Stemmen op een geldbiljet

Auteur: bonanza

Na de verkiezingen op het einde van de 97ste handelsperiode, die werden gewonnen door de Liberaal Democraten, kwam aan het licht dat Bossebol is omgekocht door Vincent – Turner, een lid van de enige oppositiepartij Sterk Cyberië, om op de partijlijst te komen staan voor het enorme bedrag van 7.500 ISH.

Bossebol engageerde zich bij ondertekening van het contract* om zich aan te sluiten bij de partij Sterk Cyberië en op zichzelf te stemmen. Daarnaast moest hij ook een tweede stem voor zichzelf zien te vinden, met de verwachting dit uit te breiden met 5 tot 15 voorkeurstemmen in totaal. Dit is bijzonder goed gelukt, want Bossebol was de absolute stemmentrekker met 14 voorkeurstemmen, een stuk meer dan de 2 voorkeurstemmen die zijn lijsttrekker en partijvoorzitter Rednax wist binnen te halen. Hij zorgt op zijn eentje voor 50% van het totale aantal stemmen dat zijn partij wist binnen te halen.

Het is vreemd dat deze zet werd toegelaten en zelfs aangemoedigd door de Federals en het CBI. Het gaat hier immers om een betaling zonder degelijke tegenprestatie. De geldtransactie gebeurde namelijk voordat Bossebol een tegenprestatie had geleverd, wat volgens het wetboek een lening is. Het gaat hier immers om een ‘service’ die nog niet volledig afgerond is (Artikel 6, lid 2b (IL)). Vincent – Turner was bij mijn weten vorige handelsperiode geen bank. Toch keurden de Federals en het CBI het met een glimlach goed. Hoe kunnen zij nu nog met evenveel autoriteit burgers weigeren om leningen aan te gaan met derden?

Daarnaast hebben zij nu voor de eerste keer een periode-overstijgende transactie toegestaan. Het principe in de Federatie is dat iedereen met een nieuwe lei begint na de vulkaanuitbarsting, maar dat is nu overboord gegooid. Bossebol heeft immers 7.500 ISH ontvangen die zijn tweede plaats in de eindlijsten verstevigden, terwijl de tegenpartij, Sterk Cyberië, meer politieke macht krijgt in de volgende handelsperiode.

Bovendien valt er nog te betwijfelen of de contractpartijen beiden een tegenprestatie kunnen verwachten. Bossebol heeft inderdaad zijn 7.500 ISH ontvangen, maar Vincent – Turner, die het contract ondertekend heeft, haalt geen rechtstreeks voordeel uit de tegenprestatie. Hij is niet eens de partijvoorzitter van Sterk Cyberië. Hoe kan er dan sprake zijn van wederzijdse diensten?

Ik vind het persoonlijk moeilijk om te geloven dat de Federals, het CBI en Vincent – Turner goede maatjes zijn en dus onder één hoedje spelen, maar het principe van hun actie is op geen enkele manier goed te praten. Ze hebben het over een éénmalige test om te zien wat het effect is, zonder de tegenpartijen die direct beïnvloed zijn door hun actie (de andere politieke partijen) te informeren of hetzelfde voorrecht te gunnen. Er werd namelijk niets gecommuniceerd over deze beslissing. De feiten kwamen pas na de vulkaanuitbarsting aan het licht. Hierdoor ontstaat er een oneerlijke concurrentie tussen partijen die stemmen mogen kopen en partijen die het zonder moeten doen.

Ik pleit hier echter niet voor een volledige legalisering van het ‘koop-stemmen’-principe, integendeel. Het is een verachtelijke manier om aan politiek te doen die bovendien nog onwettelijk is ook. Voor een bedrag van 7.500 ISH heeft Sterk Cyberië nu 50% van haar stemmen gekocht. Met andere woorden, wie geld heeft, kan stemmen en macht in Cyberië kopen. Wie zonder geld zit, zal het moeilijker krijgen om aan politiek te doen. Politiek voor de rijken: dat is om van te walgen.

Bossebol zelf lijkt er niet zo zwaar aan te tillen. “Een partij in Miniconomy maakt toch niet zoveel uit. Je merkt niet voor wie je in het Parlement zetelt. Ik was eigenlijk toch al van plan om weer eens de politiek in te gaan. Ervoor betaald worden is mooi meegenomen.” Het lijkt wel het prototype van wat een Parlementslid vooral niet moet zijn.

Het is duidelijk. Tijdens deze verkiezingen kon je op twee verschillende lijsten stemmen. Eentje was een normale kiesbrief zoals die steeds in het kieshokje terug te vinden was en de andere was een kiesbrief gedrukt op een geldbiljet dat de stemmer naar huis kon meenemen. Voor het eerst in de geschiedenis van de Federatie is er smeergeld betaald om stemmen te winnen op een illegale manier met medewerking van de Federals en het CBI.

Ik hoop van harte dat ze inzien dat de Cyberische politiek niet op deze manier bevuild moet worden en dat ze het kiessysteem in de toekomst overlaten aan de Cyberische burgers zonder zelf op een niet-transparante manier invloed te gaan uitoefenen op het eindresultaat. De Federals en het CBI hebben niets te zoeken in de Cyberische politiek. Blijf van ons kiesbiljet af!

De Federals hebben inmiddels aangekondigd dat het een eenmalige actie blijft en dat het verboden wordt om geld te geven om op de kieslijst te komen staan of om stemmen te ronselen.

* Het originele contract, aan ons gegeven door Bossebol:

Contractcode RB95 – Contract tussen Vincent – Turner en Bossebol
Vastgelegd op: 29-12-11

Bossebol meldt zich aan bij de politieke partij Sterk Cyberie van Rednax. Bij de aankomende verkiezingen garandeerd Bossebol dat hij op zichzelf zal stemmen en daarbij ten minste 1 andere stem binnen te halen. Als bijgevoegd commentaar is de verwachting dat Bossebol een aantal van 5 tot 15 voorkeursstemmen zal krijgen. Hiervoor ontvangt Bossebol van Vincent – Turner het bedrag van 7500 ish, wat Vincent – Turner over zal maken zodra Bossebol zich heeft aangemeld bij Sterk Cyberie.

Indien Bossebol niet op de kieslijst verschijnt wordt het gehele bedrag teruggevorderd.

Vincent – Turner
Bossebol