Gewoon wat politieke statistiekjes

Auteur: Mr Geld

De handelsperiode is inmiddels al een week bezig en het is dus hoogste tijd voor een editie en wat statistieken. Hieronder zijn de statistieken van de Cyberische politiek te vinden.

De handelsperiode begon op 19 januari na enkele technische problemen, die helaas de politieke voorbereiding voor de 110de periode enigszins tegenhielden. Een gevolg daarvan was bijvoorbeeld dat de Voorzitter van het Cyberische Parlement pas na enkele dagen werd aangesteld. Al met al liep het wel goed af, maar sommigen uitten kritiek.

Al voordat de handelsperiode begonnen was, wisten we allemaal al wie de President zou worden: opnieuw Ralgon. Die met zijn partij Lijst Joep Eerlijk (LJE) voor de vierde keer achter elkaar de Parlementsverkiezingen won met 31,5% van alle stemmen (4 zetels). Op nummer twee volgde Nieuwe Democratie (ND) met 24,1% (3 zetels) en op de derde plaats komt HandelsBond (HB) met 20,4% van alle stemmen, wat 2 zetels opleverde en de Klein Handels Partij (KHP) kwam uiteindelijk terecht als vierde met 13% en 2 zetels.

LJE won dus en kon beginnen met het vormen van een coalitie. Opnieuw vonden ze de partij Nieuwe Democratie en merkten dat zij samen met 7 zetels geen extra coalitiepartner nodig hadden.
Na wat overleg werd het volgende Kabinet geïnaugureerd:

Ralgon als President van Cyberië, namens LJE
bonanza als Vice-President van Cyberië, namens ND
gelaarsdekat1 als Minister van Financiën, namens LJE
mariadoc als Minister van Justitie, namens ND
Car-Dealertje als Minister van Onderwijs, namens ND

Maar alleen met een voortreffelijk Kabinet ben je er nog niet. Het Parlement heeft ook nog behoefte aan een voorzitter. Door de serverproblemen werd dit wat verlaat, maar na een tijdje stapte Mr Geld naar voren in de door een van de vorige voorzitters, bonanza, georganiseerde voorzittersverkiezingen. Hij kreeg het Parlement en het Achterkamertje ter beheer van de Federals en stelde een Vice-Voorzitter aan: bonanza.

Echter hebben ook de aparte ministeries werknemers nodig:
Voor het ministerie van Financiën werden door gelaarsdekat1 aangenomen als Financial Civil Servant: De Goedkoopste en Geest ikenco (nog in voorstel op moment van schrijven).
Als rechters werden aangesteld door de minister van Justitie, mariadoc: Remcowouter, Bossebol en Mr Geld.
En tot slot, omdat het Cyberische onderwijssysteem ook examinatoren nodig heeft, heeft Car-Dealertje als minister van Onderwijs siemenrey, Bossebol en Mr Geld.

Voor het lokaal bestuur zijn verkozen door de burgers van de steden:
jorref voor Zwollar
Plastic dame voor Kronenburg
Rednax voor Roebelarendsveen
goedkoopste voor Eurodam

Ik hoop dat jullie allemaal met veel plezier mijn verslag van de Cyberische politiek hebben gelezen.