Strijd tussen Digitalië en Ibisha

Auteur: Rednax

Aan het begin van handelsronde 81 ging er een schokgolf door Digitalië, niet langer hadden zij hun zwaar bevochten monopolie. Ibisha, het nieuw bevolkte Spaanstalige eiland, had vanaf toen de mogelijkheid kruit te importeren. Daarnaast bleek nadat geologen bodemonderzoek hadden gedaan dat de bodem ook nog eens de waardevolle diamanten bevatte.

Om bij dit tweede punt te beginnen:
Lange tijd waren de Digitalianen met stomheid geslagen, waarna deze verwondering zich omzette in verontwaardiging. “Hoe kon het gebeuren dat er nog een land in de Federatie was dat de beschikking had over deze kostbare grondstof?”
In het diepste geheim liet neuroman II de beste geologen overvliegen naar de Federatie. Met behulp van een beetje Digitaliaanse overtuigingskracht (lees: zware intimidatie en bedreigingen) zijn de geologen na het einde van de 82e handelsperiode naar Ibisha gegaan om daar bodemonderzoek te doen. Helaas kwam de vulkaanuitbarsting sneller dan verwacht, dus konden de bodemonderzoeken niet worden afgerond. Uit de voorlopige resultaten werd wel duidelijk dat er iets raars aan de hand was, vooral de Digitaliaanse geologen hadden het gevoel dat er ergens iets niet klopte. Helaas bleek het CBI minder onoplettend dan gedacht, dus de bodemonderzoeken konden ook niet worden afgerond vlak na de vulkaanuitbarsting en vlak voor de 83e handelsronde zou starten. Om te voorkomen dat de geologen zouden vluchten besloot Koning neuroman II de geologen zolang een verblijf aan te bieden (lees: op te sluiten) in de resten van wat ooit Tripolire was.
Tijdens hun “verblijf” in Tripolire begonnen de geologen zich te vervelen en besloten daarom de meetapparatuur op te zetten om te onderzoeken of de vreemde meetresultaten die zij in Ibisha hadden gekregen te verklaren waren. Helaas voor de geologen werd rond die tijd Koning neuroman II aangevallen en moest tot overmaat van ramp zwaargewond uit de Federatie worden gevlogen. Koning Rednax I, die geen weet had van de geologen, nam de macht over. Ook Koning Rednax I bleek niet opgewassen tegen het geweld in Digitalië en werd net als neuroman de Federatie uit gevlogen vanwege zijn verwondingen. Koning amini I mocht het kroontje opzetten, wat voor de geologen niet heel slecht uitkwam aangezien Koning amini I een neuroman gezinde koning was.
De geologen op hun beurt kregen lucht van de machtswissels en begonnen zich zorgen te maken over hun eigen positie, besloten werd hun boren en explosieve te gebruiken om de aandacht te trekken. Door de grote explosies werd de vulkaan sneller actief dan normaal en zou wellicht zelfs een week eerder uitbarsten. Koning amini I zat op zijn beurt ook niet stil en had de nog steeds zwaargewonde neuroman al enkele malen bezocht in het ziekenhuis. Iedere keer stamelde neuroman wel iets over de grond, maar Koning amini I was niet in staat er iets zinnigs van te maken.
De geologen zagen de vroege vulkaanuitbarsting aankomen en besloten alvast opzoek te gaan naar een schuilplaats. Na lang zoeken vonden de geologen een door sugarfree aangelegde kelder en wisten op deze manier te ontkomen aan de hete lava.
Aan het begin van de 84e handelsperiode zat Koning neuroman III weer op zijn oude vertrouwde (lichtelijk verroeste) troon en startte meteen een zoektocht naar de geologen. Het geluk bleek wederom niet aan de zijde van de geologen te staan, want wederom werd Koning neuroman III bijna dood de Federatie uit gevolgen. Koningin Chiara Alvarez I nam de scepter over en wederom verdwenen de geologen in de vergetelheid. Om de tijd te doden besloten de geologen een muur van de kelder te slopen zodat zij ook in de kelder bodemonderzoek konden doen.
Ondertussen boven de grond besloot Koningin Chiara Alvarez I Ibisha te verbieden gebruik te maken van hun diamant velden, of er grof voor te betalen. Ibisha die toch al problemen had gehad met het delven van diamanten door de afwezigheid van diamantboren op het eiland werd alleen maar bozer hierdoor. Eindelijk hadden zij via Zuid-Afrikaanse handelaren een diamantboor import weten te bemachtigen zodat de diamant handel op gang kon komen, ging Digitalië zich ermee bemoeien. Uiteindelijk werd er na lang getouwtrek niets gedaan en eindigde alles met een sisser.
Gelukkig voor de geologen wist Koningin Chiara Alvarez I de macht te behouden en begon neuroman de 85e handelsperiode als gewoon Digitaliaans Staatsburger. neuroman besloot direct aan Koningin Chiara Alvarez I te vertellen over de geologen, waarna direct een grote reddingsoperatie werd gestart. Na enkele dagen hard zoeken werden de geologen in perfecte staat gevonden, de kelder die sugarfree had aangelegd bleek een complete bunker te zijn voorzien van immense grote voedselvoorraden, waardoor de geologen tijdens hun opsluiting niets te kort waren gekomen.
De meetresultaten die de geologen hadden verkregen tijdens hun opsluiting bleken niet alleen een tijddodende functie te hebben gehad, door middel van deze resultaten konden ook meteen de vreemde resultaten die verkregen waren bij het meten op Ibisha worden verklaard. Het was dezelfde grond. Koningin Chiara Alvarez I liet meteen een aantal wachtposten installeren zodat duidelijk zou worden hoe de diamanten uit Tripolire in Ibisha kwamen.
Ibisha zelf had ondertussen wederom een contract met de Zuid-Afrikanen afgesloten zodat zij de beschikking hadden over een diamantboor import. Koningin Chiara Alvarez I die al woest was over de zojuist ontdekte roof zette meteen alles op alles om de import te blokkeren. Groot materieel werd ingezet en de Zuid-Afrikanen haakten al snel af. De wachtposten bleken nog meer goed nieuws te hebben, ze hadden ontdekt hoe Ibisha aan haar diamanten kwam. CBI-agenten in speciale pakken groeven de gehele diamant velden van Tripolire af en vervoerden de opgegraven diamanten naar een opslag in Ibisha waar ze na de vulkaanuitbarsting weer de grond in gestopt zouden worden.

Dan nu het eerste punt wat ik aanhaalde in het begin van dit artikel, de kruitimport:
In tegenstelling tot diamanten, wat een natuurlijke grondstof leek, is de kruitimport dat absoluut niet. Al sinds de ontdekking van Digitalië in de 8e handelsperiode hadden ze het alleen recht op dit mooie product. Zelfs in de grote oorlogen met Cyberië bleken de Japanners trouw aan hun Digitaliaanse vrienden, waar het nu bij het bewonen van Ibisha Digitalië lijkt te verraden. Lange tijd is onduidelijk geweest hoe het komt dat de Japanners hebben besloten ook kruit aan Ibisha te gaan leveren, totdat de diamantopslag werd gevonden. Ook hier bleek het CBI corrupt te zijn. Van iedere kruitimport die in Digitalië aankomt wordt bij de controle een klein deel weg gesmokkeld door de CBI agenten om hun eigen aanslagen te bevoorraden en om de kruitimport in Ibisha te verzorgen.

Uit dit alles kunnen we dus wel concluderen dat Digitalië weinig te klagen heeft. Digitalië is zelf de gene die alle grondstoffen levert aan Ibisha, al is het wellicht in een wat verkapte en corrupte manier via het CBI. Het is dus slechts een kwestie van tijd voordat Digitalië een schade claim zal in gaan dienen bij het CBI.