een gesprek lijkt Joep Eerlijk. Hij beweert officieel geen contacten meer te onderhouden, maar de redactie kwam een afspraak te weten tussen hem en de Virtuaanse President. Deze moet erg woelig verlopen zijn, want even later zagen we een woedende Tuned vertrekken in zijn Limcousine.

Wanneer ik Joep Eerlijk naar buiten zie komen, spreek ik hem aan en vraag ik hoe hij de situatie tegemoet kijkt. Tegen mijn verwachtingen in lijkt hij heel wat somberder gesteld. “De Cyberiërs gaan de subsidies nooit weer intrekken, want dat zou gezichtsverlies zijn.” Dat ook de Virtuanen van geen wijken weten is duidelijk. Het is nog even wachten en dan publiceren we exclusief de aanvalsplannen van beide landen. U dacht dat Wikileaks straf was? Wij zijn nog veel straffer!