Wat er mis gaat in de Federatie

Auteur: COE

Met het openen van havens is er weer internationale handel mogelijk in de Federatie. En dat was hard nodig ook.

Een rondgang in Virtua leerde dat de prijs van hout op vrijdagochtend nog op 1 ISH lag. Reden? Er was maar één grote houthandelaar in het hele land te vinden. Prijs van ijzer? 13,60 ISH per stuk. Reden? Twee handelaren die het op een akkoordje hadden gegooid. Ongetwijfeld kan het rijtje nog verder aangevuld worden met andere producten, steden, landen en namen van handelaren.

De reden voor deze ontwikkeling is dat concurreren niet meer beloond wordt. Handelaren maken tegenwoordig onderlinge prijsafspraken omdat dat beter is voor de winst. De reactie van een Virtuaanse ijzerhandelaar op het toetreden van de Digitaliaanse handelaren COE (ijzer) en Tranqer (hout) is dan ook veelzeggend: ‘Het zomaar onder mijn prijs gaan zitten vind ik ethisch niet juist, je had mij als nieuwkomer moeten vragen naar de prijzen.’

Als binnen de Federatie de prijsconcurrentie op basisproducten (in de grote landen) niet snel terugkeert, gaat het grondig mis. In plaats van een handelsspel (met tactiek) wordt de Federatie dan een doelloze herhaling van muisklikken waarbij diegene die in het grootste land in hout of ijzer handelt, automatisch tot winnaar wordt gekroond.