De Ibishaanse politiek verklaard

Auteur: The Socialist

Sinds de oprichting van het moderne Ibisha, weten maar weinigen écht hoe de Ibishaanse politiek in elkaar zit. Sommigen heb een vaag idee en speculeren verder maar wat, maar veruit het grootste gedeelte van voornamelijk Cyberië heeft geen flauw benut van hoe de vork nu precies in de steel zit in Ibisha, politiek gezien.

Aangezien ik de ontwerper van het Ibishaanse wetboek ben, ben ik hoogstwaarschijnlijk in de beste positie om beknopt uit te leggen hoe het politieke leven er in Ibisha in theorie en in de praktijk uitziet.

In principe is het heel eenvoudig. Officieel gezien is Ibisha een democratisch land (artikel 3, lid 1, Ibishaans wetboek), waar aan het eind van iedere handelsperiode verkiezingen worden gehouden. Echter, anders dan in andere landen in de Federatie wordt de kieslijst samengesteld door één persoon: de Ibishaanse President. Dit kan wellicht als ondemocratisch worden afgedaan, maar het beschermt het eiland ook van buitenlandse invloeden. In principe is de President dus een soort van kiescommissie. Verder is stemmen verplicht, maar staat er geen straf op het niet-stemmen. Tot zover de verkiezingen.

Zodra een President is verkozen (of aan de macht komt door middel van het beschieten van de vorige President), kiest hij –net als in Virtua– een bestuur dat hem helpt met de belangrijkste taken op het eiland. Gezien de grootte van Ibisha kan in principe één persoon deze taken aan, dus de President is niet verplicht taken te delegeren. Momenteel bestaat het Ibishaans Leiderschap uitThe Socialist (President), Craftsman (lid Ibishaans Leiderschap) en alfondo (lid Ibishaans Leiderschap). De twee laatstgenoemden voeren op dit moment geen taken uit, afgezien van oud President Craftsman, welke tevens Financial Civil Servant is. Dat betekent dat ik, The Socialist, momenteel het algemeen bestuur, het onderwijs, het havenbeleid en het financiële beleid in mijn takenpakket heb. Dit zorgt voor een effectievere werkwijze, maar door sommigen zal ik als dictator worden bestempeld. Dat mag, hoewel Ibisha officieel een democratisch land is.

Tot dusver de theorie. Kort samengevat houdt deze in: de President kiest wie mee mogen doen aan de verkiezingen, er worden verkiezingen gehouden, vervolgens stelt de President het Ibishaans Leiderschap aan (of niet), en verdeelt verscheidene taken (of niet). Effectief gezien creëert dit een elite welke het eiland leidt. Gelukkig voor Ibisha bestaat deze elite uit ervaren personen, en is het grootste gedeelte van de elite ook Spaanstalig. Dit laatste is erg belangrijk, aangezien Ibisha het enige land in de Federatie is welke een officiële taal heeft vastgesteld in het wetboek (artikel 1, lid 3). De promotie van de Spaanse taal, en het aantrekken van Spaanstalige immigranten is dan ook een primaire doelstelling van de huidige elite, welke al sinds de oprichting van het moderne Ibisha aan de macht is.

Toen laatst iemand vroeg in hoeverre de Ibishaanse elitie nu eenmaal verschilt van de eliteclubjes in de overige landen in de Federatie, gaf Rednax een treffend antwoord: “Het belangrijkste verschil is dat de elite in Ibisha ook werkelijk zélf alle baantjes in handen heeft.” Dit is absoluut waar, en heeft als voornaamste reden (het eerdergenoemde) voorkomen van buitenlandse invloeden. Leden van het Ibishaans Leiderschap zijn negen van de tien keer ook officer of FCS, wat niet alleen hun loon laat stijgen, maar ook de hoeveelheid macht die ze effectief kunnen uitoefenen.

En dan is er ten slotte nog het aspect dat waarschijnlijk de meeste mensen verwart: Ibisha heeft een President welke ook burgemeester is. Wanneer een President aan de macht komt, wordt hij vanwege technische redenen burgemeester. Immers, íemand moet ook wegen en parken bouwen, anders loopt alles in de soep. Vanwege praktische redenen (het kleine inwonerstal in Ibisha) is niet een apart persoon burgemeester, maar bekleedt de President deze functie, naast alle andere functies.

Tot dusver de Ibishaanse politiek. Volgende week zal er worden ingegaan op de staatsideologie van Ibisha, genaamd “Ibismo”.