Van vergane glorie tot vergeten ruïnes (8)

Auteur: COE

Ter gelegenheid van het tienjarige bestaan van de Federatie neemt de TMC-redactie haar lezers mee naar markante aspecten uit het verleden. In deze editie: de Digitaliaanse baron.

Op een mooie ochtend in mei, handelsperiode 52, sloeg het noodlot voor Digitalië toe. m1n1conomy verwierf het koningschap. Met behulp van enkele Verordeningen wist hij de boetes tot recordhoogte te verhogen. De burgers op straat waren woest, maar stonden vrijwel machteloos. Vanwege de aanhoudende dreiging verkocht m1n1conomy de troon uiteindelijk aan zofona, op dat moment een van de rijkste Cyberiërs. Een fout in het wetboek maakte het mogelijk dat zofona in Cyberië bleef wonen. Digitalië dreigde definitief in handen van Cyberië te vallen.

Enkele dagen later telde Digitalië twee koningen. Met behulp van een verordening wisten de Digitaliaanse burgers namelijk een eigen koning aan te stellen. Daarnaast werd de bewegingsvrijheid van zofona ingeperkt. Hij kon zijn zwaarbewaakte villa niet meer verlaten. Er ontstond een impasse omdat het voor Digitalianen onmogelijk was zofona iets aan te doen. Anderzijds zorgde de beperkte bewegingsvrijheid van zofona ervoor dat hij de Digitaliaanse wet niet kon wijzigen.

Om de impasse te beëindigen werd het koningschap in Digitalië volledig afgeschaft. Er werd een nieuw Nationaal Bestuur ingesteld dat bestond uit zeven baronnen. Zij moesten unaniem instemmen met wetswijzigingen. Mede door de schietgrage cultuur in Digitalië bleek het systeem niet te werken. Een baron was nog maar amper aangesteld of hij was al failliet. Na twee handelsperiodes maakten de baronnen dan ook weer plaats voor een koning. Het tijdperk van de tweede Digitaliaanse dynastie begon in handelsperiode 55 en loopt momenteel nog steeds.