De repeterende maskerade

Auteur: COE

Na een rustige eerste week sloeg de vlam enkele dagen geleden in de pan. The Eye legde in de Internationale Rechtbank (IC) een postban op aan You know me. Enkele dagen later provoceerde Car-Dealertje koning Technix in diens paleis. De Federatie leek even te klein. Iedereen en alles duikelde over The Eye heen en Technix riep plompverloren een oorlog tegen aartsvijand Cyberiƫ uit.

De buitensporige aandacht die de incidenten opleverden staat symbool voor de huidige staat van het sociale aspect in de een Federatie. Een sociaal gedeelte waar wetsmakers al rondes lang niet verder komen dan correcties van spellingsfouten en dubbele enters. In feite is er op sociaal gebied geen echte uitdaging. Na een spannend tijdperk waarin de eerste wetboeken werden geschreven (en herschreven) is een periode aangebroken waarin de wetboeken voltooid zijn. De inactiviteit van het Cyberische Parlement is niet voor niets een chronisch verschijnsel.

Tientallen handelsperioden geleden dachten velen dat het beheren van een echt budget het Nationaal Bestuur weer aanzien zou geven. Het idee was goed, maar het bleek geen wondermiddel. Nationale Besturen hoeven geen radicale of spannende keuzes te maken. Het eens zo spannende sociale gedeelte is daardoor in feite verworden tot een herhaling van dezelfde zetten.

De collectieve verontwaardiging van de afgelopen week maskeert in feite de kern van een dieperliggend probleem. De relletjes zijn namelijk niet meer dan een zich steeds herhalende zoektocht naar vermaak. Het zijn relletjes die maskeren dat voor velen geen (langere) termijn uitdaging (meer) is. Wat het sociale aspect van de Federatie dan ook nodig heeft, is een uitdaging voor de langere termijn. Anders zullen we in een spiraal van alsmaar herhalende relletjes terecht komen, relletjes die maskeren, maar geen oplossing bieden.