De val van het CoV – Inside job? (3/3)

Auteur: bonanza

In handelsperiode 87 gebeurde wat niemand ooit voor mogelijk hield. Wat begon als een grap eindigde in bittere ernst en bezorgde heel wat mensen hoofdpijn: De ondergang van het CoV. Wij onderzochten wat er zich op die paar dagen heeft afgespeeld en wat ervoor gezorgd heeft dat de ultieme beslissing genomen werd. U komt nu exclusief te weten welk aandeel iedereen heeft gehad in de val, gebaseerd op gesprekken met mensen die de bekende geheimhoudingsplicht doorbreken. Werd het CoV van buiten uit gekraakt of hebben enkele CoV’ers zelf de genadeslag gegeven?

De eerste week zag u hoe drastisch de activiteit van de CoV gedaald was en welke consequenties dit had op de prestaties van de volledige organisatie. Vorige week kon u lezen hoe een onschuldig grapje is uitgemond in een ketting van verheugde en verontwaardigde reacties. Vandaag komt u te weten wanneer de grap werkelijkheid werd en hoe de taken van de CoV werden opgesplitst.

Wanneer dromen werkelijkheid worden

Het vervolg van de grap diende nog uitgevoerd te worden. Er zou een aanmeldknop komen om mee te discussiëren of je aan te melden voor een nieuwe organisatie. Joep Eerlijk vroeg Federal Coordinator op 31 maart of hij hiervoor bij Wouter moest zijn. Federal Coordinator speelde toen duidelijk al met het idee om de CoV ook daadwerkelijk op te heffen. Hij zei dat Joep Eerlijk maar even moest wachten met het mailtje naar Wouter.

Volgens Federal Coordinator zelf begon het hem te dagen dat de afschaffing misschien niet zo’n slecht idee was na de vele positieve reacties gelezen te hebben. Hij vertrouwde CoV-lid Troel, die nog steeds erg kwaad was omwille van de imagoschade, toe dat hij een voorstander was van de afschaffing, maar dat hij dit eerst nog wilde overleggen met de andere Federals. Dit werd nog niet aan de andere CoV-leden verteld die zich ofwel zaten te verkneukelen bij de leuke reacties die in de publieke club werden gegeven, ofwel zich nog steeds kwaad aan het maken waren op het eigengereide optreden van Federal Coordinator en CoV-Voorzitter The Eye.

Op 31 maart rond 23u30 kwam dan het definitieve besluit van de Federals. Het volgende bericht werd gepost in de Council of Veteransclub: “The Council will indeed seize to exist as of next round. Please keep this information to yourself until the beginning of next round.” Voorzitter The Eye werd via de door hemzelf zogenoemde rode telefoon als eerste op de hoogte gebracht.

De meeste CoV-leden reageerden vol ongeloof op deze beslissing en waren vooral verbijsterd dat een banale grap geleid had tot deze radicale ommekeer. De redactie van Breaking News en de CoV-Voorzitter werden op de korrel genomen. Vooral deze laatste moest het in de private club ontgelden, hij werd onder meer vergeleken met Richard en zijn onsmakelijke 1-aprilgrap. De reacties waren zo hevig dat The Eye besloot om ontslag te nemen uit zijn functie. De andere CoV-leden zagen echter in dat het bericht dat de voorzitter ontslag zou nemen de totale chaos zou betekenen naar de buitenwereld toe. The Eye werd aldus overtuigd om nog tot het einde van de handelsperiode te blijven zetelen. Al bij al is de CoV slechts een beperkte periode stuurloos geweest, maar het is wel een mooie aanduiding voor de sfeer die er de laatste uren heerste.

Maar nog was het niet genoeg. Met slaande deuren verliet Troel de CoV. Al dan niet trots mag ze de eer dragen het achtste lid te zijn dat in handelsperiode 87 de deur achter zich dicht trok. “Ik ben het niet eens met de besluiten die genomen worden en ik zie geen nut in het blijven zitten in een orgaan dat opgeheven wordt door de Federals die al hun geloofwaardigheid verloren hebben. Hierbij wil ik de aantekening maken dat het wel of niet onderdeel uitmaken van een 1-aprilgrap niets uitmaakt. Ook worden de CoV-leden gewoon monddood gemaakt door het dichtgooien van de openbare club, hier ga ik niet mee akkoord.”

Federal Coordinator snapt de kwade reacties van enkele CoV-leden. “Ik had het idee dat vooral de nieuwste leden er moeite mee hadden. Dat was ook wel begrijpelijk, aangezien zij het voortraject van onder andere de Federal Union niet hadden meegemaakt en het in hun ogen daarom heel abrupt kwam. De leden die er al langer inzaten of reeds kort vertrokken waren, waren veel minder verbaasd, zij kenden immers al de plannen om de Council om te gaan gooien. We hadden zelf natuurlijk ook graag iets meer tijd gehad, maar helaas viel het zo en van uitstel komt afstel en dat vonden we een nog minder aantrekkelijk vooruitzicht.”

Enkele uren na het ontslag van Troel zag Federal Coordinator zich genoodzaakt publiek te maken dat de CoV daadwerkelijk zou ophouden te bestaan. Hij deelde onder andere mee dat de 1-aprilgrap alles in een stroomversnelling heeft gebracht, maar dat het idee al veel langer borrelde. De CoV was enkele handelsperiodes terug zelf op de hoogte gebracht van de FU-ideeën, maar had toen geen enkele aandacht aan het concept besteed, tot grote frustratie van Joep Eerlijk.

Deze is natuurlijk zeer blij met de plotse verandering. “Ik was er van overtuigd dat het afschaffen van de CoV een grap was en had nooit gedacht dat het als gevolg zou hebben dat het daadwerkelijk in elkaar zou klappen. De timing van dit alles was niet echt perfect, maar dat het gebeurt en de vervolgstappen die gezet worden zijn wel erg goed. De vraag is nu wie de adviesfunctie van de CoV zal overnemen. Misschien de Player Consult club? Ik heb geen flauw idee hoe het er daar aan toe gaat. Ik vond de PC altijd overbodig aangezien zij de taak oppakte die de CoV moest doen, namelijk de spelers vertegenwoordigen in een advies over het spel. Daarnaast hoorde ik dat het daar nogal inactief was, maar zelf zit ik er niet dus ik kan er niet over oordelen.”

De uitverkoop van het CoV

Reeds op 31 maart werd de club ‘Onderzoek’ door Federal Coordinator boven het doopvont gehouden. Deze club had een simpele functie. Er moest een nieuwe IL worden uitgedokterd die het mogelijk zou maken om de FU (en al haar componenten) te integreren in de samenleving. beagollum, The Eye, Joep Eerlijk, bonanza en Judge Judy werden uitgenodigd om te werken aan de juridische aspecten en de concrete uitwerking van de plannen. Op minder dan een week tijd kwamen ze met een grotendeels nieuwe wet op de proppen. De belangrijkste veranderingen concentreerden zich op vier punten.

De Federal Union zag het levenslicht. Deze organisatie zou bestaan uit de vier regeringsleiders van de landen en zij kregen het recht om het grootste deel van de IL aan te passen. Elk land zou één stem krijgen, alle landen met uitzondering van Ibisha ook een veto-stem, om misbruik uit te sluiten.

De Hoge Raad zou de taak van het aanduiden van een IC-Voorzitter overnemen van het CoV. Deze raad zou bestaan uit drie leden die daarnaast ook alle wetsaanpassingen zullen controleren op juridische correctheid.

De kwestie van de cheaterstatussen werd gegeven aan het CBI, aangezien zij het beste geplaatst zouden zijn om een oordeel te vellen over de toekomst van ex-cheaters.

Tot slot passief kiesrecht, één van de hoofdtaken van het CoV. Aangezien er regelmatig zware kritiek kwam op de besluiten van het CoV om al dan niet passief kiesrecht in te trekken, werd er besloten een zeer transparant systeem te installeren. Er werd wettelijk vastgelegd welke overtredingen zouden leiden tot een intrekking. Iedereen heeft het recht om daartegen in beroep te gaan (zowel voor een verlichting als een verzwaring van de straf) bij de IC.

Op dit moment is het nog hoogst onduidelijk of dit nieuwe systeem naar behoren zal werken. Het CBI heeft nog geen publieke uitspraken gedaan over haar nieuwe taak, de FU heeft buiten het bekend maken van haar tijdelijke voorzitter, Joep Eerlijk ook nog niets beslist. De HR is geïnstalleerd en heeft ondertussen reeds een IC-voorzitter aangesteld. Er werden nog geen mededelingen gedaan over de geldigheid van wetten. Ook de IC-voorzitter Tuned heeft zijn rechtbank nog niet aangepast aan de nieuwste wetgeving. Het kiesrechtregister is nog niet voorzien, evenals de mogelijkheid om een kiesrechtprocedure te starten.

Wat denkt de verguisde en verweten Joep Eerlijk nu van de verandering? “Ik denk dat het CoV op de manier waarop het werkte, niet werkte. Daarbij denk ik ook dat het CoV niet in staat was zichzelf te veranderen ofwel dat dit veranderingsproces heel erg traag zou gaan. Dus dat deze revolutie er is gekomen en dat het CoV is afgeschaft, vind ik prima. Ik vind het wel jammer dat de Federals niet meer om advies zullen vragen voor beslissingen bij de spelers. Er moet volgens mij wel een (kleine of hele grote openbaar toegankelijke) organisatie zijn waar om meningen van spelers gevraagd wordt.”

Oud-CoV-lid Troel denkt daar anders over. “Ik denk dat de oprichting van de FU de insteek is geweest van de Breaking Newsredactie om de 1-aprilgrap uit te voeren.” Zij vindt het dan ook tekenend dat ‘Hij Die Niet Genoemd Mag Worden’ (Joep Eerlijk, red.) voorzitter van de FU is.

Federal Coordinator ziet dat volledig anders. “De introductie van de Federal Union vind ik geweldig: het geeft spelers wederom nieuwe mogelijkheden om het spel te vormen zoals zij vinden dat het zou moeten zijn, en iedereen staat vrij om een poging te wagen lid te worden van de Union. De High Council lijkt me een goede bijdrage, maar ik vrees voor de levensvatbaarheid op lange termijn. Een toetsing van wetten is echter ideaal voor de Federals, omdat wij voorheen alle wetten moesten toetsen op haalbaarheid en wensbaarheid, maar wij zo min mogelijk willen ingrijpen in de mogelijkheden van het spel. Zolang de High Council voldoende kennis blijft houden, is het dus een zeer wenselijk orgaan, ook voor de nationale besturen.”

“De kieswetgeving is me wat erg streng en complex, maar gelukkig kan de Federal Union Union er zelf wat aan aanpassen als het ze niet bevalt. De adviesrol ligt helaas helemaal open nu en een klankbord voor onze ideeën missen we nog, maar mogelijk kan Player Consult daar een rol in gaan vervullen. Anders gaan we zelf nog meer op zoek naar de spelers zelf door de Ideeënclub actief in te gaan zetten om onze ideeën voor te leggen of gaan we – zoals de Onderzoekclub – projectgroepen samenstellen voor specifiek en gericht advies over bepaalde wijzigingen.”

Hij heeft nog een laatste boodschap aan de critici: “De mensen die kritisch zijn wil ik vragen dat vooral te blijven: het is nieuw, het is onbekend en er zijn fouten. Een kritische blik helpt heel Miniconomy om beter te worden. Kritiek op de uitwerking deel ik, die is niet ideaal, maar gelukkig ook tijdelijk.”

Laten we hopen dat de foutjes er met de loop van de tijd snel worden uitgefilterd. Met deze artikelenreeks hoop ik dat alle lezers een beter inzicht hebben gekregen in het hoe en waarom van de opheffing van het CoV en hun oordeel over de gang van zaken misschien gewijzigd hebben. Alle specifieke eigenschappen van de nieuwe organisaties moeten nog ontdekt worden, maar het heeft er toch alle schijn naar dat de gewone spelers nu meer kunnen wegen op de beslissingen op juridisch én wetgevend vlak dan hiervoor.