Parlement, neem voorbeeld aan handelaars

Auteur: bonanza

… want zij kunnen wel samenwerken en plannen uitdenken. Parlementslid zijn lijkt niet langer een eerbaar beroep. We zijn nog maar net voorbij de helft van de handelsperiode en er is al een volledig Parlement (11 leden) vervangen vanwege inactiviteit, bovenop andere vrijwillige ontslagen zoals die van Reserved en Tresias Aegirsson. Nooit eerder was de tol zo hoog.

Toch moet opgepast worden met veralgemeningen. Sommige leden zijn duidelijk niet in staat hun wettelijke verplichtingen na te komen, ondanks de enorme financiële vergoeding die ze ervoor krijgen. Maar er is een harde kern die wel goed werk levert. Verschillende wetsvoorstellen werden al gestemd en ook het kabinet werkt behoorlijk met een goedlopende financiering ondanks een trage start (die alle landen hebben doorgemaakt) en enkele afgesloten internationale handelsakkoorden dankzij President Tuned.

Toch hebben de politici zich de laatste dagen ook van hun minst creatieve zijde laten zien. De politieke partij Passage, onder leiding van Reserved, liet weten geen haven te zullen dulden in Cyberië. Waarom werd er niet altijd bij verteld, maar het was duidelijk dat dit ter bescherming van de handel van enkele leden was die zo hoopten hoog te eindigen. Er wordt nu geopperd dat ze dat volste recht hebben, maar een democratische actie kan het in ieder geval niet genoemd worden, omdat alle meerderheidspartijen (LiDe, LJE en BvC) voor de bouw van een haven waren.

Gisteren, woensdag, leek er dan toch een doorbraak te zullen komen. Met medewerking van de Roebelarendsveense burgemeester frank—anne kon President Tuned een havenkavel bemachtigen, die hij doorverkocht aan siemenrey met de belofte dat die laatste er een haven op zou bouwen. Dat was echter buiten Reserved gerekend die siemenrey overhaalde om de haven toch niet te bouwen. Die laatste is gezwicht onder de druk en wilde de havenkavel snel doorverkopen aan Tuned, maar Passage kon de kavel eerder bemachtigen.

De Federals vonden het echter welletjes geweest. De druk aan het adres van siemenrey en de blijvende blokkering van de internationale handel werden waarschijnlijk gezien als spelobstructie (een officiële verklaring werd nooit afgelegd), want de Federals besloten zelfstandig een haven te gaan bouwen om de blokkering op te heffen. Reserved en andere spelers waren ziedend over deze actie en hij besloot zichzelf failliet te verklaren om nooit meer naar de Federatie terug te komen.

Hoewel er 24 uur na de feiten al een meer genuanceerde reactie is die ook een deel van de schuld bij Passage’s blokkeringsbeleid legt, zijn de Federals nog steeds kop van jut. Hun acties worden gezien als actieve inmenging in het spel van handelaren en enkele politici. Hoewel ik niet als doel heb om de ene of de andere als schuldige aan te duiden, kwamen er na de Federale actie wel een aantal originele ideeën bovendrijven die gemakkelijk het probleem zouden hebben opgelost. Uit die ideeën blijkt dat ook de andere politici niet vrijuit gaan.

Zo zouden de burgemeesters een verordening hebben kunnen uitschrijven die inhield dat alle onbebouwde havenkavels binnen 24 uur een haven dienden te bevatten of te koop moesten staan voor 100 ISH, om zo blijvende blokkering te voorkomen. Ook vanuit het Parlement zou er actie ondernomen kunnen worden door ministers verordeningen te laten uitschrijven die de havenblokkering zou doen opheffen. Het Kabinet had mits een beter gecoördineerde aanpak op voorhand kavels kunnen opkopen die na de aanleg van een weg havenkavels zouden worden om deze daarna te verkopen per contract met de belofte dat er havens op zouden worden gebouwd, om zo te voorkomen dat Passage met bedreigingen de kavels weer zou overkopen.

Dit alles is echter niet gebeurd en dat is te wijten aan de politici zelf. Mits wat creativiteit had er gemakkelijk een oplossing gevonden kunnen worden zodat de Federals niet moesten ingrijpen. Vooraleer iedereen dus verder gaat en een wijzende vinger richting Federals steekt, moet er misschien ook eens in eigen boezem worden gekeken en dienen zij die jou vertegenwoordigen zich te verantwoorden waarom ze faalden. Passage was geen clubje van heiligen, maar niemand kan al de anderen te slim af zijn.