Auteur: Rats!
Na ettelijke periodes stabiliteit heeft de vulkaan een nieuw fenomeen gemanifesteerd, waardoor Handelsperiode 102 op een zondag begint. Onderzoekers van de Universiteit van Monapoli hebben een mogelijkse verklaring gevonden voor het fenomeen.
Het is sinds jaren de gewoonte dat de inwoners van de Federatie terugkeren naar hun respectievelijke steden zodra de uitgestoten magma van de vulkaan afgekoeld is, de gigantische wolk as weggetrokken is en het merendeel van de giftige gassen opgelost is.
Tresias Aegirsson was door zijn eeuwig ongebreidelde enthousiasme ooit iets vroeger in de Federatie, ademde de gassen in en draagt daar tot op de dag van vandaag de gevolgen van.
Ook bonanza onderging ooit hetzelfde lot, de daarop volgende periode meldde hij zich als hoofdredacteur van deze krant.
Laat het een waarschuwing voor ons allen zijn…
Doorgaans wordt ongeveer een week na de uitbarsting het terrein weer toegankelijk voor het publiek verklaard, maar tegen het einde van de 101ste Handelsperiode werd duidelijk dat dit in Handelsperiode 102 niet het geval zou zijn.
De internationale pers verspreidde het bericht dat er een dag langer gewacht zou moeten worden, in verschillende clubs werd gedebatteerd over het wat en waarom van dit fenomeen, Breaking News kwam sputterend weer tot leven met de aankondiging en als kers op de taart bevestigden de Newsfeeds in alle landen al snel het nieuws.
De Universiteit van Monapoli, al sinds mensenheugenis de top als het gaat om alles wat met explosies te maken heeft, kwam intussen met een verklaring. Een lokale expert in de explosie-kunde wist ons te vertellen dat de vulkaan in onze Federatie altijd al een buitenbeentje is geweest.
Onze vulkaan is in schaal vergelijkbaar met verschillende andere vulkanen in de wereld, met als bekendste voorbeeld de Eyjafjallajökull in Ijsland, die in 2010 nog uitbarstte en onder andere luchtvaart en dergelijke verstoorde.
Het opmerkelijke is dat de vulkaan in de Federatie qua schaal gelijk is, maar héél verschillende effecten heeft. Zo stoot ze bijvoorbeeld meer stof uit, maar van een grotere dichtheid en massa, waardoor ze heel snel neerslaat op de ondergrond in de wijde omgeving, wat zowel schade toebrengt als de vruchtbaarheid terug op peil brengt na een ronde van exploitatie. Ook de korte naschokken en het feit dat de meeste schadelijke effecten reeds na een week verdwenen zijn is vrij exclusief.
Maar deze periode dus niet, en daar wist de Universiteit de reden voor te vinden: het stof dat normaal gezien zo snel gaat liggen, had nu iets minder dichtheid door een felle westenwind, en door uitputting van de zware metalen in de ondergrond was ook de massa minder, waardoor de wolk langer bleef hangen en ook de gassen daarin vastgehouden werden. Volgens het onderzoeksteam is dat het gevolg van 100 ronden exploitatie van de bodem, die nooit helemaal kon recupereren.
Wat hiervan de gevolgen zullen zijn op lange termijn moet nog duidelijk worden…