Burgers getuigen over agressie

Auteur: bonanza

Ik loop sinds een aantal dagen met een ander gevoel over straat. Daar waar ik me vroeger veilig waande, voel ik me bekeken. Ik voel de blikken op mijn rug priemen wanneer ik één van de talrijke vitrines in Eurodam passeer. Ik voel me bekeken, maar tegelijkertijd oh zo veilig. Zou het nieuwe criminele systeem daar voor iets tussen zitten?

De Officers wisten niet wat ze zagen. Het Cyberische Landelijke Politiebureau, normaal een plek van rust en het zuiverste staaltje luie ambtenarij, werd overspoeld door mensen met allerhande mededelingen. Een Officer neemt er verveeld zijn notitieboekje bij en vraagt de eerste burger in de rij wat hem is overkomen. Groot is zijn verbazing wanneer hij merkt dat de burger geen aangifte komt doen, maar een getuigenis komt afleggen. Burgers die uit eigen beweging verdachte zaken komen rapporteren, dat heeft hij werkelijk nog nooit gezien. Zijn mond valt letterlijk open van verbazing wanneer hij merkt dat bijna alle burgers in de rij met gelijkaardige getuigenissen komen.

De burgers lijken allerlei kenmerken van de dader te onthouden. Zijn woonplaats, nationaliteit, beroep, status… Sommigen slagen er zelfs in om letters uit de naam van de dader te reproduceren. Daarnaast kunnen ze ook exact aangeven over welke misdaad het ging, zoals een diefstal of een schietincident. Alle getuigen bleken zich in de buurt van de criminele activiteit te bevinden. De huidige criminelen zijn wel zo slim om uiterst snel te werk te gaan, waardoor mensen die zich verder in de straat bevinden, niets merken van de overval.

Activistische burgers proberen nu aan de hand van verrekijkers, brillen, lenzen en zelfs telescopen hun actieradius op zoek naar criminelen te verhogen, maar dit bleek tot nu toe onsuccesvol. De Cyberische overheid heeft ondertussen al wel verheugd gereageerd en onderzoekt volop de mogelijkheden die deze nieuwe getuigengolf creëert. Het Kabinet beloofde om deze handelsperiode in te zetten op veiligheid en het lijkt erop dat ze een handje worden geholpen door de burgers zelf.

Het staat echter buiten kijf dat er ook wat nadelen te vinden zijn. Officers klagen nu al over te weinig personeel om alle meldingen ordelijk te klasseren. Gelukkig kon de Mayor van Eurodam voldoende personeel vinden om deels aan de klachten tegemoet te komen. Het Cyberische Parlement en Kabinet onderzoekt op dit moment volop of de getuigen inzetbaar zijn in rechtszaken om op die manieren criminelen harder aan te pakken. Toch wijst alles voorlopig nog op een gebrek aan kennis en het zal vermoedelijk nog wel even duren vooraleer een deftig beleid kan uitgestippeld worden.

De redactie vernam echter dat bepaalde actiegroepen minder te spreken zijn over de uitzonderlijk gedienstige burgers. Zij spreken van broodroof en dreigen ermee om getuigen monddood te maken. “We zoeken volop naar nieuwe technieken om nog minder de aandacht te trekken,” aldus een woordvoerder van de internationale criminele vakbond CS (Criminal Solidarity). Dat ze er geen doekjes om winden heeft een Virtuaanse douanier aan den lijve ondervonden. Bij een routinecontrole vond hij twintig sluipschutter-wapens van Russische makelij. Ze werden ogenblikkelijk vernietigd, maar de douanebond liet al weten dat er slechts selectieve controles worden uitgevoerd en dat niet valt uit te sluiten dat wapens door de mazen van het net glippen.

Op dit moment is er nog te weinig informatie om een uitgebreide analyse te maken van wat deze overijverige burgers teweeg brengen, maar het feit dat overheden hals over kop op zoek gaan naar nuttige toepassingen en criminelen luidop alarm slaan, toont aan dat er een revolutie staat te gebeuren. De dictators in de Federatie zijn bij deze gewaarschuwd.