Crisis in de Coalitie?

Auteur: Tresias Aegirsson

Er zijn steeds meer aanwijzingen te vinden dat het goed mis is bij de coalitiepartijen. Maar hoe zit het nu echt? We spraken met een aantal kopstukken uit de coalitie en hieruit bleek dat vooral Lijst Joep Eerlijk het moeilijk had met de samenwerking tussen hun partij en de partij Kleine Handelspartij. Laatstgenoemde lag op enkele punten nogal dwars, en dat viel niet in goede aarde bij de partij van Joep Eerlijk.

KHP houdt zich niet meer aan de afspraken die waren gemaakt door voormalig KHP-leider Rysz. Daardoor komt deze partij steeds onbetrouwbaarder over en is het nog maar de vraag of deze opstelling van de partij niet gaat leiden tot een tegenstem bij bijvoorbeeld het Responsteam, ingediend door Lijst Joep Eerlijk, is nog maar de vraag.
De andere coalitiepartner van Lijst Joep Eerlijk, Nieuwe Democratie, levert de President en dus werd ook daar eens gevraagd hoe zij er in stonden. Hij liet ons weten dat zijn partij niet blij is met het feit dat KHP tegen een punt uit het beleidsakkoord stemt. Het schaadt het vertrouwen, of zoals Mariadoc zelf zegt “dat is wel een deuk voor ons vertrouwen.” Hij hoopt dat er een oplossing hiervoor is, maar het vindt wel dat er eerst gekeken moet worden naar de verkiezingsuitslag. Of hij hiermee suggereert dat hij van KHP af wil, als de verkiezingsuitslag goed uitpakt voor LJE en ND, is nog maar de vraag.
KHP zelf liet weten dat zij uiteraard nog bereid zijn om verder te gaan met het coalitieakkoord, maar dat zij een aantal punten uit dit akkoord anders interpreteren dan haar coalitiepartners. “Er staat niet duidelijk in wat er precies bedoeld wordt met een responsteam.” Zo luidde het antwoord van KHP-leider A Lontra. Ook het aantal parlementsleden is een struikelpunt, waar KHP enorm voor een vergroting is, zijn de andere twee partijen nog niet bereid daarover na te denken.
Terwijl dit artikel geschreven werd, werd ook de stemming over het responsteam geopend. En de eerste tegenstemmer was inderdaad een parlementslid namens KHP. Of dit de situatie nog onstabieler maakt, is onbekend. Maar lijsttrekker van LJE liet weten dat hij zijn best zal doen een goede, stabiele coalitie te behouden met KHP erin. In ieder geval, voor zo lang het coalitieakkoord geldig is.