Van vergane glorie tot verlaten ruïnes (7)

Auteur: COE

Ter gelegenheid van het tienjarige bestaan van de Federatie neemt de TMC-redactie haar lezers mee naar markante aspecten uit het verleden. In deze editie: de verzekering.

Iets meer dan een jaar na de oprichting van de Federatie opende het eerste verzekeringskantoor (‘Aegon’) haar deuren. Vanaf dat moment was het voor inwoners mogelijk om zich te verzekeren tegen letselschade. Niet veel later werden er ook verzekeringen tegen diefstal aangeboden. Dat lijkt een mooie mogelijkheid voor handelaren die leven in een gebied dat door criminelen wordt geteisterd.

Verzekeringen, het klinkt in de huidige tijden misschien mooier dat het ooit was. Het systeem werkte namelijk in vrijwel alle gevallen in het voordeel van de verzekeraar. Deze kon de voorwaarden zo aanscherpen dat hij een miniem risico liep om daadwerkelijk iets uit te keren. Zo kon bij de letselschade-verzekeringen het eigen risico worden verhoogd tot 500 ISH terwijl de verzekerde ook nog eens werd gedwongen om een kogelvrij vest aan te schaffen. Slimme handelaren wisten hierdoor veel geld te verdienen met hun verzekeringsmaatschappij.

Ook door verschillende gevallen van verzekeringsfraude daalde de populariteit van het verzekeringswezen. Het bekendste fraudegeval is de ‘Fraude & Co’ zaak. In deze zaak wist ondernemer Mr. Blatertje in een dag tienduizenden I-Shells te verdienen ten koste van kopman1. Mr. Blatertje gaf zich vervolgens zelf aan bij de Federale Overheid. De gebruikte truc was echter zo ingewikkeld dat de Federale Overheid haar nooit tot in detail heeft weten te ontrafelen.