Van vergaane glorie tot vergeten ruïnes (2)

Auteur: COE

Ter gelegenheid van het tienjarige bestaan van de Federatie neemt de TMC-redactie haar lezers mee naar markante aspecten uit het verleden. In deze editie: de verdwenen steden Bahthoevedorp en Gold Coast.

De steden Bahthoevedorp (Cyberië) en Gold Coast (Virtua) vertoonden grote overeenkomsten. De steden zijn in een woord samen te vatten: goud. Zo ver je kon kijken waren gelukszoekers in beidde steden de hele dag bezig met hun zoektocht naar het dure metaal.

Bahthoevedorp stond lange tijd bekend als de tweede stad van de Federatie. In die periode wisselden handelaren als fchans2, arjanisme, Jn1 en later bonanza elkaar af als mayor. De stad verloor vanaf de veertigste handelsperiode echter snel inwoners en handelsvolume. Bahthoevedorp zakte hierdoor af tot een van de slechts presterende steden van de Federatie. Wel wisten tussen de 16e en 69e handelsperiode liefst 31 inwoners de top10 en 74 inwoners top20 te bereiken.

Gold Coast beleefde haar finest hour in de laatste handelsperiode van haar bestaan. Inwoner goudie mocht zich aan het einde van periode 69 tot rijkste inwoner kronen. In de overige periodes viel Gold Coast vooral op door een zwakke economie. Het vele goud hielp uiteindelijk acht inwoners aan een top10 en 26 inwoners aan een top20 klassering.

Over de wijze waarop de steden ten onder zijn gegaan doen veel geruchten de ronde. Volgens sommigen was een dijk die Bahthoevedorp moest beschremen expres te zwak geconstrueerd. Anderen spreken van een mislukt experiment met uranium, uitgevoerd door de Federals. Ook de natuur (orkaan en vulkaan) worden aangemerkt als mogelijke oorzaken. Alle geopperde mogelijkheden zijn plausibel te noemen. Zeker is dat het CBI tot op de dag van vandaag zijn best doet om te voorkomen dat onderzoekers de oude steden bezoeken.