De val van het CoV – Inside job? (2/3)

Auteur: bonanza

In handelsperiode 87 gebeurde wat niemand ooit voor mogelijk hield. Wat begon als een grap eindigde in bittere ernst en bezorgde heel wat mensen hoofdpijn: De ondergang van het CoV. Wij onderzochten wat er zich op die paar dagen heeft afgespeeld en wat ervoor gezorgd heeft dat de ultieme beslissing genomen werd. U komt nu exclusief te weten welk aandeel iedereen heeft gehad in de val, gebaseerd op gesprekken met mensen die de bekende geheimhoudingsplicht doorbreken. Werd het CoV van buiten uit gekraakt of hebben enkele CoV’ers zelf de genadeslag gegeven?

In de vorige editie bekeken we de sluipende moordenaar inactiviteit die zich onder de CoV-leden had genesteld en één voor één verschillende individuen uitschakelde. In deze editie zal u te weten komen hoe de 1-aprilgrap tot stand kwam en hoe ze de taak van de sluipende moordenaar geleidelijk aan overnam, tot ongenoegen van de CoV-leden zelf.

De 1-aprilgrap

Op woensdag 30 maart vond rond een uur of negen ’s avonds een geheime vergadering plaats tussen drie heren. The Eye was aanwezig als voorzitter van de CoV, Federal Coordinator als spelleider en Joep Eerlijk als de man die het initiatief voor de vergadering had genomen. Ze bespraken het idee dat deze laatste had om de traditionele 1-aprilgrap te organiseren.

Federal Coordinator, niet echt gek van de 1-aprilmania, was door Wouter gevraagd om mee te denken over een goede aprilvis. Hij was dan ook maar wat blij met het aan hem gepresenteerde voorstel. Het was redelijk simpel. Breaking News, een pas opgerichte organisatie, maar redelijk populair bij de inwoners van de Federatie, zou het bericht verspreiden dat het CoV zou ophouden met bestaan. The Eye en Federal Coordinator waren meteen enthousiast en lachten het bezwaar van Joep Eerlijk dat “het idee misschien te realistisch was” weg (authentiek!).

Nog geen halfuurtje later stond het bericht te blinken in Breaking News. “Overheid breekt met Council of Veterans!” Federal Coordinator deed zijn duit in het zakje en werd als volgt gequote: “Er was al een duidelijk verloop te zien in de CoV en we kregen de indruk dat de echte veteranen niet meer in de adviesraad zaten. Dit had als gevolg dat de kwaliteit van de adviezen ook steeds minder werd. We hebben het een tijd aangekeken, maar de meest recente (ook interne) adviezen waren voor ons aanleiding om definitief te stoppen met het adviesorgaan.”

De vraag borrelt op in hoeverre deze woorden bedoeld waren als grap, dan niet als waarheidsgetrouwe bewering. Federal Coordinator is achteraf echter formeel. “Het verloop was toentertijd al geloofwaardig en paste daarom goed in de grap. Dat de Council niet meer uit echte veteranen bestond en dat de kwaliteit van adviezen daalde, zijn argumenten die ik heb gehaald uit reacties van andere spelers.” Hij beklemtoont dat de uitspraak die hij deed in de Breaking Newspost niet was gebaseerd op zijn eigen mening of die van de CoV als organisatie.

Verder was er in de Breaking News-post nog sprake van een Overlegclub. Deze club, beheerd door CoV-lid Remcowouter, heeft indirect een grote rol gespeeld, waarop we later zullen ingaan.

Het is verwonderlijk dat deze simpele post de aanzet heeft gegeven tot een heuse sneeuwbal aan gevolgen die steeds groter en groter werd en uiteindelijk heeft geleid tot de val van de CoV. Alle bronnen die betrokken waren bij de grap zijn formeel; er was geen enkele intentie om de CoV ten val te brengen. En de bewijzen geven hen gelijk. In het vervolg dat we nu uit de doeken zullen doen, speelt Joep Eerlijk, bedenker van de grap, geen enkele rol meer. De sneeuwbal is gemaakt door Joep Eerlijk, maar de sneeuwbal wordt van de helling geduwd door vier CoV-leden, aangemoedigd door tientallen inwoners van de Federatie.

Een kwartier na de Breaking Newspost brengt CoV-voorzitter The Eye de andere CoV-leden op de hoogte van de grap. “At this moment, there is a 1 April joke in the Breaking News club saying we will shut down the CoV after this round. I will participate in this joke and I hope you will as well. Be angry at the feds. Please keep this information for yourself.”

Misschien is het tekenend voor de gebrekkige activiteit van de CoV, maar de eerste interne reactie laat meer dan 10 uur op zich wachten. Het is Remcowouter die de spits afbijt en laat weten dat hij niet blij is met deze grap. Ook Troel reageert niet veel later dat ze het een domme grap vindt en dat ze hierin de hand ziet van mensen met bijbedoelingen. martijn5 is het hiermee eens en noemt het zelfs een ziekelijke grap à la Richard (zie zijn profiel), daarmee gevolgd door alecto die passend laat weten dat de grap op een wel erg slecht tijdsstip komt voor de CoV die af te rekenen heeft met het grootste verloop in haar geschiedenis.

De doodsteek wordt echter gegeven door Remcowouter en Troel die een ultimatum stellen. Ze eisen publieke excuses voor de grap omwille van de imagoschade die het met zich mee zal brengen en dreigen ermee om de hele grap bekend te maken op 31 maart om 15u00. De consequentie van die actie kan de CoV-leden niet veel schelen. “Ja, dat kan me mijn plekje in de CoV kosten, maar dat zal me dan werkelijke aan mijn kont roesten. Wat blijft er nu nog over van de betrouwbaarheid van het CoV?” aldus een CoV-lid in de private club.

Iets voor de middag komt de TMC-redactie de hele heisa in de CoV-club te weten. Alles wordt in het werk gesteld om een extra editie uit te brengen waar de botsende meningen van de CoV-leden uitvoerig worden behandeld, inclusief insider informatie en de bekendmaking van de 1-aprilgrap. Enkele uren later wordt ons echter gevraagd om publicatie uit te stellen, aangezien er complicaties zijn opgetreden. Het was de redactie toen nog niet bekend dat er voor het eerst geruchten waren opgegaan dat de CoV misschien ook werkelijk opgedoekt zou worden.

Ook buiten de CoV draait de geruchtenmolen op volle toeren. “Lijkt me dat iedereen die CoV’er is geweest een traantje wegpinkt.” aldus Marcello Alvarez. Ook The Socialist reageert: “Ik ben twee keer CoV’er geweest en ik ben opgelucht. Tranen van vreugde, die misschien.” “Het was beter geweest als de CoV zelf tot deze conclusie was gekomen. Gemiste kans op een waardig afscheid.” laat een nuchtere Judge Judy weten.
Sommigen denken echter dat er een 1-aprilgrap speelt. Rats!: “Ik denk dat we hier na een nachtje slapen wel anders over zullen denken.” “Voor veel mensen zal het een teleurstelling zijn als dit een 1-aprilgrap blijkt te zijn.” laat Antonio Alvarez weten en ook sugarfree doet een duit in het zakje: “Als ik hier mijn ezel kan halen: Doei CoP.” Vermoedelijk betrof het hier een typfout die een echte ezel verdient, maar zelf legde hij het uit als Council of Prutsers, de vinger op de wonde leggend.

Als laatste element dat heeft bijgedragen aan de discussie hebben we ten slotte nog de zogenaamde Overlegclub van Remcowouter, een CoV-lid. Hij beseft dat de CoV niet op het juiste pad zit en richt twee dagen voor het ontstaan van de grap de club op om te discussiëren over de toekomst van de CoV. Joep Eerlijk, lindapinda86, bonanza, sugarfree en Judge Judy houden een gesloten discussie over het nut en de taken van de CoV. Judge Judy is het radicaalste. “Heeft de CoV wel bestaansrecht? Een discussie over de CoV heeft pas zin als er bepaald is waar de organisatie voor nodig is. Welke onderdelen kunnen niet door andere organisaties overgenomen worden?” Hiermee slaat ze de spijker op de kop. De kiem voor de later belangrijke Onderzoekclub is gelegd.

We gebruikten eerder al de beeldspraak van een sneeuwbal. Joep Eerlijk wordt vaak verweten alles te hebben opgezet uit eigenbelang. Dat beeld is echter volledig onjuist. Hij was het die de grap heeft bedacht en allerlei ideeën had uitgewerkt over de Federal Union, maar deze twee waren niet gelinkt. De woorden van Federal Coordinator als reactie op de vraag of Joep Eerlijk dit vooral uit eigenbelang heeft gedaan, zijn veelbetekenend: “Vooral blijven geloven in je eigen gelijk, maar val hem noch mij daar alsjeblieft mee lastig, want het is érg lachwekkend. Het komt vooral voort uit onwetendheid.”

Met dit artikel hopen we die onwetendheid toch wat weg te nemen. We hebben geschetst hoe de grap is ontstaan, volgende week kom je te weten hoe alles plots in een versnelling kwam en de grap een ware nachtmerrie werd voor de CoV.