Liberaal Democraten – LiDe

Auteur: bonanza

Als kiezer heeft u het recht om een geïnformeerde keuze te maken. Wanneer u voor Liberaal Democraten stemt, weet u dat u een keuze maakt voor vooruitgang en wel concreet op de volgende punten:

1. Vrije handel in heel Cyberië
LiDe wil zo min mogelijk beperkingen die handel tussen steden belemmert. Dat betekent niet dat mayors geen eigen beleid mogen vormen. Zij moeten zeer vrij zijn in het te kiezen beleid, maar dit mag niet ten koste gaan van Cyberië. We willen mayors dus zoveel mogelijk vrij laten in hun beleid, maar ook de MvF moet de mogelijkheid krijgen om het beleid te sturen vanuit budgetfactoren.

2. Verbetering begeleiding officers
Officers dienen directer aangestuurd te worden om op die manier de veiligheid te verhogen. Hier is een taak voor de MvJ weggelegd. Hij dient met een actieplan te komen dat veiligheidsverhogend werkt en dat zeer gemakkelijk te implementeren is. Er moet een straf- en beloningssysteem worden geïntegreerd in de wet. Loon afnemen bij 1 keer, ontslag bij 2 keer. De MvJ moet gerechtigd zijn om de controle en bijbehorende straffen uit te voeren.

3. Veiligheid over de grenzen heen
Cyberië moet nauwer samenwerken met Virtua om een gezamelijk veiligheidsbeleid uit te stippelen. Informatie moet uitgewisseld worden en het moet geen probleem zijn om onkosten van helpende officers te vergoeden indien dit noodzakelijk is.

4. Activiteit in Parlement
De activiteit in het Parlement is over het algemeen laag te noemen. Dit moet anders. Zij zijn het democratische hart van Cyberië en horen zich dan ook levend te gedragen. Een actie zoals die van Switzisch en PvdT deze ronde hebben we niet nodig. LiDe bewijst met enkele wetsvoorstellen dat het ook anders en constructiever kan.

5. Actieve Ministers
Ministers dienen gedurende de hele ronde beschikbaar te zijn. Zij hangen zeer sterk af van hun medewerkers en dus wil LiDe daar in de toekomst ook extra aandacht aan besteden. Wij zullen niet aarzelen ministers hierover te ondervragen. Daarnaast lanceren we ook het idee om Ministers op een periodieke basis verslag te laten uitbrengen van hun verwezenlijkingen of acties. Momenteel is enkel de MvF hiertoe verplicht, maar wij denken dat het interessant kan zijn om de andere ministers hier ook bij te betrekken. Dit geeft de Parlementsleden een beter beeld en kan aanleiding geven tot beleidsdiscussies.

6. Actieve President
Deze moet als leider van het land het Parlement modereren en actief houden, moet burgers en buitenlanders inlichten en dient zich actief op te stellen in de Federal Union, een organisatie die momenteel heel wat macht onbenut laat. Cyberië moet als leidende democratie het voorbeeld geven in die organisatie en onderwerpen die nu al aangevraagd worden actief afhandelen.

7. Leren stopt nooit
Ook niet in de tussenronde. De MvO moet gewoon verdergaan met het afnemen van examens tussen de rondes in. Het gebeurt te vaak dat we met wachtlijsten blijven zitten. Er kan perfect een wettelijke mouw worden gepast om dit mogelijk te maken. Bovendien overbelasten we dan ook niet de examenzalen bij de start van elke ronde.