Oorlog tussen Cyberië en Digitalië losgebarsten

Auteur: bonanza

24 januari, in de 98ste handelsperiode, was het weer zo ver. De oude rivalen Cyberië en Digitalië trokken tegen elkaar ten strijde na een eenzijdige oorlogsverklaring van de Digitaliaanse Koning Technix. Moe getergd door de juridische rechtszaken en de zogenaamde mondelinge vijandigheden vanwege Cyberische burgers, was de maat voor de Koning vol.

In de avond van 23 januari kwam bij de Cyberische regering het bericht binnen dat 25.000 ISH moest worden overgemaakt op een Digitaliaanse bankrekening en dat er, indien dat niet zou gebeuren, een oorlog tussen Digitalië en Cyberië zou uitbreken. Cyberië was het er al snel unaniem over eens dat het zou weigeren toe te geven aan chantage en liet niets van zich horen. Enkele inwoners, waaronder de Roebelarendsveeners martijn5 en Pedro Alvarez probeerden zichzelf van een bommenregen te besparen door publiekelijk door het slijk te gaan in de Digitaliaanse club ‘Royal Palace’. Dit uiteraard tot groot jolijt van de Digitalianen.

Een meerderheid in het Parlement vond het echter welletjes geweest en was de massale bomaanslagen die al gedurende heel de handelsperiode plaatsvonden (voornamelijk in Eurodam), grondig beu. Veel burgers raakten gewond, verloren goederen in hun winkelrekken en de burgemeesters zagen hun kavelstaat erg snel dalen. De Minister van Financiën gelaarsdekat1 kondigde aan dat er voldoende geld in kas zat om een oorlog te financieren en ook Minister van JustitieRalgon begon te plannen.

De soldaten, die al geruime tijd in het wetboek staan na een voorstel van Marcello Alvarez, zouden deze periode voor het eerst in de geschiedenis effectief worden ingezet. Om de soldaten maximale kans van slagen te geven, werd door President sugarfree de noodtoestand afgekondigd en gaf de MvJ zichzelf de bevoegdheid om criminele opdrachten te geven aan de soldaten. Het Parlement stemde met een ruime meerderheid van 9 voorstemmen en 1 tegenstem in met het voorstel.

Onmiddellijk namen drie mensen het voortouw in de strijd tegen Digitalië. Joep Eerlijk, iamthebest4 en Chiara Alvarez meldden zich aan als soldaat (Chiara Alvarez werd niet officieel aangenomen) en voegden de daad bij het woord. Met gerichte aanslagen wisten ze de Digitalianen te verrassen en enkele rake klappen toe te delen. Het minste dat kan gezegd worden is dat deze Cyberische schutters in hun thuisland een monument zouden moeten krijgen, want de statistieken wijzen uit dat ze goed werk leveren. Zo hebben ze onder meer de Digitaliaanse koning Technix failliet gekregen, waarna Digitalië tijdelijk zonder regeringsleider verkeerde. Ondertussen heeft You know me de fakkel overgenomen.

Digitalië lijkt geschrokken te zijn van de hevige tegenreactie van Cyberië. Het aantal aanslagen in Cyberië is sinds de start van de oorlog spectaculair gedaald, wat er op wijst dat de Digitalianen niet langer de middelen hebben om op grote schaal schade aan te richten. Bovendien zijn de Cyberische officers erg actief geworden in het opsporen van bommen, waardoor veel aanslagen mislukken.

Voorlopig lijkt Cyberië dus een stapje voor te hebben op Digitalië, maar reken er niet op dat de Digitalianen zich ooit zullen neerleggen bij een verlies tegen Cyberië. Bovendien dient Cyberië ook af te rekenen met onderlinge onenigheid. Eeuwige billenbijter Roebelarendsveen verkondigde publiek tegen het gevoerde Cyberische beleid te zijn in een poging om te ontkomen aan eventuele aanslagen op haar grondgebied. De Parlementsleden die deze oproep steunden, waaronder Pedro Alvarez, Rednax en martijn5, werden uitgejouwd in het Parlement en voor landverraders versleten. Hun mening wordt voorlopig niet gedeeld door een meerderheid van het Parlement.

Zowel Cyberië als Digitalië lijken dus de gevolgen te dragen van de oorlog. Ibisha en Virtua kiezen officieel geen kant en lijken onverstoord verder te gaan met hun handel. Het is goed mogelijk dat zij op het einde van de rit de medailles onder elkaar zullen verdelen.