Kasteelheer

Auteur: bonanza

martijn5 is een zwerver. Niet in de betekenis dat hij arm is (alles behalve), maar wel dat hij rondtrekt van stad tot stad op zoek naar de beste plaats om een handelsmonopolie te vestigen. Deze handelsperiode besloot hij Ibisha onveilig te maken. Tijd voor een gesprek.

Nog voor ik goed en wel uit Cyberië weg ben, heb ik al 50 ISH aan martijn5 betaald. Het enige vervoer dat ik mij als schrijver kan veroorloven is immers een ritje op één van zijn stoomboot-ferry’s die heen en weer pendelt tussen Cyberië en Ibisha. De iets meer gegoeden kunnen zich een ritje per speedboot veroorloven, maar de redactie had jammer genoeg onvoldoende geld in kas voor een zulke uitspatting en hiervoor de zwarte kas aanspreken zou de aandacht van het CBI hebben getrokken.

Op de stoomboot kom ik verrassend the hawk tegen die net terugkeert naar zijn thuisland na al zijn Cyberische winkels te hebben bijgevuld. Arm is hij niet, maar hij let wel op de kleintjes. Waarom 100 ISH meer betalen aan een luxueuze jacht als je veel goedkoper met dit oude wrak kan meereizen? Dat is exact dezelfde filosofie als diegene die martijn5> me bij zijn laatste bezoek verkondigde, gezeten in een aftandse zetel, maar wel een imperium van honderdduizenden ISH’jes beherend. Benieuwd of hij die mening nog steeds is toegedaan.

Aangekomen op Ibisha wandel ik onder het grote Spaanstalige Ola!-bord door en ben ik aangenaam verrast wanneer een chauffeur me blijkt op te wachten. Dit keer lijkt martijn5 kosten noch moeite gespaard te hebben om het naar m’n zin te maken. Misschien heeft het uiterst kritische artikel over de ontslaggolf die hij heeft doorgevoerd om kosten te besparen dan toch geholpen…

Na een ritje van een goed halfuur komen we aan de top van de berg die zich midden op Ibisha bevindt. Uitkijkend op de rest van het eiland bevindt zich een Victoriaans kasteel met brede oprijlaan. Ik kijk mijn ogen uit wanneer we deze opdraaien en de banden vrolijk knisperen op de met bladgoud belegde kasseistrook. In de twee grote fonteinen die de oprijlaan vergezellen springen tientallen dolfijnen vrolijk in de lucht wanneer we hen passeren. In het midden van het bordes staat een gigantisch platinum beeld van een man met uitgestrekte hand, kwistig ISH’jes rond strooiend in de ene, een rokend pistool in het andere. Het contrast met onze vorige ontmoeting kon niet groter zijn.

Ook in het kasteel zelf straalt alles weelderige pracht uit. Grote Vlaamse wandtapijten worden afgewisseld met vitrinekasten vol Delfts porselein. Op de aangelegde binnenschaatsbaan dansen Friezen, waaronder ik Riemer_1990 en Federal Assistant herken, vrolijk rondjes. Een butler wijst me vriendelijk de weg naar de werkkamer van ‘zijne edele van niets dan goedheid sierende monseigneur martijn5’. Gezeten op een troon van wel 3 meter hoog vlakbij een gigantische open haard wuift hij me toe, zijn hand amper bewegend en met een zuinig glimlachje om de mond. “Kom nader en zet u rustig in de zetel hiertegenover. U kunt me alles vragen wat u wilt.”

Nog steeds onder de indruk van het megaspektakel dat ik zonet had meegemaakt, begin ik aarzelend aan het gesprek.

Hoe bevalt het je om terug te zijn in Ibisha?
Goed. Het is mooi weer, stukken beter dan de winter die Cyberië momenteel teistert en dan heb ik het niet alleen over klimatologische winter. Ook politiek stelt Cyberië niets voor. LJE, ND en de overige niets voorstellende partijen zitten er enkel om rijk te worden van de overheid, zonder ook maar iets te verbeteren. Ik zag kansen op Ibisha qua handel en deze heb ik dan maar aangegrepen. Ik heb inmiddels twee MV’s gestart om mezelf nog rijker te maken dan ik al ben.

Is de handel in Ibisha beter dan in Cyberië en waarom?
De lijnen zijn een stuk korter dan in Cyberië. In principe maakt het niet uit in welke stad je handelt, je moet altijd van je eigen kracht uitgaan wil je iets bereiken. Zo verklaarden mensen me vorige handelsperiode nog voor gek om in Eurodam te handelen. Nou, we hebben de uitslag gezien; gewoon weer netjes 7de.

Is het noodzakelijk om internationaal te gaan handelen als je top 10 wilt worden?
Je kunt top 10 worden uit één stad en je kunt top 10 worden als je in twaalf steden handelt. Je vergroot bij sommige producten je afzetmarkt, maar meer afzet hoeft nog niet te betekenen dat je veel meer verdient omdat je kostprijs ook sneller stijgt, dus het is niet per definitie nodig om internationaal te gaan.

Klopt het dat de prijzen in Cyberië vaak lager liggen dan in andere landen of hangt ook dat zeer sterk af van product tot product?
In Virtua trekken ze zich af op goudie en daarom kan hij daar hout voor 95 cent verkopen. En ja, door gezonde concurrentie zijn de prijzen in Cyberië normaal. Hmmm, verander dat ‘trekken zich af’ maar in kwijlen op goudie.

ok, dat lijkt me inderdaad ook beter. Is het nog mogelijk om vanuit Ibisha als eerste te eindigen?
Dat is nog maar vier rondes geleden. Dat zie ik de hoofdstad van Cyberië niet meteen doen.

Zie je jezelf nog vanuit Virtua of Digitalië handelen of interesseren die twee landen je minder?
In Digitalië zijn ze vooral van het schieten, dus dat is qua handel niet zo handig. In Virtua zie ik geen uitdaging om te handelen, er heerst daar echt een verkeerde mentaliteit. Ze betalen 95 cent voor hout. Kom op, in de helft van de handelsperiode is dat gewoon zielig. Waarom kunnen ze er niet op een normale manier winnen? Bovendien kopen ze voornamelijk bij elkaar, ook al is de prijs van een buitenlander vaak veel goedkoper. Erg vervelend allemaal.

Wat vind je van de huidige situatie in Digitalië? Ben je een voorstander van de Alvarez-overname of eerder een tegenstander?
Ik ben daar volledig neutraal in. Dit is zeer slecht voor Miniconomy, zoveel mensen bankroet. Dat is 10 a 20 % van de betalende spelers! Aan de andere kant is er waarschijnlijk wel heel wat uitgegeven om de macht te veroveren, dus dat compenseert waarschijnlijk wat. Maar goed, de Alvarez zullen waarschijnlijk wel weer afgeschoten worden, net zoals de vorige keer.

Waarom ben je met een boot MV begonnen? Ik ben best benieuwd naar jouw rationele financiële verklaring.
Het is wel een erg grappig geluidje als iemand je boot neemt. Ik vind het daarentegen wel maar gekloot dat je altijd 30 minuutjes moet wachten voordat je boot weer weg kan. Maar goed, het MV is dus wel perfect winstgevend. Die rederij subsidies zijn totaal overbodig mits je zorgt dat er vraag is naar bootvervoer en dat snappen ze nog steeds niet in Cyberië.

Nog voor ik een volgende vraag kan stellen klinkt er plots luid trompetgeschal. Mijn gesprekspartner martijn5 begint nerveus te zweten en loopt snel naar de deur die uitgeeft op de hal met schaatspiste. Ik volg hem op de voet en ben verbaasd wanneer ik Metal Alvarez naast Marcello Alvarez, gehuld in een rode mantel met sleep en een hoge Digitaliaanse kroon op het hoofd, met groot gevolg zie binnenstappen. Wanneer Metal Alvarez martijn5 opmerkt, kijkt hij boos. “martijn5, ik had gezegd niet in mijn bibliotheek te komen! Ik heb je alleen aangenomen om ervoor te zorgen dat de bedden mooi opgedekt en dat de kamers stofvrij zijn! Ik betaal je geen 500 ISH per dag om op je luie kont te gaan zitten. Aan het werk! De kamer van de Koning moet in vijf minuten gebruiksklaar zijn.”

Met zijn staart tussen de benen muist martijn5 ervan door. Ik begrijp dat hij nog steeds geen haar is veranderd. Om zelf wat kosten uit te sparen en bovendien nog een extra zakcentje te verdienen bovenop zijn enorme handelswinsten, klust hij nog wat bij in het kasteel van Digitaliaans veroveraar Metal Alvarez. the hawk die de stoomboot neemt lijkt nu plots toch niet zo gek meer…