De TMC Debatten

Auteur: Geest Ikenco

Eindelijk was er weer eens tijd voor een debat georganiseerd door de TMC.
Twee belangrijke onderwerpen zijn besproken en hier zal de toelichting en beoordeling van deze stukken komen.
Er zijn zes partijen die mee hebben gedaan, namelijk : KHP, ND, LJE, FF, BvC & PSSG.

Alle partijen die mee hebben gedaan krijgen een beoordeling en die kunt u hier onder lezen.
Het zal in volgorde gaan van zetels behaald bij de vorige verkiezingen.

Om te beginnen met de winnaar van vorige verkiezingen Lijst Joep Eerlijk (Joep Eerlijk)
De machtspartij van Cyberië, al rondes lang beheersen zij de politiek. De laatste rondes hadden ze een afspraakje met 2 andere partijen, wat hiervan gekomen is, ze worden niet meer verantwoordelijk gehouden voor hun eigen misstanden.
Waarschijnlijk wegens het hoge ledenaantal zullen ze opnieuw hoog eindigen, verandering zal er niet komen.

LJE wordt door de voorzitter een partij voor veiligheid en handel genoemd. Een partij die door op allerlei manieren probeert geld in de economie te pompen. Hier wordt aan toegevoegd dat volgens Joep Eerlijk de beste handelaren bij LJE aangesloten zijn.
Hierop volgd schrijft hij dat dit een dig een enorm voordeel heeft omdat de leden van zijn partij zo weten hoe je het geld bij de handelaren krijgt.
Nou dit is wel alles behalve de waarheid. Kijken we naar een handelsperiode terug, dan zagen we ook wel heel duidelijk dat dit absoluut niet het geval was.

Al het geld van de subsidies ging naar een tweetal personen en laten die kwamen geheel toevallig van LJE af. Of we hierdoor veel vertrouwen moeten hebben in de woorden van Joep Eerlijk is er geloof ik ook niet.
Maar, met de huidige minister die 180 graden is gedraaid ten opzichte van zijn voorganger maakt LJE het weer goed. En dit komt ook in het debat terug.
Als LJE een keer uitvoert wat ze beloven, dan denk ik dat ze het helemaal niet zo slecht zouden doen, maar laat ze dat dan ook doen.

LJE zou een keer de verantwoordelijkheid moeten nemen die ze keer op keer krijgen van de bevolking. En waarom, ze zijn constant de grootste partij maar ze proberen dit defensief te behouden.
Verder denk ik dat Joep Eerlijk leunt op zijn ervaring binnen de politiek in Cyberië en heeft zijn naam een hoge status, noem het maar een voordeel, hij zal er ook best goede dingen mee kunnen doen.

Tevens heeft Joep Eerlijk zichzelf verheven boven de rest door in sommige discussies ook alleen dat defensieve gedrag vertoont. Hij vertelt kort zijn eigen verhaal, maar laat zich dan meesleuren door de andere politieke stromingen. Hierdoor vervaagt zijn eigen verhaal.

Als tweede partij, Kleine handels partij (dj ricky)
KHP is sinds de verandering van lijsttrekker enorm veranderd, de vernieuwing is echter zeer positief te noemen, KHP durft.
Onder leiding van dit nieuwe bewind zijn ze een nieuwe weg ingeslagen en zijn ze kritisch gaan kijken op een akkoordje gesloten een aantal rondes terug.

KHP heeft zijn naam terug eer aan gedaan door weer voor de kleine handelaren te gaan staan, niet zoals ze dat eerder deden, door Gelaarsdekat1 als MvF aan te stellen.
De standpunten van KHP zijn duidelijk enhet draaide vooral om de kleine handelaar.
Ook als MvO heeft dj ricky het niet zo slecht gedaan hoewel hij de examens die gegeven worden wel iets beter zou kunnen controleren op duidelijkheid zoals dit in het teacherexamen wordt gesteld.

Ik hoop dat KHP in de toekomst gewoon zichzelf blijft en dan ook echt voor hun eigen punten gaan, je moet in een democratie inbinden, maar niet op de manier zoals ze dat gedaan hebben, dan is er opnieuw sprake van een beheerst land door LJE.

In het debat kwam dj ricky als een persoon naar voren die werkelijk voor zijn punten staat, en zoals ik al eerder zei hoop ik dat hij dat ook blijft.
De kleine handelaar moet centraal komen te staan en een eerlijke verdeling is van belang, laat dat maar eens een paar rondes naar voren komen.

Als derde Nieuwe Democratie (Mariadoc)
Een naar mijn mening machtsbeluste partij die eigenlijk helemaal niet meer zoveel te zeggen hebben, maar ze doen voor van wel.
Met de dealtjes gesloten in betere tijden met LJE en KHP konden ze zelfs met 1 zetel de president leveren.
En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan, verwijten, slechte dingen, en oneerlijkheden.

Maar toch moet ik ook het volgende kwijt:
Tijdens de debatten is mariadoc de enige geweest die werkelijk bij zijn eigen verhaal bleef.
Er werd niet altijd verteld wat helemaal goed was in mijn ogen, maar dat heet mening, en die kan altijd verschillen.

Misschien dat het komt door de ervaring die hij heeft, of dat hij vindt dat hij uit zijn functie moet spreken, want meneer is nog wel president.
Maar het zal er waarschijnlijk wel aan liggen dat als hij, even als ik al eerder heb gezegt, zichzelf blijft dat het verhaal dan beter klinkt.
Tip voor Mariadoc, wees een tikeltje minder machtslustig en hou het bij je eigen ideeën en jezelf, je hoeft je niet anders voor te doen dan je werkelijk bent.
Voornamelijk vond ik Mariadoc de betere in de tweede discussie waarin hij Joep Eerlijk zowaar naar zijn bed liet gaan en het op liet geven.

Dan nu Belang van Cyberië (Siemenrey)
De winnaar van de peilingen, waar hij een groot aantal stemmen zou halen als president.
Voornamelijk in het tweede debat en in het voorstelrondje deed Siemenrey mee aan de debatten, de eerste echter niet, en dat is best jammer.
Wel mijn complimenten voor Siemenrey wat hij momenteel doet voor Cyberië, het onderwijssysteem zal daar nog een puntje aan gaan zuigen.
Verder heb ik niet zo veel commentaar, behalve dat het ook wel een beetje een draaikont is, wat ik natuurlijk goed bedoel.

Als een na laatste, Passage (Justinote)
Een partij die als ze allemaal zo zijn als de huidige woordvoerder beter naar Ibisha kunnen vertrekken.
Er zijn 3 heuze keren geweest waarop hij iets heeft gezegd, en daar was 1 post onzin van en de andere 2 waren dubbel.
Kortom, ik kan er niets anders van maken, maar stem hier nooit op!

Dan Federaal Front tot slot
Ik kan hier niks over schrijven.
De woordvoerder heeft zichzelf op een nieuwe lijst gezet waar hij alleen op staat, verder is dit hele stuk onzin.
8 leden… Hoe lang dit een vlam zal zijn weet ik niet.

Dan rest mij nog de winnaar uit te roepen van dit debat.
En de winnaar is:
-Niet iemand die gaat slapen
-Niet iemand die maar 3 posts heeft gemaakt
-En ook niet iemand die weg is bij zijn partij

De winnaar is, Mariadoc, Gefeliciteerd, jij wint hiermee de wisselbeker voor de TMC debatten.
Enne, wel volgende keer inleveren hé!